Τραπέζι με τον Μπενουά Κερέ είχε χθες στην Τράπεζα της Ελλάδος ο Γιάννης Στουρνάρας. Ο γάλλος επισκέπτης από τη Φρανκφούρτη –που είδε μέσα σε λιγότερο από ένα 24ωρο Σαμαρά και Βενιζέλο –είναι το δεξί χέρι του Μάριο Ντράγκι και το κατ’ ουσίαν Νούμερο δύο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Για να το πω διαφορετικά: όσο εκκρεμούν τα στρες τεστ των τραπεζών –που από τον Νοέμβριο μπαίνουν υπό την εποπτεία της ΕΚΤ –ουδείς αφήνει τίποτε στην τύχη.

Ούτως ή άλλως, ο Γιάννης περνάει γαλλική φάση. Εξηγούμαι: πέραν της κουβέντας με τον Κερέ –που ανήκει στη σοσιαλιστική συνιστώσα των κεντρικών τραπεζιτών από εποχής που ήταν στο Μπερσί ως επικεφαλής του περίφημου «Τρεζόρ» –ο Στουρνάρας μίλησε και με τον νέο υπουργό Οικονομίας της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν. Η κουβέντα ήταν τηλεφωνική και κράτησε επί μακρόν – αλλά ο Στουρνάρας γνωρίζεται καλά με τον τριαντάρη, πρώην οικονομικό σύμβουλο του Φρανσουά Ολάντ, από το καλοκαίρι του 2012. Τότε που ήταν σε συνεχή επαφή με το Παρίσι στην προσπάθεια να ξεπαγώσει η σχέση με το Βερολίνο.

Ο Στουρνάρας δεν κάνει όμως μόνο δουλειά με τους Γάλλους. Κάνει και διακοπές μαζί τους. Γειτόνισσά του στη Σύρο είναι η κυρία Κλοντίν Ριπέρ, υπεύθυνη επικοινωνίας του Ολάντ. Αυτή είναι ιδιοκτήτρια παρακείμενης εξοχικής κατοικίας και είπε στον Γιάννη ένα βράδυ, με αφορμή τον ΕΝΦΙΑ –τον οποίο και αυτή θα πληρώσει –ότι στη Γαλλία δεν έχει μειωθεί ποτέ κανένας φόρος. Προφανώς εννοεί σε σχέση με το ΕΕΤΗΔΕ. Ούτε, βέβαια, ανήκει στην κατηγορία φορολογουμένων που πληρώνουν χρυσό κάνα ξενοίκιαστο διαμέρισμα.

Μήλον της Εριδος

Στο μεταξύ, ο Στουρνάρας τείνει να γίνει μήλον της Εριδος μεταξύ βουλευτών του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ. Οι δεύτεροι ζήλεψαν με τα πέρα – δώθε των πρώτων στην Τράπεζα της Ελλάδος και στα υπουργεία οπότε αποφάσισαν να τους αντιγράψουν. Εσπευσαν λοιπόν να κανονίσουν συνάντηση με τον Γκίκα Χαρδούβελη. Ο πονηρός Κερκυραίος Δένδιας, πάλι, όταν κατάλαβε τι πάει να γίνει ακύρωσε τη συνάντηση με τους πασόκους ώστε να μην προηγηθούν των νεοδημοκρατών.

Κράξιμο στο κράξιμο

Δεν την άντεξε η συνείδηση του ανδρός την είδηση ότι ο πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου Ξαβιέ Μπετέλ δέχθηκε πρόταση γάμου από τον σύντροφό του και σκοπεύει να τον παντρευτεί εντός του 2015. Σκέφτηκε λοιπόν να κάνει ένα ομοφοβικό σχόλιο για το γεγονός στο twitter μήπως και ασχοληθεί κανένας μαζί του. Μόνο που ο Νίκος Νικολόπουλος πήγε για μαλλί και βγήκε κοντοκουρεμένος. Υποθέτω ότι δεν υπολόγισε το γεγονός ότι το tweet έφτασε στα αυτιά του Μπετέλ, ο οποίος μάλιστα έχει σπουδάσει Ναυτικό και Εκκλησιαστικό Δίκαιο στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο. Ο Λουξεμβούργιος του απάντησε κοροϊδευτικά κάτι του τύπου «γεια, άκουσα ότι θέλεις κάτι να μου πεις, αλλά δεν μιλάω ελληνικά, συγγνώμη». Δεν θα χαλάσουν δα και οι σχέσεις Ελλάδας – Λουξεμβούργου με τα παραληρήματα «ενός περιθωριοποιημένου πολιτικού», σχολίασε ο Μπετέλ χθες το βράδυ.

Μουσικές καρέκλες

Καθυστερημένος εμφανίστηκε ο Λαφαζάνης στην ενθρόνιση της Ρένας Δούρου και δεν έβρισκε καρέκλα να καθήσει. Δεν με εκπλήσσει η ευγένεια του Νίκου Παππά που σηκώθηκε και του παραχώρησε ευγενικά την καρέκλα του, αλλά η άνεση με την οποία κάθησε ο Παναγιώτης. Κάτι ενδεικτικό της άφιλης ειρήνης ανάμεσα στην ηγετική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ και στην Αριστερή Πλατφόρμα.

Καλά, δεν το διάβασε;

Από τότε που ανακαλύφθηκε η συγγνώμη, χάθηκε το φιλότιμο. Το λέω επειδή παίρνοντας τον λόγο σε χθεσινή συζήτηση στη Βουλή ο Μιχάλης Κασσής ένιωσε την ανάγκη να ζητήσει συγγνώμη από τον ελληνικό λαό και την κοινωνία για τα προβλήματα που προκλήθηκαν με τον ΕΝΦΙΑ. Ελεος –ή μήπως δεν διάβασε κι αυτός το νομοθέτημα πριν το ψηφίσει;

Κομπάρσος

στην εκδήλωσή του

Η πολιτική είναι τέχνη. Δεν προσφέρεται, ως γνωστόν, για ατάλαντους. Νομίζω ότι οι Παπανδρέου έπεσαν στην παγίδα που οι ίδιοι έστησαν και τώρα κινδυνεύουν να μετατραπούν σε κομπάρσους στην εκδήλωση που έστησαν για να αποκλείσουν τους άλλους. Το λέω γιατί ο Βαγγέλης Βενιζέλος απάντησε στο mail με το οποίο ο Γιώργος Παπανδρέου τον ενημέρωνε ότι δεν θα παραστεί στην ομιλία του της 3ης Σεπτεμβρίου. Και του προτείνει –όχι θα τον άφηνε –να απευθύνει και ο ίδιος χαιρετισμό στην παπανδρεϊκή εκδήλωση της Δευτέρας. Το σκεπτικό του Βενιζέλου ήταν ότι δεν γίνεται να απευθύνουν στον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ την ίδια πρόσκληση που απευθύνουν και στους άλλους πολιτικούς αρχηγούς. Παγιδευμένη, η πλευρά Παπανδρέου ανταποκρίθηκε άμεσα στο αίτημα του Βαγγέλη απαντώντας στη Χαριλάου Τρικούπη ότι, φυσικά, δέχονται. Ακούω τώρα ότι προτίθενται να καλέσουν και τον Κώστα Σημίτη να απευθύνει χαιρετισμό. Ωραίο φιάσκο.