Δεν ήταν διόλου συμπτωματική η –έπειτα από καιρό –εμφάνιση του αξέχαστου Φίλιππου Πετσάλνικου στα μίντια: βγήκε για να μας ενημερώσει ότι τις φοβερές εκείνες ημέρες του Νοεμβρίου του 2011, οι Σαμαράς και Παπανδρέου είχαν συμφωνήσει στο πρόσωπό του για τη θέση του πρωθυπουργού –αν και όχι για πολύ τιμητικούς λόγους, έτσι όπως τους ανέπτυξε. Ο πρώτος ήταν τυπικός –ο θεσμικός του ρόλος, ως προέδρου της Βουλής. Ο δεύτερος ήταν ότι δεν ήθελε τη δουλειά κανένας άλλος…

Ο Φίλιππος βγήκε από τη ναφθαλίνη

Πάντως, αυτήν τη φορά ο Φίλιππος ήλθε για να μείνει. Για την ακρίβεια πρόκειται για επαναδραστηριοποίηση –μερικοί λένε επιστράτευση, αλλά ο όρος δεν ενδείκνυται για παρ’ ολίγον πρωθυπουργό –στα πλαίσια της επιχείρησης για ανάκαμψη του νεοπαπανδρεϊσμού που οργανώνει μια μικρή ομάδα συνεργατών του Γιώργου Παπανδρέου.

Η πρώτη δουλειά που αναλαμβάνει είναι να στήσει μια «έκθεση ντοκουμέντων» του Ιδρύματος Ανδρέα Παπανδρέου για την 40ή επέτειο από την ίδρυση του ΠαΣοΚ. Εικάζεται ότι η ιδέα είναι δική του –και στην πραγματικότητα πρόκειται για αντι-εκδήλωση προς το ΠαΣοΚ, δεδομένου ότι η Χαρ. Τρικούπη έχει ανακοινώσει ότι θα τιμήσει δεόντως την 3η του Σεπτέμβρη. Θα έχουμε δηλαδή δύο επετείους –και όποιος αντέξει!

Αυτή η παράλληλη δραστηριότητα –που θα υποστηριχθεί βασικά από την οικογένεια Παπανδρέου και τους πιστούς της –θα έχει το χαρακτηριστικό ότι θα είναι… κινητή. Θα περιοδεύσει σαν θίασος. Η έκθεση θα ανοίξει τις πόρτες της στο κοινό στις αρχές Σεπτεμβρίου και στη συνέχεια θα μεταφερθεί σε ολόκληρη την Ελλάδα, από πόλη σε πόλη. Οι εμπνευστές θα επιδιώξουν σε κάποιες από αυτές τις πόλεις να δώσει το «παρών» και ο ίδιος ο Γ. Παπανδρέου, πράγμα το οποίο βρίσκω λογικό, άλλως η προσπάθεια θα πάει επικοινωνιακά χαμένη.

Πώς τους την έφερε ο Σημίτης

Ενδεχομένως ορισμένοι θα αναρωτηθούν αν οι άνθρωποι τού Γιώργου έγιναν ξαφνικά τόσο ικανοί και είναι τόσο οργανωτικοί τύποι ώστε να στήσουν ολόκληρη έκθεση μέσα στο κατακαλόκαιρο. Δεν χρειάζεται –το περισσότερο υλικό υπάρχει από το 1996. Τότε, η οικογένεια Παπανδρέου είχε οργανώσει στο κτίριο Κωστής Παλαμάς του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου μια ανάλογη έκθεση για τον ιδρυτή του ΠαΣοΚ –αλλά δεν πρόλαβαν να τη χαρούν. Ξαφνικά εμφανίσθηκε ο… Κ. Σημίτης, νεοεκλεγείς πρωθυπουργός και πρόεδρος του κόμματος και την εγκαινίασε ακολουθώντας πιστά το δόγμα των «εκσυγχρονιστών» της εποχής «να μην αφήσουμε τον Παπανδρέου στους Παπανδρέου». Αυτήν τη φορά προβλέπω πάντως ότι δεν υπάρχει ο κίνδυνος να διεκδικήσει κανείς κάτι ανάλογο, οπότε η τουρνέ που ετοιμάζει ο Φίλιππος θα πραγματοποιηθεί χωρίς ενοχλήσεις τρίτων.

