Αν για τους περισσότερους ήταν έκπληξη η μετακόμιση του Δημήτρη Αβραμόπουλου στο μέγαρο Μπερλεμόντ των Βρυξελλών, για τους νέους παροικούντες την έδρα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ήταν κάτι σαν επιδίωξη. Οι «σκάουτερ» του Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ στις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες δεν ενημέρωσαν απλώς τις κυβερνήσεις για τις προδιαγραφές των υποψηφίων που θα επιθυμούσε ο νέος πρόεδρος της Κομισιόν να του προτείνουν. Σχεδόν τους υπέδειξαν.

Καθώς στο νέο Κολέγιο των Επιτρόπων αναμένεται να καταπλεύσουν βαριά ονόματα της ευρωπαϊκής πολιτικής σκηνής –μεταξύ τους και πρώην ή και εν ενεργεία πρωθυπουργοί -, ο Λουξεμβούργιος δεν έδειχνε ενθουσιασμένος με το ενδεχόμενο να επαναληφθεί η παράδοση των πρώην υφυπουργών ή και προσώπων με κυβερνητικό παρελθόν –που έσπευσαν να μάθουν την τελευταία στιγμή αγγλικά -, όπως συνήθιζαν οι κυβερνήσεις των περιφερειακών χωρών.

Ο έλληνας Πρωθυπουργός έγινε από νωρίς αποδέκτης της επιθυμίας του Γιούνκερ για μια Επιτροπή με υψηλά στάνταρ, αλλά δεν είναι βέβαιο πότε κατέληξε στο συμπέρασμα ότι αυτός που του ζητούν οι Βρυξέλλες είναι κάποιος σαν τον υπουργό Αμυνας. Σε κάθε περίπτωση πάντως δεν είχε λόγο να μην το προτείνει ασμένως στον βασικό υποστηρικτή του όταν αναμετρήθηκε με την Ντόρα Μπακογιάννη το 2009. Πάντα θεωρεί ότι του έχει μια οφειλή έκτοτε.

Παρένθεση. Η Ντόρα, ειρήσθω εν παρόδω, θα ήταν η εκλεκτή του Γάλλου Μισέλ Μπαρνιέ –δηλαδή του αντιπάλου του Γιούνκερ –αν ήταν αυτός ο εκλεκτός του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος για την Κομισιόν. Είναι αυτό που λέμε «περσινά ξινά σταφύλια». Κλείνει η παρένθεση.

Παρέμεινε εκτός Αθηνών

Πάντως ο Αντώνης Σαμαράς όταν επικοινώνησε την περασμένη Παρασκευή με τον Αβραμόπουλο για να του προτείνει τη θέση, διαπίστωσε ότι μάλλον δεν τον αιφνιδίασε. Ο υπουργός Αμυνας είχε γνώση των βολιδοσκοπήσεων του Γιούνκερ που κατέληγαν στο πρόσωπό του –ή σε κάποιον με το δικό του προφίλ. Πράγματι –του είχαν έρθει ήδη τα νέα από τις Βρυξέλλες καθώς διάφοροι ξένοι έπαιρναν να τον συγχαρούν. Παλαιά αλεπού της πολιτικής, ο Αβραμόπουλος εξέλαβε την πρωθυπουργική πρόταση ως ιδιαίτερα τιμητική αλλά δεν εγκατέλειψε τις διακοπές του. Οπως εξήγησε, φιλοξενούσε έναν σημαντικό ξένο. Ούτως ή άλλως, ο Δημήτρης παρέμεινε εκτός Αθηνών και ζήτησε λίγο χρόνο για να απαντήσει –ενδεχομένως χρόνο ήθελε και ο Πρωθυπουργός μετά την εμφανώς θετική απάντηση για να επικοινωνήσει με τον Βαγγέλη Βενιζέλο.

Το βράδυ του Σαββάτου ο Πρωθυπουργός και ο μέλλων επίτροπος επικοινώνησαν εκ νέου και το θέμα έκλεισε επί της ουσίας. Στο Μέγαρο Μαξίμου την ίδια στιγμή έκαναν μια στοιχειώδη έρευνα για ενδεχόμενες αντιδράσεις και έμειναν ικανοποιημένοι –κυρίως γιατί ο Πρωθυπουργός «κατέληξε σε άνθρωπο της παράταξης». Ο κύβος είχε ριφθεί σωστά.

