Δεν την ξαναπάτησε όπως τις πρώτες του ημέρες στο κτίριο της οδού Νίκης. Τότε μπούκαραν στο γραφείο του συριζαίοι βουλευτές και τον ψάρωσαν. Αυτή τη φορά οι εκπρόσωποι των στρατιωτικών και των σωμάτων ασφαλείας έφθασαν μέχρι το κατώφλι του υπουργικού γραφείου του έκτου ορόφου, αλλά τον Γκίκα Χαρδούβελη δεν τον είδαν. Αυτό παρότι φώναζαν επειδή έχουν ζητήσει ραντεβού μαζί του και δεν τους έχει δεχθεί ακόμα. Το ωραίο είναι ότι τρεις από τους «κινηματίες» φορούσαν στρατιωτικά, αν και απόστρατοι. Την ομήγυρη που ζητά να εφαρμοστεί πλήρως η απόφαση του ΣτΕ για τα αναδρομικά τους τη συνάντησε, πάντως, η διευθύντρια του γραφείου του Χαρδούβελη, Ευτυχία Μιχαηλίδου, η οποία και άκουσε τα αιτήματά τους.

Το επίσημο ραντεβού με τον Γκίκα κλείστηκε για τη Δευτέρα. Παρών θα είναι και ο Χρήστος Σταϊκούρας. Υποθέτω για να βάλει τη στολή της λαϊκής Δεξιάς, να μαζέψει τα σπασμένα και να βγάλει τη λυπητερή.

Στον αντίποδα, ένα γνώριμο πρόσωπο πέρασε χθες το απόγευμα από το γραφείο του υπουργού Οικονομικών. Ηταν ο Χορστ Ράιχενμπαχ, ο οποίος είχε μακρά συζήτηση με τον Χαρδούβελη. Οι δύο άνδρες γνωρίζονται από την εποχή που ο Γκίκας ήταν διευθυντής του οικονομικού γραφείου του Λουκά Παπαδήμου.

Στο μεταξύ ο χερ Ράιχενμπαχ έχει εξελιχθεί στον καλύτερο γνώστη της ελληνικής κουζίνας και, όταν συνταξιοδοτηθεί, προβλέπω ότι θα συγγράψει οδηγό για τα καλά εστιατόρια των Αθηνών.

Παίζουν καθυστερήσεις

Δεν παίζει μόνο η ελληνική κυβέρνηση τις καθυστερήσεις για το θέμα του επιτρόπου. Το ίδιο περίπου κάνουν και οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις, καθώς πληροφορούμαι ότι μέχρι σήμερα μόλις 13 κράτη-μέλη έχουν δώσει επισήμως το χρίσμα στους επιτρόπους τους.

Από αυτούς μόνο μία (της Τσεχίας) υποψήφια είναι γυναίκα. Εκτιμώ ότι οι ευρωπαίοι ηγέτες δεν έχουν πάρει και πολύ στα σοβαρά την επιθυμία του Γιούνκερ η νέα Επιτροπή να αποτελείται σχεδόν κατά το ήμισυ από γυναίκες. Αρα κερδίζει έδαφος η υποψηφιότητα της Νίκης Τζαβέλλα.

Χωρίς παντελόνι

Ως γνωστόν, ο Αλέξης Τσίπρας έχει διαμηνύσει στα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ ότι φέτος το καλοκαίρι δεν έχει μπάνια και άλλα πολιτικώς τετριμμένα. Κάποιοι πήραν τόσο σοβαρά την προειδοποίηση που τρέχουν να ξεφύγουν μέσω Βρυξελλών.

Το λέω επειδή το απόγευμα της Δευτέρας ο Δημήτρης Παπαδημούλης εθεάθη στην αίθουσα αναχωρήσεων του Ελ. Βενιζέλος και μάλιστα με φουλ περιβολή παραλίας. Για την ακρίβεια, ο αντιπρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου φορούσε βερμούδα, τισέρτ και πεδιλάκι. Κανονικός τουρίστας δηλαδή. Μόνο που δεν είχε προορισμό κανένα νησί, αλλά τις Βρυξέλλες. Φαντάζομαι ότι ως «παλαίουρας» της Ευρωβουλής ο Παπαδημούλης έχει γραμμένο στα καλοκαιρινά του πέδιλα το dress code.

Το ωραίο είναι ότι στην αίθουσα αναχωρήσεων έπεσε πάνω στον Βαγγέλη Βενιζέλο που ταξίδευε με την ίδια πτήση. Εκτιμώ ότι πρέπει να μετάνιωσε που δεν φορούσε έστω παντελόνι…

Κάτι πρέπει να αφήσει

Δεν πήγε στη χθεσινή συνάντηση των αντιπροσωπειών του ΠαΣοΚ και της ΔΗΜΑΡ ο Νίκος Ανδρουλάκης, παρότι ορίστηκε ως ο τρίτος της πασοκικής παρέας (μαζί με τον Τάκη Ρήγα, τον Χρήστο Πρωτόπαπα και τον παρατηρητή Δημήτρη Καρύδη). Αντ’ αυτού πήγε ο Κυριάκος Πιερρακάκης.

Ο γραμματέας του ΠαΣοΚ προτίμησε να πετάξει για Βρυξέλλες. Εκεί συνεδρίασε εκτάκτως η Επιτροπή Εξωτερικών Σχέσεων με τη συμμετοχή του ουκρανού υπουργού Εξωτερικών. Σημειώνω ότι ο Ανδρουλάκης είναι κανονικό (όχι αναπληρωματικό) μέλος της Επιτροπής. Αυτά για να μη λένε οι κακές γλώσσες ότι οι πασόκοι δεν πατάνε στην Ευρωβουλή.

Από την άλλη, τι να κάνει κι αυτός; Αμ του λένε ότι δεν πατάει στις Βρυξέλλες, αμ εμφανίζεται να απέχει από το ΠαΣοΚ σε θέματα αιχμής. Φυσικά, αυτό λύνεται διά της παραιτήσεως από τη μια θέση. Και εφόσον δεν έχει κλείσει δίμηνο αφότου ζήτησε την ψήφο του ελληνικού λαού για να πάει στην Ευρωβουλή, είναι μάλλον σαφές ποια θέση πρέπει να αφήσει.

Εγκλημα και τιμωρία

Κάτι σε Ντοστογέφκσι έχει αρχίσει να μου θυμίζει η ιστορία των σχέσεών μας με τους Πακιστανούς. Για την ακρίβεια, μου κάνει λίγο «Εγκλημα και τιμωρία». Εξηγούμαι: από το 2010 υφίσταται Συμφωνία Επανεισδοχής του Πακιστάν με την ΕΕ. Αυτό σημαίνει ότι το Πακιστάν έχει υποχρέωση να δέχεται πίσω τους παράνομους μετανάστες που είτε έχουν πακιστανική υπηκοότητα είτε έχουν διέλθει μέσω του Πακιστάν στην Ευρώπη.

Οι Πακιστανοί στην Αθήνα, όμως, σφυρίζουν αδιάφορα για τους παράνομους μετανάστες τους. Είδε και απόειδε ο Βαγγέλης Βενιζέλος με τα καψώνια και τους τιμώρησε. Εστειλε νότα στην πρεσβεία του Πακιστάν, με την οποία τους ενημερώνει ότι αναστέλλεται η Συμφωνία Ελλάδας – Πακιστάν του 2005 για την αμοιβαία κατάργηση της βίζας σε διπλωματικά διαβατήρια. Με απλά λόγια, όσοι έρθουν από δω και πέρα, υποχρεούνται να βγάλουν βίζα. Ας πρόσεχαν.