Παραίτηση με πολιτικό χρώμα

Αναγνωρίζω ότι η συγκυβέρνηση είναι ιδιαίτερα δύσκολο εγχείρημα για την ελληνική πολιτική κουλτούρα και μάλιστα σε συνθήκες εντεινόμενης κρίσης. Ωστόσο, ομολογώ ότι δεν καταλαβαίνω πώς γίνεται σε μια τέτοια συγκυρία να χάνεις κρατικά στελέχη που ενσαρκώνουν αυτό που θα λέγαμε «συνέχεια του κράτους». Για την ακρίβεια, πώς είναι δυνατόν να τα αφήνεις να φύγουν…

ΑΝΑΦΕΡΟΜΑΙ στη Μαρία Ασημακοπούλου (φωτογραφία), η οποία παραιτήθηκε πριν από λίγες ημέρες από τη θέση της επικεφαλής της αντιπροσωπείας του υπουργείου Οικονομικών στις Βρυξέλλες. Σημειώνω ότι η εν λόγω υπάλληλος είχε προετοιμάσει την ένταξη της Ελλάδας στο ευρώ και από το 2009 μέχρι σήμερα υπήρξε ο βασικός σύνδεσμος του υπουργείου Οικονομικών με τις υπηρεσίες της Κομισιόν και στη συνέχεια με την τρόικα. Ηταν ο άνθρωπος που μιλούσε καθημερινά με τους τροϊκανούς όταν βρίσκονταν στις Βρυξέλλες, ενώ τους συνόδευε όταν έρχονταν στην Αθήνα. Μου λένε ότι ένα πλεονέκτημα της Ασημακοπούλου είναι το γεγονός ότι η ίδια υπήρξε ευρωυπάλληλος, ενώ ο δανός σύζυγός της είναι εκ των νυν γενικών διευθυντών της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, στοιχεία που της είχαν επιτρέψει να αναπτύξει προσωπικές σχέσεις με τα στελέχη της τρόικας.

Η ΠΡΟΣΚΕΙΜΕΝΗ στο ΠΑΣΟΚ Ασημακοπούλου, όμως, παραιτήθηκε. Πηγή μου στο υπουργείο Οικονομικών ισχυρίζεται ότι η παραίτηση συνδέεται με την κόντρα της υπαλλήλου με τον επικεφαλής της μόνιμης αντιπροσωπείας της Ελλάδας στις Βρυξέλλες, πρέσβη Θόδωρο Σωτηρόπουλο. Η πηγή μου υποστηρίζει ότι ο ίδιος ο Γιάννης Στουρνάρας επιχείρησε να παίξει ρόλο μεσολαβητή ανάμεσα στους δύο προαναφερθέντες για να βρεθεί λύση, αλλά μάταια.

ΕΤΕΡΑ ΠΗΓΗ μου, ωστόσο, η οποία γνωρίζει πρόσωπα και πράγματα στις Βρυξέλλες, επιμένει ότι η Ασημακοπούλου παραιτήθηκε επειδή αντιλήφθηκε ότι με τη νέα τάξη πραγμάτων δεν αντιμετωπιζόταν ως πρόσωπο εμπιστοσύνης, αλλά ως πρόσωπο που έπρεπε να τεθεί υπό πολιτική κηδεμονία. Μόνο οι άμεσα εμπλεκόμενοι γνωρίζουν τι πραγματικά έχει συμβεί. Πληροφορούμαι, ωστόσο, ότι η αντικαταστάτριά της είναι πρόσωπο που έχει στενές σχέσεις με το Μαξίμου. Τα συμπεράσματα δικά σας.

Αλλαγή κλίματος

Στον… αέρα άλλαξε το κλίμα στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, οι οποίες θυμίζω ότι είχαν ψυχρανθεί τις τελευταίες εβδομάδες με αφορμή τις διαρροές περί πρόθεσης της ελληνικής κυβέρνησης να προχωρήσει σε μονομερή κίνηση ανακήρυξης ΑΟΖ στο Αιγαίο. Εξηγούμαι: την περασμένη Παρασκευή, ταξιδεύοντας για την Αγκυρα για να συναντήσει τον Ταγίπ Ερντογάν και τον Αχμέτ Νταβούτογλου, ο Δημήτρης Αβραμόπουλος και η ελληνική αντιπροσωπεία δεν ήταν μόνοι. Είχαν μαζί τους και τον τούρκο πρεσβευτή στην Αθήνα Κερίμ Ουράς, ο οποίος ζήτησε να τον πάρουν μαζί τους με το μίνι κυβερνητικό αεροσκάφος. Μαθαίνω ότι το αίτημα του πρεσβευτή ικανοποιήθηκε, εξού και ο τουρκικός Τύπος ανέδειξε το γεγονός ως «χειρονομία καλής θέλησης από την Ελλάδα». Μακάρι να ήταν τόσο απλές οι σχέσεις Αθήνας – Αγκυρας.