Τι κομίζει ο Ζαν-Κλοντ

Στο εξής το ενδιαφέρον εστιάζεται στο χαρτοφυλάκιο που θα διεκδικήσει ο νέος επίτροπος, με πλήθος πληροφοριών να συγκλίνουν στο ότι ο Γιούνκερ βλέπει με καλό μάτι το να αναλάβει το θέμα της μετανάστευσης, που θα βρεθεί στο επίκεντρο της ευρωπαϊκής πολιτικής και πάντως θα είναι προτεραιότητα της Επιτροπής του στην επόμενη πενταετία. Το ερώτημα, βέβαια, είναι αν ο Δημήτρης, που «σκληρός δεξιός» δεν είναι, κάνει για ένα τέτοιο χαρτοφυλάκιο. Μην αποκλείετε εκ των προτέρων τις μεταφορές και τα εργασιακά. Για όλα αυτά, πάντως, οι τελικές αποφάσεις θα ληφθούν την προσεχή Δευτέρα επιτόπου καθώς ο αρχικομισάριος έρχεται με οριστική πρόταση για το είδος αλλά και το εύρος του χαρτοφυλακίου που θα αναθέσει στον έλληνα πολιτικό, τον οποίο θα βλέπει στο οβάλ γραφείο της Κομισιόν τουλάχιστον μία φορά την εβδομάδα κατά την επόμενη πενταετία.

Αντ’ αυτού Παύλος

Δεν ξέρω αν πήγε καλά το περίφημο Συμπόσιο της Σύμης που έγινε στις Σπέτσες προσφάτως, πληροφορούμαι όμως ότι άνοιξε πληγές στο παπανδρεϊκό στρατόπεδο.

Ο λόγος είναι οι προσκλήσεις των διοργανωτών, ήτοι του Ιδρύματος Ανδρέα Παπανδρέου. Από καιρό τα δύο «πουλέν» της ομάδας που υποστηρίζει τον πρώην πρωθυπουργό, ο Φίλιππος Σαχινίδης και ο Θάνος Μωραΐτης, φέρονταν ως οι πλέον στενοί συνομιλητές του. Αλλά πρόσκληση για τις Σπέτσες πήρε μόνον ο Παύλος Γερουλάνος, ο οποίος θεωρείται ότι εξασφάλισε πλέον την έγκριση να κινείται αντ’ αυτού.

Ο λόγος για τον οποίο κόπηκαν οι δύο «δελφίνοι» πάντως δεν είναι ότι ο Παπανδρέου τούς καταλογίζει κάτι.

Απλώς, όπως λένε οι μύστες των ενδότερων του νεοπαπανδρεϊσμού, αποφάσισε να μην έχει «δελφίνους». Δηλαδή, αν και όταν τεθεί θέμα διαδοχής του Βαγγέλη Βενιζέλου, θα «είναι παρών ο ίδιος».

Για όσους εγείρουν αμφιβολίες γι’ αυτό το ενδεχόμενο, οι ίδιες πηγές προϊδεάζουν για μια ένδειξη εκ μέρους του Γιώργου Παπανδρέου που δεν θα αφήνει καμία αμφιβολία: οι άνθρωποί του σχεδιάζουν να οργανώσουν τις δικές του, ξεχωριστές από το κόμμα, εκδηλώσεις για τα σαράντα χρόνια από την ίδρυση του ΠαΣοΚ.

Δεν θα είναι στο ραντεβού

Εν τω μεταξύ, νεότερα για το προαναγγελθέν, γενικώς και αορίστως, συνέδριο της Δημοκρατικής Παράταξης δεν υπάρχουν, αλλά θα υπάρξουν. Η κίνηση Δυναμική Ελλάδα του καθηγητή Ηλία Μόσιαλου και όσων τον πλαισιώνουν, που είχε μετάσχει ως εταίρος στην Ελιά και εκπροσωπήθηκε και στο ευρωψηφοδέλτιό της, δεν θα είναι παρούσα στο ραντεβού. Ισως και εντός της εβδομάδας ο Μόσιαλος να ενημερώσει τον Βαγγέλη Βενιζέλο για τις επιφυλάξεις που διατηρεί για τον τρόπο και το πολιτικό πλαίσιο του εγχειρήματος.

Και αν ερμηνεύω σωστά, ο αρραβώνας που είχε συναφθεί, μάλλον σε διαζύγιο παρά σε γάμο θα εξελιχθεί.