Είναι κάτι ανάμεσα σε τηλεμαραθώνιο και τελεμάρκετιγνκ. Και διεξάγεται ανηλεώς ενόψει εκδηλώσεων με αφορμή τα σαραντάχρονα του ΠΑΣΟΚ. Το λέω γιατί παπανδρεϊκοί και βενιζελικοί στέλνουν με μανία προσκλήσεις, e-mail και SMS ενόψει των δύο ομιλιών της ερχόμενης εβδομάδας. Στόχος να καταγράψουν δυνάμεις –αν και φοβάμαι ότι το μόνο που θα κριθεί εντέλει είναι ποιος έχει τη μεγαλύτερη κλάκα. Αμφότεροι έχουν καλέσει κόσμο και κοσμάκη. Τούτο, δε, παρότι η είσοδος στο Ζάππειο (για την έκθεση του Ιδρύματος Ανδρέα Παπανδρέου, την ομιλία του ΓΑΠ, αλλά και την ομιλία του Βενιζέλου) είναι ελεύθερη. Διευκρινίζω: οι παπανδρεϊκοί έχουν καλέσει όλα τα εν ζωή ιδρυτικά στελέχη του ΠΑΣΟΚ, όλα τα μέλη του προηγούμενου και του νυν Εθνικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ, καθώς και όλα τα μέλη της προηγούμενης και της τωρινής Κοινοβουλευτικής Ομάδας. Σημειώνω ως ενδιαφέρον το γεγονός ότι προσκλήσεις –οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ βρήκαν χθες στις θυρίδες τους –έχουν σταλεί ακόμη στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και στους αρχηγούς όλων των κομμάτων, πλην Χρυσής Αυγής και ΑΝΕΛ.

Στη Χαριλάου Τρικούπη έχουν επίσης καλέσει όλες τις γενεές ΠΑΣΟΚ. Το παίζουν, όμως, ευγενείς οικοδεσπότες. Δεν μου κάνει εντύπωση που ο Βαγγέλης Βενιζέλος χθες απηύθυνε προσωπικό e-mail στον Γιώργο Παπανδρέου και στον Κώστα Σημίτη προκειμένου να παραστούν στην ομιλία του την ερχόμενη Τετάρτη. Οπως δεν μου κάνει εντύπωση και ότι έχει φθάσει πρόσκληση στο πολιτικό γραφείο του νυν προέδρου του ΠΑΣΟΚ για την ομιλία Παπανδρέου. Θα είχα την απορία αν οι αλληλοπροσκλήσεις κορυφής θα βρουν ανταπόκριση εκατέρωθεν αν δεν είχε ανακοινωθεί ήδη ότι ο Παπανδρέου θα λείπει στο εξωτερικό στις 3 του Σεπτέμβρη. Αρα, το ερώτημα είναι αν θα πάει ο Βενιζέλος να τον ακούσει…

Πιο τσουχτερό είναι το ερώτημα αν θα ανταποκριθούν τα μεγάλα στελέχη του ΠΑΣΟΚ –που έχουν εκνευριστεί με αυτή την ιστορία –στις προσκλήσεις και τα SMS. Ηδη χθες τσίμπησα κάποιον –ταυτισμένον ιστορικά με τον Ανδρέα –που δεν θα πάει «ούτε στον έναν ούτε στον άλλον» όπως μου είπε.

Η μεγαλύτερη γέφυρα

Πάντως, αν χρειαστούν γεφυροποιό οι Παπανδρέου και Βενιζέλος –που θα τον χρειαστούν κάποια στιγμή -, ας αναζητήσουν τον Μιχάλη Χρυσοχοΐδη. Ο υπουργός Υποδομών επιθεώρησε χθεςτη δεύτερη μεγαλύτερη γέφυρα της χώρας ύστερα από εκείνην του Ρίου – Αντιρρίου. (Πρόκειται για τη γέφυρα της Τσακώνας, με άνοιγμα 400 μέτρων που ξεκίνησε να κατασκευάζεται το 2008 και θα παραδοθεί –επιτέλους –στην κυκλοφορία εντός του 2014). Ε, κάπου στη μέση –εκεί όπου υπάρχει το μεγαλύτερο κενό –μπορεί να τα ξαναβρούν.