Αποχωρήσεις

Τέλος εποχής για τον πρέσβη Βασίλη Κασκαρέλη (φωτογραφία), ο οποίος οσονούπω θα αποχαιρετήσει τη Διπλωματική Υπηρεσία ύστερα από 38 χρόνια προσφοράς. Αυτό επειδή ο γενικός γραμματέας του ΥΠΕΞ θα αναλάβει καθήκοντα ανώτερου συμβούλου του Διοικητικού Συμβουλίου του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος, καθώς και μέλους της Εκτελεστικής Διοίκησης του Ιδρύματος. Θυμίζω ότι το Ιδρυμα ανακοίνωσε τον Ιανουάριο του 2012 πρωτοβουλία για τη διάθεση 100 εκατομμυρίων ευρώ στην Ελλάδα για την ανακούφιση από τις συνέπειες της κρίσης. Εκτοτε το Ιδρυμα έχει διαθέσει 54 εκατομμύρια ευρώ για την ενίσχυση διαφόρων μη κερδοσκοπικών οργανισμών σε όλη τη χώρα. Πληροφορούμαι ότι ο Κασκαρέλης θα μείνει στο υπουργείο μέχρι να πραγματοποιηθεί το Ανώτερο Συμβούλιο Συνεργασίας Ελλάδας – Τουρκίας και ότι θα αποχαιρετήσει τους διπλωμάτες μας περί το τέλος Μαρτίου.

Επίορκοι

Στην περιφερειακή Διεύθυνση Δυτικής Ελλάδας υπηρετούσαν οι τρεις υπάλληλοι του ΣΔΟΕ που συνελήφθησαν από το Τμήμα Εσωτερικών Υποθέσεων της υπηρεσίας για εκβίαση και χρηματισμό. Πληροφορούμαι, πάντως, ότι ύποπτος κρίθηκε και ο αναπληρωτής διευθυντής της εν λόγω διεύθυνσης. Σημειώνω ότι όλοι οι προαναφερθέντες δεν έχουν πολιτικό προϊστάμενο, αφού ο διευθυντής τους παραιτήθηκε μετά τις εκλογές και βγήκε στη σύνταξη. Εκτοτε η θέση παραμένει κενή. Απορώ πώς δεν βρήκε να τοποθετήσει κανέναν εκεί ο αρμόδιος υφυπουργός Γιώργος Μαυραγάνης, ο οποίος κατά τα λοιπά έσπευσε να προχωρήσει σε καρατομήσεις σε άλλες διευθύνσεις…

Ολιγάρχες εν πτήσει

Μπορεί οι Αζέροι να μας κρατούν σε αγωνία για το αν θα επιλέξουν τελικά την κοινοπραξία του αγωγού TAP προκειμένου να διοχετεύσουν το φυσικό τους αέριο προς την ευρωπαϊκή αγορά. Λογικό, αφού το «ψήνω το ψάρι στα χείλη» είναι σωστή διαπραγματευτική τακτική αν θέλεις να αποκομίσεις περισσότερα οφέλη. Νομίζω, πάντως, ότι είμαστε σε καλό δρόμο. Το λέω επειδή πληροφορούμαι ότι η Aegean εγκαινιάζει στις αρχές Μαρτίου απευθείας αεροπορική γραμμή Αθήνα – Μπακού. Για να μπαίνει σε αυτή τη λογική, κάτι θα ξέρει. Μου λένε ότι τη γραμμή θα εγκαινιάσει στις 7 Μαρτίου ο υφυπουργός Εξωτερικών Δημήτρης Κούρκουλας, ο οποίος θα γεμίσει το αεροπλάνο της εταιρείας με επιχειρηματίες και θα πετάξουν στην αζερική πρωτεύουσα, καθώς το Αζερμπαϊτζάν είναι πρόσφορη αγορά για εξαγωγές ελληνικών προϊόντων. Προβλέπω ότι θα δούμε πολλά πηγαινέλα αζέρων ολιγαρχών στην Αθήνα.

Αποκρατικοποιήσεις

Ημέρα αποκρατικοποιήσεων το Σάββατο για τον Αντώνη Σαμαρά. Το λέω επειδή ο Πρωθυπουργός είχε σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου με τον υπουργό Ανάπτυξης Κωστή Χατζηδάκη, τον υφυπουργό Περιβάλλοντος Μάκη Παπαγεωργίου και την ηγεσία του Ταμείου Αποκρατικοποιήσεων (ΤΑΙΠΕΔ) για τη ΔΕΠΑ και τον ΟΠΑΠ. Πληροφορούμαι ότι ο Αντ. Σαμαράς τους διεμήνυσε να τηρήσουν με ευλάβεια το χρονοδιάγραμμα που προβλέπει τη 12η Απριλίου ως προθεσμία για δεσμευτικές προσφορές για τη ΔΕΠΑ. Λίγο αργότερα ο Πρωθυπουργός είχε συνάντηση με τον ρώσο πρεσβευτή στην Αθήνα Βλαντίμιρ Τσχικβισβίλι και εκπροσώπους των ρωσικών σιδηροδρόμων. Δεν συζητήθηκε το ζήτημα της ρωσικής προσφοράς για τη ΔΕΠΑ αλλά για την ΤΡΑΙΝΟΣΕ, για την οποία επίσης ενδιαφέρονται οι Ρώσοι.