Το μεσημέρι του Σαββάτου, την ώρα που οι ηγέτες της οικογένειας του ΕΛΚ περίμεναν τα αυτοκίνητά τους για να μεταφερθούν σε άλλον χώρο, η Ανγκελα Μέρκελ έπεσε πάνω στον Αντώνη Σαμαρά. «Γεια σου Αντώνη, είσαι καλά; Εμαθα ότι είχες προβλήματα με το ισχίο σου», είπε η καγκελάριος αφήνοντας άφωνη την ελληνική ομήγυρη. «Ναι, είμαι καλά. Είχα ένα πρόβλημα που μου χάλασε λίγο τις διακοπές. That΄s all», απάντησε αμήχανα ο Σαμαράς.

Παντογνώστες έχουν γίνει οι Γερμανοί. Πάνε οι εποχές του πρώτου Μνημονίου, όταν ο τότε πρεσβευτής στην Αθήνα Ρόναλντ Βέγκενερ έστελνε στο Βερολίνο τηλεγραφήματα που είχαν ελαφρά απόσταση με την πραγματικότητα. Ο σημερινός πρεσβευτής, Πέτερ Σόοφ – άνθρωπος του Φρανκ Βάλτερ Σταϊνμάγερ –έχει καλύτερη άποψη και ενημέρωση και τη μοιράζεται με τους ανωτέρους του. Οπως για την ισχιαλγία που ταλαιπώρησε τον Πρωθυπουργό _ για την οποία, εδώ που τα λέμε, έγραφαν και οι εφημερίδες.

Τζίφος το χαρτοφυλάκιο

Στις Βρυξέλλες ο Σαμαράς είχε νέα συνάντηση με τον Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ. Μαθαίνω ότι ο πρόεδρος της Κομισιόν δεν διαφώτισε την πρωθυπουργική αποστολή παραπάνω για το χαρτοφυλάκιο που θα λάβει ο Δημήτρης Αβραμόπουλος. Τους είπε κάτι του τύπου «δεν θα απογοητευτείτε». Πού κολλάει το θέμα; Το Βέλγιο δεν έχει ακόμη υποβάλει υποψήφιο κομισάριο. Αν σε αυτό προστεθεί και το γεγονός ότι ο Γιούνκερ ψάχνει ακόμα για γυναίκες, δεν αποκλείονται οι καραμπόλες. Κυβερνητική πηγή επιμένει ότι μέχρι νεωτέρας ο Αβραμόπουλος παίζει ακόμα δυνατά για τα χαρτοφυλάκια της Μετανάστευσης, της Απασχόλησης και των Μεταφορών.

Ερώτημα: με δεδομένο ότι η ημιεπίσημη πολιτική της ΕΕ είναι να αφήνει τους παράνομους μετανάστες να πνίγονται στα διεθνή ύδατα, είναι βέβαιο ότι μας προσφέρει κάτι το χαρτοφυλάκιο Μετανάστευσης; Για την Απασχόληση στην Ευρώπη των ωρομισθίων με τη Γαλλία –κρίνοντας από κάτι μισόλογα του νέου υπουργού Οικονομικών Εμανουέλ Μακρόν –να ετοιμάζεται να ξηλώσει το 35ωρο δεν ομιλώ. Μένει το Μεταφορών…

Ανοίγουν οι ορέξεις

Τρώγοντας έρχεται η όρεξη. Δεν έχουν φάει ακόμη τον Φώτη Κουβέλη στην Αγίου Κωνσταντίνου, αλλά τα σενάρια που τον φέρουν ως την επικρατέστερη επιλογή Σαμαρά – Βενιζέλου για την Προεδρία της Δημοκρατίας, έχουν ανοίξει τις ορέξεις διαφόρων «φυλάρχων» στη ΔΗΜΑΡ. Πάρτε για παράδειγμα την επιμονή του Αριστερού Δικτύου να δεσμευθεί ο Κουβέλης για το αν βλέπει θετικά την Προεδρία εδώ και τώρα ή μέχρι το Συνέδριο. Οι εν λόγω δεν είναι λίγοι, καθώς μετρούν 35 μέλη στο σύνολο των 110 της Κεντρικής Επιτροπής. Μαζί τους, όμως, συντάσσονται και άλλοι που δεν ανήκουν στο Αριστερό Δίκτυο, όπως η Μαρία Γιαννακάκη.

Ολοι αυτοί μπορεί να φαντάζονται τον εαυτό τους χαλίφη στη θέση του χαλίφη. Δεν ξέρω πότε θα τους βγάλει ο Φώτης από την αγωνία τους. Αυτό που ξέρω είναι ότι στα κείμενα του προσυνεδριακού διαλόγου θα τους δώσει μια ιδέα για το τι έχει στο μυαλό του.