Απογοητεύτηκαν αλλά θα τους περάσει

Στο ΠαΣοΚ λίγα πράγματα κινούνται αυτές τις ημέρες, αν και μια ψιλοαπογοήτευση στο παρασκήνιο τη διέκρινα χθες –λόγω του ότι ο επίτροπος προέρχεται από τη ΝΔ ενώ είχε δημιουργηθεί η εντύπωση ότι θα είχε λόγο και η Χαρ. Τρικούπη, ως κυβερνητικός εταίρος. Θα τους περάσει…

Πάντως, τα περί τον Βαγγέλη Βενιζέλο στελέχη, τα οποία «τρέχουν» το κόμμα, έχουν εμπιστοσύνη στον πρόεδρο –και περιμένουν να δουν τα ανταλλάγματα που εξασφάλισε για να συναινέσει στην επιλογή Αβραμόπουλου. Περιμένουν τουλάχιστον να δουν –διότι δεν έχουν ακούσει ακόμα την παραμικρή διευκρίνιση από τον πρόεδρό τους.

Ωστόσο οι πασόκοι, εκτός από τις υψηλές πολιτικές, δεν παραμελούν και τις τρέχουσες υποθέσεις τους. Εξού και σήμερα στην Χαρ. Τρικούπη οι Πρωτόπαπας και Κουτρουμάνης θα δεχθούν αντιπροσωπεία των οργανώσεων των Σωμάτων Ασφάλειας και των λιμενικών που διεκδικούν διευθετήσεις για τα επικουρικά ταμεία τους στο πολυνομοσχέδιο.

Η Μαρία στο Λονδίνο για το μεροκάματο

Είναι γνωστό ότι η Μαρία Δαμανάκη είχε ενημερώσει τούς επικεφαλής των δύο κυβερνητικών κομμάτων ότι στο ενδεχόμενο ανανέωσης της θητείας της υπήρχαν καλές πιθανότητες να διεκδικήσει ένα αρκετά ισχυρό χαρτοφυλάκιο. Δεν έγινε τίποτε, καθώς οι δύο αρχηγοί είχαν τα δικά τους σχέδια. Η Μαρία δεν απογοητεύθηκε με την απόφαση για τον Αβραμόπουλο. Αλλά δεν είναι στις προθέσεις της να επιστρέψει στην Αθήνα με τη λήξη της θητείας τον Νοέμβριο και να εμπλακεί στις διεργασίες της Κεντροαριστεράς, όπως λένε διάφοροι. Εξ όσων πληροφορούμαι, θα ολοκληρώσει τον κύκλο της στην Κομισιόν κανονικά και μετά θα βγει για το μεροκάματο –κατά πάσα πιθανότητα στο Λονδίνο –καθώς έχει ήδη προτάσεις επαγγελματικής απασχόλησης από μεγάλες περιβαλλοντικές οργανώσεις.

Αρχισαν στις παραλίες, συνεχίζουν στα βουνά

Τετ α τετ με νόημα μεταξύ του Φώτη Κουβέλη και της Λούκας Κατσέλη περιελάμβανε η χθεσινή επίσκεψη της κυρίας στην Αγίου Κωνσταντίνου. Κατά τα λοιπά, η υπό τον γραμματέα τής Κεντρικής Επιτροπής Θανάση Θεοχαρόπουλο αντιπροσωπεία της ΔΗΜΑΡ τα είπε χθες με τους εκπροσώπους της Κοινωνικής Συμφωνίας στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας Κουβέλη για την Κεντροαριστερά. Την Παρασκευή θα δουν και τον Χρήστο Αηδόνη εκ μέρους του κόμματος του Ανδρέα Λοβέρδου, ενώ σήμερα – αύριο θα τα πουν και με τους Ευρωπαίους – Οικολόγους. Το νέο και ενδιαφέρον στοιχείο είναι ότι αποφάσισαν να εκπροσωπηθούν σήμερα –με τον Νίκο Τσουκαλά και τον Θρ. Φωτεινό –στην εκδήλωση που οργανώνει ο ΣΥΡΙΖΑ για τα δάση. Το φλερτ ξεκίνησε από τον αιγιαλό και παίρνει τα βουνά…