Του τη βγήκε

Μπορεί ο Νίκος Δένδιας να έκλεψε και πάλι τη δόξα του Γκίκα Χαρδούβελη καθώς ήταν αυτός που έκανε δηλώσεις μαζί με τον Πιερ Μοσκοβισί (όπως και τις προάλλες με τον Μάνφρεντ Βέμπερ) αντί του υπουργού Οικονομικών. Ο Γκίκας, όμως, του τη βγήκε από αριστερά. Για την ακρίβεια, μέσω «Μεγάλης Βρεταννίας». Εκεί τραπέζωσε χθες το μεσημέρι τον υποψήφιο κομισάριο της Γαλλίας όπου μίλησαν για την ανάπτυξη και την απασχόληση.

Σημειώνω ότι ο Μοσκό βρήκε χρόνο να δει τη μισή κυβέρνηση. Δεν βρήκε όμως χρόνο για τον Αλέξη Τσίπρα. Μαθαίνω ότι ρωτήθηκε σχετικά σε κλειστό μπρίφινγκ που οργανώθηκε στην οικία του γάλλου πρεσβευτή στην Αθήνα. Απάντησε κάτι του τύπου «δεν εμπλέκομαι στα εσωτερικά πράγματα της Ελλάδας» και είπε ότι δεν έκανε συναντήσεις με τους εκπροσώπους της αντιπολίτευσης ούτε σε άλλες χώρες που επισκέφθηκε. Λογικό. Η αντιπολίτευση δεν μετέχει στα μαγειρέματα της Συνόδου Κορυφής.

Τους ένωσε ο Κύρκος

Ενωτικός και μετά θάνατον αποδεικνύεται ο Λεωνίδας Κύρκος. Το λέω επειδή η χθεσινή επέτειος των τριών χρόνων από τον θάνατό του αποτέλεσε αφορμή για στενές επαφές δημαριτών που έχουν ανταλλάξει βαριές κουβέντες. Οπως ο Γρηγόρης Ψαριανός με τον Φώτη Κουβέλη. Αυτό, όμως, δεν τους εμπόδισε να μπουν αγκαζέ χθες το απόγευμα στο Α’ Νεκροταφείο για να αφήσουν ένα λουλούδι στη μνήμη του Κύρκου. Παρόντες ήταν ακόμη οι Σπύρος Λυκούδης, Ανδρέας Παπαδόπουλος, Στέργιος Πιτσιόρλας και αρκετά στελέχη της ΔΗΜΑΡ. Εκεί ήταν και ο Σταύρος Θεοδωράκης. Λογικό, αφού ο Μίλτος Κύρκος είναι στέλεχος του Ποταμιού.

Κεράκια και λαμπάδες

Φαντάζομαι ότι το να μετέχεις σε σύσκεψη υπό τον Αντώνη Σαμαρά και τον Βαγγέλη Βενιζέλο δεν είναι και ο καλύτερος τρόπος για να γιορτάσεις την ημέρα των γενεθλίων σου. Ας πρόσεχε να μην έμπλεκε με τα φορολογικά. Αναφέρομαι στον Γιώργο Μαυραγάνη, ο οποίος είχε χθες τα γενέθλιά του. Πάντως, κεράκια στο Μαξίμου δεν έσβησαν. Δεν ξέρω αν άναψαν καμιά λαμπάδα για την τρόικα.

Πυθία

Μη ρωτάς τι μπορεί να κάνει το κόμμα σου για σένα, ρώτα τι μπορείς να κάνεις εσύ για το κόμμα σου. Κάπως έτσι, μπορεί το κόμμα του να μην έσκισε και καλσόν προκειμένου να τον περάσει στον δεύτερο γύρο των περιφερειακών εκλογών, αλλά ο Γιώργος Κουμουτσάκος καλείται και πάλι στο καθήκον. Ο πρώην ευρωβουλευτής και υποψήφιος περιφερειάρχης είναι από χθες γραμματέας Στρατηγικού Σχεδιασμού και Επικοινωνίας της ΝΔ. Ακούω ότι το ντιλ έκλεισε σε συνάντηση που είχε με τον Αντώνη Σαμαρά εντός του Αυγούστου. Το ωραίο είναι ότι ο Κουμουτσάκος μπαίνοντας στη χθεσινή τελετή ορκωμοσίας της Ρένας Δούρου, έπεσε πάνω στον Αλέξη Τσίπρα. «Πού είναι καλύτερα; Εκεί που ήσουν ή εδώ;» τον ρώτησε ο Τσίπρας, προφανώς εννοώντας αν είναι καλύτερα στις Βρυξέλλες ή στην Αθήνα. «Εκεί που θα είμαι» απάντησε ο Κουμουτσάκος. Τι να πει κι αυτός;