Ο γείτονας προηγείται του σπιτιού, λέει μια ανατολίτικη παροιμία. Δεν ξέρω αν ο Βαγγέλης Βενιζέλος κατέχει και αυτό το θέμα. Μαθαίνω όμως ότι προ ημερών είχε μακρά τηλεφωνική συνομιλία με τον Αχμέτ Νταβούτογλου. Η επικοινωνία δεν ανακοινώθηκε. Εξάλλου, οι δύο υπουργοί Εξωτερικών μίλησαν προτού ο Ταγίπ Ερντογάν ανακοινώσει επίσημα ότι δίνει το χρίσμα του πρωθυπουργού στον Νταβούτογλου. Η ελληνική πλευρά είχε όμως τις πληροφορίες της (συμβαίνει και αυτό καμιά φορά) και πρόλαβε τα γεγονότα. Κάπως έτσι, ο Βενιζέλος πρέπει να είναι ο πρώτος υπουργός Εξωτερικών που συνεχάρη τον Νταβούτογλου προκαταρκτικά.

…και εκτοπίζει Αβραμόπουλο

Φαντάζομαι ότι θα έχει την ευκαιρία να τον συγχαρεί και από κοντά εντός 48ώρου. Ακούω ότι ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης σκέφτεται να ταξιδέψει την Πέμπτη στην Αγκυρα για να εκπροσωπήσει την κυβέρνηση στην ορκωμοσία του Ερντογάν. Νομίζω ότι θα είναι η πρώτη φορά που η κυβέρνηση δεν θα εκπροσωπηθεί σε παρόμοια σεμνή τελετή από τον αρχιτελετάρχη του κυβερνητικού σχήματος Δημήτρη Αβραμόπουλο. Θυμίζω ότι ο υπουργός Αμυνας δεν έχει χάσει κανένα διεθνές χάπενινγκ, από την ενθρόνιση του νέου Πάπα μέχρι την κηδεία της Μάργκαρετ Θάτσερ και του Νέλσον Μαντέλα.

Ραντεβού στο Παρίσι

Στο μεταξύ, πού τους χάνεις πού τους βρίσκεις τους πασόκους, στο νεοκλασικό της Βασιλίσσης Σοφίας πηγαινοέρχονται. Κάπως έτσι, ορδές πασόκων πέρασαν και χθες το κατώφλι του γραφείου του Βαγγέλη Βενιζέλου. Είναι προφανές ότι ο αντιπρόεδρος προτιμά αυτό το γραφείο από τη Χαριλάου Τρικούπη για όλους τους ευνόητους λόγους –έστω και αν υπάρχει το άλλοθι της υπερεργασίας. Η εισβολή έγινε σε δύο δόσεις. Στην πρώτη εθεάθησαν οι συνήθεις ύποπτοι Φίλιππος Σαχινίδης, Χρήστος Πρωτόπαπας και Δημήτρης Καρύδης. Αυτοί συζήτησαν για τα φορολογικά. Το ζουμί, όμως, το είχε η συνάντηση του Βενιζέλου με το κλιμάκιο του ΠΑΣΟΚ που μπήκε στη συνέχεια στο γραφείο του υπουργού Εξωτερικών. Στην πασοκική ομήγυρη προστέθηκαν οι Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος, Εύη Χριστοφιλοπούλου, Βασίλης Κεγκέρογλου, Παναγιώτης Ρήγας και Κυριάκος Πιερρακάκης.

Τους έκανε σεμινάριο

Θυμίζω ότι ο Πιερρακάκης μαζί με τον Πρωτόπαπα θα είναι τα μάτια και τα αφτιά του Βενιζέλου στη συνάντηση με τους τροϊκανούς στο Παρίσι. Εξού και ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ τους έκανε –όχι θα τους άφηνε –σεμινάριο για τη στάση που πρέπει να τηρήσουν στο Παρίσι. Ελπίζω να μην του έχουν μπει τίποτα φαεινές ιδέες όπως αυτές (του Ανδρέα Παπανδρέου) που αναγράφονται στην προμετωπίδα της πρόσκλησης του ΠΑΣΟΚ για την εκδήλωση της 3ης Σεπτέμβρη. «Καλούμαστε να αποδείξουμε ότι έχουμε τη δύναμη της ανανέωσης. Οτι διαθέτουμε ακόμη τη ριζοσπαστική και ανατρεπτική μας πνοή. Οτι μπορούμε να ατενίσουμε με αισιοδοξία και πίστη στον ανοιχτό ορίζοντα της ιστορίας. Και με τόλμη και ενότητα να χαράξουμε τη νέα πορεία σε έναν κόσμο αβέβαιο, γεμάτο φόβους αλλά και ελπίδες» είναι οι φράσεις του ιδρυτή του ΠΑΣΟΚ που φιγουράρουν στην πρόσκληση.

