Τώρα που βρήκαµε παπά, ας θάψουµε πέντ’ έξι, λέει η παροιµία. Στην προκειµένη, οι παπάδες ήταν αυτοί που βρήκαν τον Ανδρέα Λοβέρδο και είπαν να προωθήσουν τα αιτήµατά τους. Τώρα που ο υπουργός είναι ζεστός από την πρόσφατη επίσκεψή του στο Αγιον Ορος…

Το λέω επειδή ρασοφόροι εκπρόσωποι όλων των ιερών µονών του Αγίου Ορους έκαναν χθες εµφάνιση στο Μέγαρο Μαξίµου. Αυτό προκειµένου να µετάσχουν σε ευρεία σύσκεψη υπό τον Αντώνη Σαµαρά.

Ηταν εκεί ο Λοβέρδος –ο οποίος και τους κάλεσε -, ο Γιώργος Μαυραγάνης, ο γενικός γραµµατέας Δηµοσίων Εργων Στράτος Σιµόπουλος, ο διευθυντής του πρωθυπουργικού γραφείου Κώστας Μπούρας και ο διοικητής του Αγίου Ορους Αρίστος Κασµίρογλου.

Εκεί συζήτησαν πολλά και διάφορα, από φορολογικά και υποδοµές µέχρι εκπαιδευτικά, που είναι και τα πιο ενδιαφέροντα. Εξηγούµαι: ως γνωστόν, στο Αγιον Ορος υπάρχει η Αθωνιάδα Σχολή. Και µάλιστα όχι όπου κι όπου, αλλά στη Μονή Βατοπεδίου. Η Σχολή παρέχει γυµνασιακή και λυκειακή εκπαίδευση. Ακούω, όµως, ότι κατά την πρόσφατη επίσκεψη του υπουργού Παιδείας στο Αγιον Ορος, του υπεβλήθη µετ’ επιτάσεως το αίτηµα να γίνει επέκταση της Σχολής. Δηλαδή, να µπορούν οι απόφοιτοι να συνεχίζουν τις σπουδές τους, ώστε να παίρνουν πτυχίο που να τους δίνει και επαγγελµατικά δικαιώµατα. Με απλά λόγια, να γίνει κάτι σαν ΙΕΚ.

Το κλου είναι ότι ο Ανδρέας σκοπεύει να το προωθήσει από Σεπτέµβρη εντάσσοντάς το στη διά βίου µάθηση. Αυτό προκειµένου να βρει χρηµατοδότηση από το ΕΣΠΑ. Ο Λοβέρδος µάλιστα ανέλαβε και ρόλο συντονιστή στη διεκπεραίωση ζητηµάτων του Ορους. Με την ευκαιρία, σας ενηµερώνω ότι σύντοµα θα κάνει επίσκεψη στην Αθωνική Πολιτεία και ο Βαγγέλης Βενιζέλος.

Πασοκικό déjà vu

Ξανάρχισαν τα πηγαινέλα των πασόκων στον έκτο όροφο του υπουργείου Οικονοµικών. Στην πασοκική αντιπροσωπεία που πέρασε χθες το βράδυ από το γραφείο του Γκίκα Χαρδούβελη µετείχε, ως είθισται, και ο Φίλιππος Σαχινίδης.

Αυτός πρέπει να έπαθε déjà vu –είναι η κοµψή γαλλική έκφραση που αποδίδει το αίσθηµα που έχει κανείς ότι ζει κάτι που έχει ήδη ξαναζήσει -, και µάλιστα όχι τυχαία: είχε διευθυντή του τον Χαρδούβελη όταν εργαζόταν στη διεύθυνση µελετών της Εθνικής Τράπεζας. Εκείνη την εποχή, επιπλέον, είχαν συνυπογράψει και συγγραφικό πόνηµα: «Ευρώ, ένα νόµισµα για την Ευρώπη».