Βλέμμα που σκοτώνει

Αν τα «στραβωμένα» βλέμματα μπορούσαν να σκοτώσουν, σίγουρα το βλέμμα του Βασίλη Μιχαλολιάκου θα άφηνε ξερούς με τη μία και τον Γιάννη Μώραλη και τον Βαγγέλη Μαρινάκη.

Αυτά χθες το μεσημέρι στην ορκωμοσία της νέας δημοτικής αρχής Πειραιά στο Δημοτικό Θέατρο της πόλης. Εκεί ο πρώην δήμαρχος δεν μπορούσε να κρύψει τη θλίψη του που έμεινε στην αντιπολίτευση.

Σταρ της πολιτικής δεν είχε πολλούς η σεμνή τελετή. Το «παρών» έδωσαν, μεταξύ άλλων, οι Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος, Πέτρος Μαντούβαλος, Θοδωρής Δρίτσας, Δημήτρης Καρύδης, Γρηγόρης Νιώτης, Γιάννης Διαμαντίδης και Δημήτρης Λιντζέρης. Δεν έλειψαν, όμως, οι σταρ του ποδοσφαίρου. Δεν αναφέρομαι στον πρώην πρόεδρο του Ολυμπιακού Σωκράτη Κόκκαλη, αλλά στον Κώστα Μήτρογλου που εμφανίστηκε άρτι αφιχθείς από την Αγγλία, στον προπονητή του Ολυμπιακού Μίτσελ και στον Αντώνη Νικοπολίδη που είναι πλέον εκλεγμένος δημοτικός σύμβουλος.

Αιώνιος Ψαριανός

Εχει και πολιτικές διαστάσεις η απόφαση του Ανδρέα Λοβέρδου να τερματίσει το καθεστώς των αιώνιων φοιτητών. Σημειώνω ότι θα διαγραφούν οσονούπω όσοι είναι εγγεγραμμένοι εδώ και χρόνια σε ΑΕΙ και ΤΕΙ και δεν έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον να εξεταστούν σε μαθήματα.

Εξού και ο Γρηγόρης Ψαριανός αποφάσισε να πάρει το πτυχίο του! Εξηγούμαι: Ο ανεξάρτητος βουλευτής μπήκε στην Ανωτάτη Βιομηχανική Σχολή Πειραιά το 1972. Μάλιστα, μέχρι το 1976 είχε περάσει 35 μαθήματα και του είχαν μείνει μόλις δύο για το πτυχίο. Ομως, ο καθηγητής του τον έκοβε συνέχεια στο ένα και έτσι αποφάσισε να εγκαταλείψει τις σπουδές του. Ο Ψαριανός δεν το πίστευε όταν έλαβε χαρτί που τον ενημέρωνε ότι είναι ακόμη εγγεγραμένος στο Πανεπιστήμιο (η Σχολή δεν υπάρχει πια, καθώς έχει ενσωματωθεί στο Τμήμα Οικονομικών του ΠΑΠΕΙ). Εξού και αποφάσισε να πάρει επιτέλους το πτυχίο. Πριν από λίγες μέρες εξετάστηκε στην Οικονομετρία, ενώ θα δώσει εξετάσεις και στα Δημόσια Οικονομικά. Δεν ξέρω αν θα ανοίξει λογιστήριο ή αν θα προστεθεί σε μια από τις σχολές των εν Ελλάδι οικονομολόγων.

Γκίκας κατά τρόικας

Στην ποδιά –τρόπος του λέγειν –του Γκίκα Χαρδούβελη σφάζονται εδώ και εβδομάδες διεθνή και εγχώρια μέσα ενημέρωσης. Αυτό προκειμένου να εξασφαλίσουν μια συνέντευξη με τον νέο υπουργό Οικονομικών. Ο Γκίκας –αμερικανοτραφής γαρ –επέλεξε να δώσει την παρθενική του συνέντευξη στους «New York Times». Σε αυτήν αφήνει να εννοηθεί ότι χειρότερα δεν γίνεται, άρα όλοι οι δρόμοι οδηγούν προς την ανάκαμψη. Σημειώνω ότι η συνέντευξη διαπνέεται από πνεύμα κριτικής κατά των τροϊκανών, τόσο για την αστοχία των υπολογισμών τους για το πρωτογενές πλεόνασμα όσο και για ενδεχόμενες απαιτήσεις για νέα μέτρα. Εξού και το τάιμινγκ που επέλεξε για να εμφανιστεί σε διεθνές μέσο ενημέρωσης –λίγο πριν αρχίσει η αξιολόγηση της τρόικας –δεν είναι τυχαίο.