Κοντός ψαλμός αλληλούια

Μέχρι να πάει η κυβέρνηση στο Παρίσι, έρχεται το Παρίσι στην κυβέρνηση. Το λέω επειδή αύριο καταφθάνει για ολιγόωρη επίσκεψη ο Πιερ Μοσκοβισί. Αυτό παρότι από χθες η Γαλλία βρίσκεται σε τρικυμία λόγω του αιφνίδιου ανασχηματισμού της κυβέρνησης. Οι ζυμώσεις για τις νέες θέσεις των κομισαρίων όμως δεν λογαριάζουν πολιτικές κρίσεις. Κάπως έτσι, ο πρώην υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας και νέος επίτροπος της χώρας με τη βούλα του Ολάντ έρχεται για να δει τον Αντώνη Σαμαρά, τον Βαγγέλη Βενιζέλο, τον Γκίκα Χαρδούβελη και τον Νίκο Δένδια. Μου φαίνεται ότι το όλο πρόγραμμα είναι για ξεκάρφωμα, αφού αυτό που καίει τον Μοσκό είναι να κάνει λόμπινγκ για να πάρει θέση κομισαρίου με οικονομικές αρμοδιότητες. Θα δείξει. Κοντός ψαλμός αλληλούια, πάντως, αφού το Σάββατο στις Βρυξέλλες θα κλείσουν όλες οι θέσεις. Εως τότε ο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ θέλει να τους έχει όλους σε αγωνία…

Πώς εξερράγη

ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ

Τόσοι υπουργοί και κυβερνητικά στελέχη έχουν δηλώσει ότι η κυβέρνηση πρέπει να σεβαστεί τις αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας για τους ενστόλους, να μη μιλήσει ο αρμόδιος; Δεν άντεξε ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ στρατηγός Μιχάλης Κωσταράκος και αποφάσισε να σπάσει τη σιωπή του. Το σημειώνω επειδή είναι η πρώτη του δημόσια παρέμβαση για το σφάξιμο στους μισθούς των στρατιωτικών. Μόνο που αυτή τη φορά ο Κωσταράκος δεν παρενέβη μέσω twitter αλλά μέσω ανακοίνωσης. Σε αυτήν διευκρινίζει ότι το ΓΕΕΘΑ δεν έχει καμία αρμοδιότητα στους μισθούς των στρατιωτικών. Προσθέτει μάλιστα ότι θα πρέπει να υπάρξει συμμόρφωση με τις αποφάσεις του ΣτΕ και «ως εκ τούτου οι μισθοί των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων να επιστρέψουν στο επίπεδο του Αυγούστου του 2012».

Περιοδεύων Ανδρέας

Τα σχολεία των ακριτικών νησιών των Δωδεκανήσων τα όργωσε αμέσως μόλις ανέλαβε καθήκοντα υπουργού Παιδείας. Τώρα ο Ανδρέας αφήνει τον Νότο για τον Βορρά και συγκεκριμένα για τη Θράκη. Ο Λοβέρδος συνοδευόμενος από τον γενικό γραμματέα Θρησκευμάτων Γιώργο Καλαντζή θα κάνει τριήμερη περιοδεία σε Ξάνθη και Κομοτηνή. Δεν θυμάμαι πότε ήταν η τελευταία φορά που υπουργός Παιδείας επισκέφθηκε τη Θράκη. Εξού και δεν θεωρώ την πρεμούρα ανεξάρτητη από τις προσλήψεις ιεροδιδασκάλων στα δημόσια σχολεία ούτε από την πρόθεση του υπουργείου να ιδρύσει Τμήμα Ισλαμικών Σπουδών στο Αριστοτέλειο.