Ως γνωστόν, Αντώνης Σαμαράς και Βαγγέλης Βενιζέλος ψήνουν κανονικά το ψάρι στα χείλη σε όσους φιλοδοξούν ή αφήνουν να διαρρεύσει ότι θα λάβουν το χρίσμα για μια θέση στην Κομισιόν. Ωστόσο, πηγή μου στις τάξεις των Μαξιμιλιανών επιμένει ότι το θέμα του έλληνα επιτρόπου θα λήξει μέσα στις επόμενες ημέρες.

Πάντως, αν η κυβέρνηση παίξει και καθυστερήσεις και παράταση δεν θα είναι η μόνη. Το λέω επειδή καθυστερήσεις σημειώνονται και από άλλες χώρες, οι οποίες φαίνεται ότι θα το τραβήξουν έως τη Σύνοδο Κορυφής της 30ής Αυγούστου μέχρι να ανοίξουν τα χαρτιά τους.

Αυτές δεν είναι ανεξάρτητες από το γεγονός ότι ο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ έχει διαμηνύσει ότι θα έχει προσωπική συμμετοχή στον σχηματισμό της Επιτροπής του. Με απλά λόγια, ο νέος πρόεδρος αναζητά πρόσωπα υψηλού προφίλ, με «φορτωμένα» βιογραφικά και κάνει και τις σχετικές κρούσεις.

Σημειώνω ότι ήδη έχουν κλειδώσει ως κομισάριοι τέσσερις πρώην πρωθυπουργοί. Σχετικές κρούσεις κάνουν και άλλα μεγαλοστελέχη του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος. Από εκεί εκτιμώ ότι έρχεται και επανέρχεται εισαγόμενη η διαρροή του ονόματος του Δημήτρη Αβραμόπουλου.

Ο ίδιος, πάντως, επιμένει ότι δεν του έχει γίνει καμία κρούση από την κυβέρνηση και συνεχίζει κανονικά το πρόγραμμά του. Για την ακρίβεια, αυγουστιάτικα θα ετοιμάσει βαλίτσες για Ουάσιγκτον προκειμένου να συναντήσει τον αμερικανό ομόλογό του Τσακ Χέιγκελ. Εξάλλου, δεν φαντάζομαι να αφήσει το Πεντάγωνο για χαρτοφυλάκιο που δεν θα στέκεται στο ύψος του.

Μιλώντας για επιτρόπους, ακούω ότι ο τόνος, οι σαρδέλες και τα καλαμάρια θα μείνουν στη φιλόξενη αγκαλιά του Ελληνισμού. Αναφέρομαι στο χαρτοφυλάκιο της Μαρίας Δαμανάκη, στο οποίο δεν αποκλείεται να προσγειωθεί ο νέος επίτροπος της Κύπρου.

Στραβώματα

Μάλλον δεν άρεσαν στο Μέγαρο Μαξίμου οι αιχμές τού Κάρολου Παπούλια περί υποχώρησης της δημοκρατίας εν καιρώ Μνημονίων. Εξού και δεν θεωρώ εντελώς τυχαίο ότι στη δήλωσή του με αφορμή την επέτειο των 40 χρόνων από την αποκατάσταση της Δημοκρατίας ο Αντώνης Σαμαράς διαπιστώνει μετ’ εμφάσεως ενδυνάμωση της δημοκρατίας.

Πάντως, Παπούλιας και Σαμαράς ήταν θερμοί ο ένας προς τον άλλο στη χθεσινή τους συνάντηση στη Βουλή σε ένα αμοιβαίο θεσμικό ξεκάρφωμα.

Οσο για τη Σοφία Βούλτεψη, είπε (μιλώντας στον Βήμα Fm) κάτι του τύπου «δεν υποχωρεί η δημοκρατία, αλλά η αντίληψή μας γι’ αυτήν». Χοντροκομμένο αλλά σαφές.

Θα το λύσει και αυτό

Βουνό με βουνό δεν σμίγει. Ο Βαγγέλης Βενιζέλος με τον Αλέξη Τσίπρα, πάντως, έσμιξαν. Για την ακρίβεια, δεν λύνουν που δεν λύνουν την άβυσσο των ζητημάτων που τους χωρίζει, είπαν να λύσουν το Μεσανατολικό. Περί αυτού είχαν μια ενδιαφέρουσα συνομιλία στη Βουλή. Αυτά στο πλαίσιο των εγκαινίων της έκθεσης για τα 40 χρόνια από την αποκατάσταση της Δημοκρατίας. Εκεί ο Τσίπρας υπενθύμισε στον Βενιζέλο την επιστολή για την κατάσταση στη Λωρίδα της Γάζας που του έστειλε προ ημερών εκ μέρους σύσσωμης της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ. Θυμίζω ότι ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, ως αρμόδιος υπουργός Εξωτερικών, έχει απαντήσει γραπτά στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ. Ωστόσο, του ανέλυσε την κατάσταση και του επανέλαβε τις ελληνικές θέσεις υπέρ της αιγυπτιακής πρωτοβουλίας για εκεχειρία. Δεν έχω καμιά αμφιβολία πως ο Βαγγέλης καθησύχασε τον Αλέξη ότι θα το λύσει και αυτό το πρόβλημα.