Ο λύκος στην αναμπουμπούλα χαίρεται. Εν προκειμένω, ο λύκος ενημερώθηκε για τη χθεσινή αναμπουμπούλα μόλις προσγειώθηκε στην Φρανκφούρτη επιστρέφοντας από το Τέξας των ΗΠΑ. Αναφέρομαι στον Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος ενημερώθηκε από κοινού με τον διευθυντή του γραφείου του Νίκο Παππά γύρω στις 8 το πρωί για την επέμβαση των ΜΑΤ στο Ραδιομέγαρο της Αγίας Παρασκευής. Η ενημέρωση έγινε με SMS από τον γραμματέα της Κοινοβουλευτικής Ομάδας Νίκο Βούτση.

Αμέσως τα τηλέφωνα πήραν φωτιά. Αφού ολοκληρώθηκε ένας κύκλος επαφών με βασικά στελέχη (πλην του Βούτση, ο Τσίπρας επικοινώνησε με τον γραμματέα Δημήτρη Βίτσα, τον διευθυντή της ΚΟ Κώστα Αθανασίου, τον εκπρόσωπο του κόμματος Πάνο Σκουρλέτη, τους Δημήτρη Παπαδημούλη, Παναγιώτη Κουρουμπλή, Παναγιώτη Λαφαζάνη και Θόδωρο Δρίτσα) αποφασίστηκε να μπει μπροστά το σχέδιο πρότασης μομφής κατά της κυβέρνησης. Μου λένε ότι το πρώτο προσχέδιο έγραψε ο Τσίπρας στο αεροπλάνο.

Μέχρι να επιστρέψει ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ στην Αθήνα είχε ολοκληρωθεί η συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας. Εκεί μου λένε ότι δεν υπήρχαν παραφωνίες. Μόνη εξαίρεση κάποιες επιφυλάξεις που διατυπώθηκαν από την Αριστερή Πλατφόρμα με το επιχείρημα ότι η πρόταση δυσπιστίας μπορεί να συσπειρώσει τους βουλευτές της κυβερνητικής πλειοψηφίας. Η απόφαση επικυρώθηκε στη συνέχεια από την έκτακτη συνεδρίαση του προεδρείου της ΚΟ, όπου συμμετείχαν ακόμη οι Δ. Βίτσας, Ν. Παππάς και Π. Σκουρλέτης.

Κατά τα λοιπά, η πρόταση προκάλεσε αιφνιδιασμό. Οσοι βουλευτές βρίσκονταν στην αίθουσα της Ολομέλειας την ώρα που ο Τσίπρας ανακοίνωσε την κατάθεση πρότασης μομφής έτρεξαν προς το περιστύλιο για να σχολιάσουν τις εξελίξεις. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έσπευσε στο γραφείο του Πρωθυπουργού και επέστρεψε ύστερα από ένα τέταρτο.

Νευράκια Τόμσεν

Ενοχλημένος από το κυβερνητικό μότο που επαναλαμβάνεται πολλάκις τις τελευταίες εβδομάδες και συνίσταται στις τρεις λέξεις «όχι άλλα μέτρα» εμφανίστηκε ο Πολ Τόμσεν στη συνάντησή του με το οικονομικό επιτελείο την περασμένη Τρίτη. Ωστόσο, πηγή μου λέει ότι ο Δανός δεν ήταν προκλητικός όπως άλλες φορές. Μπορεί απλώς τα νεύρα μας να είναι τεντωμένα. Η ίδια πηγή μου λέει ότι μετά τη δυσφορία που εξέφρασε ο Τόμσεν για το «όχι άλλα μέτρα», η συζήτηση πήρε καθαρά τεχνοκρατικό χαρακτήρα. Για την ακρίβεια, εστιάστηκε στο τι συνιστά οριζόντιο μέτρο και τι όχι. Λίγο ακόμα και θα αρχίσουν να διαβάζουν Φιλοσοφία στον έκτο όροφο της οδού Νίκης…