Στη συνέχεια, ο Λαρισαίος ξαναβρήκε µπροστά του τον Χαρδούβελη στο οικονοµικό γραφείο του Κώστα Σηµίτη. Ο κόσµος των εκσυγχρονιστών –ή µάλλον της ελληνικής πολιτικής –είναι πολύ µικρός.

Δεν άντεξε

Οπου και να πάει, η εργαλειοθήκη του ΟΟΣΑ και η Task Force τον πληγώνουν. Πιο πολύ πλήγωσαν, όµως, τον Κωστή Χατζηδάκη κάποιες επισηµάνσεις της έκθεσης της Οµάδας Δράσης της Κοµισιόν για την Ελλάδα που δηµοσιοποιήθηκε χθες.

Οπως, για παράδειγµα, το γεγονός ότι η Ελλάδα είναι πέµπτη στην απορρόφηση κονδυλίων του ΕΣΠΑ σε σχέση µε τη 18η θέση του 2011. Για να µην προσθέσω τις αναφορές του χερ Ράιχενµπαχ στην ίδρυση του Ελληνικού Επενδυτικού Ταµείου που φέρει την υπογραφή του Χατζηδάκη και του Γιάννη Στουρνάρα.

Δεν άντεξε ο Κωστής και έβγαλε σχετική ανακοίνωση. Το πιο ωραίο είναι ότι στο τέλος επισηµαίνει τη βεβαιότητά του ότι η προσπάθεια θα συνεχιστεί και εντός του 2014. Αµήν.

Ανεµόµυλοι και αιγιαλός

Ο Δον Κιχώτης κυνηγούσε ανεµόµυλους. Η κυβέρνηση έκανε κάτι ακόµα χειρότερο. Σέρβιρε στο πιάτο του ΣΥΡΙΖΑ την υπόθεση του αιγιαλού, µόνο και µόνο για να ανακαλύψει εκ των υστέρων ότι δεν πρόκειται για µνηµονιακή υποχρέωση και να την αποσύρει.

Ανάµεσα στα πολλά πηγαινέλα του επίµαχου νοµοσχεδίου, ο Γιάννης Μανιάτης ανακάλυψε ότι η µόνη υποχρέωση της κυβέρνησης είναι να ολοκληρώσει τη χάραξη και αποτύπωση των ελληνικών ακτών. Κοινώς, η περιβαλλοντική προστασία των ακτών δεν απαιτεί κανένα ειδικό νοµοσχέδιο για αιγιαλό και παραλία.

Ο υπουργός Περιβάλλοντος ενηµέρωσε χθες σχετικά τον Γκίκα Χαρδούβελη που του είχε στείλει το νέο νοµοσχέδιο, ενώ τηλεφώνησε και στους Αντώνη Σαµαρά και Βαγγέλη Βενιζέλο.

Για το Δαφνί

Δεν είναι ο Πειραιάς ούτε το Κερατσίνι το άντρο της Χρυσής Αυγής. Φοβάµαι ότι είναι το Δαφνί και συγκεκριµένα το ψυχιατρικό νοσοκοµείο. Θυµίζω ότι το νοσοκοµείο έχει γίνει άνω-κάτω ύστερα από καταγγελίες ότι ψυχίατρός του, και µάλιστα διευθυντής κλινικής, υπέγραφε αφειδώς πιστοποιητικά ψυχιατρικής ικανότητας, ώστε τα µέλη της Χρυσής Αυγής να µπορούν να εκδίδουν άδειες οπλοφορίας.

Σας ενηµερώνω ότι το Κεντρικό Πειθαρχικό Συµβούλιο των γιατρών του ΕΣΥ συνήλθε για να αποφασίσει, µεταξύ άλλων, για την τύχη του ψυχιάτρου. Τελικά του επέβαλαν έγγραφη επίπληξη. Κατόπιν τούτων, υποθέτω ότι µπορεί να συνεχίσει ανενόχλητος να δίνει πιστοποιητικά οπλοφορίας.