Κι αυτοί βασανίζουν τους μαύρους… Αυτού του τύπου είναι η αντίδραση του ΣΥΡΙΖΑ στην αυτονόητη δημοσιότητα που έλαβαν οι χειρισμοί της Κουμουνδούρου στην υπόθεση της –πρώην πλέον –υποψήφιας Σαμπιχά Σουλεϊμάν και του Λάκη Λαζόπουλου. Σε «non parer» που διανεμήθηκε αρμοδίως, αντί να παρέχονται εξηγήσεις για το εσωκομματικό γράψε – σβήσε στις λίστες υποψηφίων, ρίχνουν την μπάλα στην εξέδρα. Διατυπώνεται το ερώτημα γιατί τα ΜΜΕ ενδιαφέρονται για το ψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ και «δεν χρήζει αντίστοιχης προσοχής το ψηφοδέλτιο της ΝΔ».

Προς αποκατάσταση αυτής της… ανισότητας οι συντάκτες του κειμένου υπενθυμίζουν «τα καθόλου κολακευτικά σχόλια σχετικά με τη στελέχωση του ψηφοδελτίου της ΝΔ» και αναφέρουν ότι μεταξύ άλλων η κ. Μπακογιάννη δήλωσε ότι «υποτιμά τους ψηφοφόρους», ενώ ο κ. Αντώναρος κάλεσε να «μαυριστούν» από τους ψηφοφόρους οι υποψήφιοι «δήθεν τηλεαστέρες», οι «μαϊντανοί, αλεξιπτωτιστές και άλλα φρούτα».

Οι παρατηρητικοί του ΣΥΡΙΖΑ εντόπισαν επίσης τον πρώην πρωθυπουργό Κ. Μητσοτάκη, που αναφέρθηκε στο «έγκλημα» Σαμαρά για τα γεγονότα του 1993 –υπονοώντας ότι αυτό απεκρύβη από τα ΜΜΕ και το αποκαλύπτουν πλέον οι ίδιοι.

Το κείμενο συνεχίζει στον ίδιο τόνο την αναζήτηση δηλώσεων από βουλευτές της ΝΔ, τους οποίους αντιμετωπίζει ως σωτήρες που θα βγάλουν τον ΣΥΡΙΖΑ από τη δύσκολη θέση. Αναφέροντας όμως ότι αυτές οι δηλώσεις τους δεν έχουν τύχει της δημοσιότητας που οι ίδιοι κρίνουν ως ικανοποιητική, είτε ενδιαφέρονται να αναλάβουν την αρχισυνταξία των ΜΜΕ είτε δεν παρακολουθούν καν τι δημοσιεύεται τελευταία.

Ενδεχομένως δεν παρακολουθούν και τις εξελίξεις στον ΣΥΡΙΖΑ αν κρίνω από τη διατύπωση ότι τα ψηφοδέλτιά του για τις ευρωεκλογές και τις αυτοδιοικητικές εκλογές καταρτίστηκαν με βάση «ένα πρόγραμμα στήριξης της ανάπτυξης και υπεράσπισης της δημοκρατίας και των δικαιωμάτων».

Πάντως δεν νομίζω ότι η φασαρία με το ευρωψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ τελειώνει εδώ. Εξ όσων ακούγονται, απομένει μία ακόμη θέση κενή, για την οποία υπάρχει πρόταση να καλυφθεί με νέα γυναίκα προερχόμενη από τον χώρο των τηλεπικοινωνιών –αλλά κατά τα συνήθη η αριστερή πτέρυγα του κόμματος έχει άλλη πρόταση. Τουλάχιστον ας τελειώσουν γιατί θα φθάσουμε στις εκλογές και ακόμη θα αλλάζουν υποψηφίους.

Σοκ για τον Μηταράκη

Αυτό τι είναι πάλι; Μου λένε ότι στο Μέγαρο Μαξίμου έπαθαν κάτι σαν μεταπασχαλινό σοκ όταν σε συνεργάτη του Πρωθυπουργού έφτασε η πληροφορία –υπό μορφήν ερώτησης, έστω –ότι ο Αντώνης Σαμαράς έχει υποσχεθεί τη θέση του διοικητή της Τραπέζης της Ελλάδος στον… Νότη Μηταράκη, υφυπουργό Ανάπτυξης σήμερα. Μετά τον αιφνιδιασμό ο πρωθυπουργικός συνεργάτης απέδωσε τη διακίνηση μιας τέτοιας πληροφορίας στην αγωνία που έχουν ορισμένοι στην κυβέρνηση για ενδεχόμενο ανασχηματισμό.

Σαμαράς περιοδεύων

Ολο και περισσότερο με τις εθνικές εκλογές μοιάζουν οι διπλές κάλπες του Μαΐου. Πλην του Αλέξη Τσίπρα που κάνει κανονικό προεκλογικό αγώνα από πόλη σε πόλη, από την προσεχή εβδομάδα και ο Πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς αρχίζει περιοδείες ανά την επικράτεια για την ενίσχυση των υποψήφιων ευρωβουλευτών της ΝΔ, καθώς επίσης και των ψηφοδελτίων που υποστηρίζει στους δήμους και τις περιφέρειες. Η Θεσσαλονίκη, η Ηπειρος και η Θεσσαλία θα προηγηθούν στον προγραμματισμό της εξόδου του. Ο Πρωθυπουργός θα περιοδεύει μόνος, χωρίς κουστωδίες υπουργών. Αυτό δεν σημαίνει όμως ότι όσοι από τη ΝΔ κατέχουν χαρτοφυλάκιο θα αράξουν. Ώς το τέλος της εβδομάδας θα διανεμηθεί πρόγραμμα επισκέψεών τους στους νομούς με την υπόμνηση ότι δεν αρκεί να πάνε, αλλά πρέπει να κομίζουν και λύσεις.

Οι άγνωστοι μύστες του Καστελλόριζου

Ημέρα που είναι σήμερα θα συνεισφέρω με μια πληροφορία που δεν είναι γνωστή, για τις συνθήκες υπό τις οποίες στις 23 Απριλίου 2010 ο τότε πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου ανακοίνωσε την προσφυγή της χώρας στον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Στήριξης. Ο κύβος ερρίφθη λίγες ημέρες νωρίτερα σε μυστική σύσκεψη στο Καστρί –ή τουλάχιστον αυτή την εντύπωση είχαν οι μετάσχοντες. Ηταν οι εξής: Γ. Παπακωνσταντίνου, Φ. Σαχινίδης, Χάρης Παμπούκης, Νίκος Αθανασάκης, Ρεγγίνα Βάρτζελη και –εδώ αρχίζουν οι εκπλήξεις –Θ. Πάγκαλος και Δ. Ρέππας. Αυτοί ήταν οι μύστες της απόφασης που άλλαξε τα πάντα. Αν και, κατά τη γνώμη μου, περισσότερο ενδιαφέρον για τα δεδομένα της εποχής είχαν αυτοί που απουσίαζαν, όπως ο Φ. Πετσάλνικος, ο Π. Γερουλάνος και ο Χαρ. Καστανίδης –για να μην αναφέρω και τον αλήστου μνήμης Χρήστο Παπουτσή.