Ελληνική επέλαση στα Τίρανα

Συνωστισμός ελλήνων επισήμων παρατηρείται αυτές τις ημέρες στα Τίρανα. Θυμίζω ότι μόλις την Τετάρτη επέστρεψε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας από την επίσημη επίσκεψή του στην Αλβανία όπου συνοδευόταν από τον Δημήτρη Αβραμόπουλο, τον Γιάννη Μανιάτη και τον Κυριάκο Γεροντόπουλο. Χθες, όμως, στα Τίρανα μετέβη η Μαρία Δαμανάκη. Μπορεί να είναι επίτροπος, αλλά δεν παύει να είναι Ελληνίδα. Τι γυρεύει η Δαμανάκη στα Τίρανα; Εκτιμώ ότι θα μεταφέρει στην αλβανική ηγεσία τα μηνύματα της Κομισιόν για την ευρωπαϊκή προοπτική της γείτονος. Με απλά λόγια, η απόφαση είναι να δοθεί στην Αλβανία καθεστώς υπό ένταξη χώρας με την προϋπόθεση ότι θα προχωρήσει στην πάταξη της διαφθοράς και του οργανωμένου εγκλήματος. Στην ατζέντα της επιτρόπου θα βρεθεί και το θέμα των θαλασσίων ζωνών. Μήπως και αποφασίσουν να επικυρώσουν τη διμερή συμφωνία με την Ελλάδα που έχει εκπέσει στο Συνταγματικό Δικαστήριο των Τιράνων.

Μάθημα γεωπολιτικής

Στην Αμερική πάμε καλά. Αναφέρομαι στο αυξημένο ενδιαφέρον που υπάρχει στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού για τα τεκταινόμενα στην Ελλάδα ιδίως υπό το φως των τελευταίων εξελίξεων στην Ανατολική Μεσόγειο. Eξού και μαθαίνω ότι η Σχολή Διπλωματίας Φλέτσερ του Πανεπιστημίου Ταφτς αφιερώνει τη φετινή ετήσια εκδήλωσή της στην Ελλάδα και συγκεκριμένα στον νέο γεωπολιτικό της ρόλο. Ομιλητής μου λένε ότι θα είναι ο Δημήτρης Αβραμόπουλος, ο οποίος την ερχόμενη εβδομάδα θα μεταβεί στη Βοστώνη για μιάμιση μέρα καθώς έχει προγραμματίσει και κλειστή ομιλία στο Χάρβαρντ. Για την ιστορία, σημειώνω ότι πρύτανης της Σχολής Διπλωματίας Φλέτσερ είναι ο ελληνικής καταγωγής ναύαρχος Τζέιμς Σταυρίδης, μέχρι πρόσφατα ανώτατος στρατιωτικός διοικητής του ΝΑΤΟ στην Ευρώπη.

Ο Φίλιππας της Φώφης

Βουνό με βουνό δεν σμίγει. Η Φώφη Γεννηματά, όμως, χθες έπεσε πάνω σε έναν παλιό γνώριμο. Για την ακρίβεια, έπεσε πάνω σε τρίτο της εξάδελφο, ο οποίος είναι αρχισερβιτόρος στη Λέσχη Αξιωματικών του Στρατού Ξηράς. Μου λένε ότι πρόκειται για τον Φίλιππο Πετρίδη, κατά κόσμον Φίλιππα. Η αναπληρώτρια υπουργός Εθνικής Αμυνας τον πέτυχε χθες το μεσημέρι καθώς κατέβηκε αιφνιδιαστικά από το γραφείο της στον πρώτο όροφο όπου τρώνε οι αξιωματικοί. Η κίνηση δεν συνηθίζεται από τους υπουργούς, εξού και οι παριστάμενοι έπαθαν το σχετικό σοκ.

Γαλλική αίγλη

Γεύμα οργάνωσε χθες το μεσημέρι στη «Μεγάλη Βρεταννία» η γαλλική πρεσβεία στην Αθήνα με γαλλική επιχειρηματική αποστολή που κάνει tour d’ horizon στην πρωτεύουσα. Στην αποστολή συμμετέχουν μέλη της Γαλλικής Οργάνωσης Εργοδοτών (MEDEF) και της Γαλλικής Ενωσης Ιδιωτικών Επιχειρήσεων (AFEP) και γνωστοί επιχειρηματίες, όπως ο πρόεδρος της L΄Oreal. Οι επιχειρηματίες κάνουν κάτι σαν αυτοψία ενόψει και της προεδρίας της ΕΕ. Εξού και επί δύο ώρες είχαν απέναντί τους τον Δημήτρη Κούρκουλα (φωτογραφία) και τον ανέκριναν για σειρά θεμάτων. Μεταξύ αυτών μαθαίνω ότι ρώτησαν τον υφυπουργό Εξωτερικών αν ο λαός γνωρίζει τι σημαίνει η ελληνική προεδρία. Ο Κούρκουλας τούς απάντησε κάτι του τύπου «είναι η πέμπτη προεδρία που θα ζήσει ο λαός, εξού και νομίζω ότι δεν τον απασχολεί, καθώς έχει σοβαρότερα θέματα να αντιμετωπίσει».