Συγκίνηση προκαλούν οι δηλώσεις του οικογενειακού και φιλικού περιβάλλοντος του Δημήτρη Κούκλατζη και του Αγγελου Μητρετώδης. Οι γονείς αλλά και ο κολλητός φίλος των δύο ελλήνων στρατιωτικών που βρίσκονται στη φυλακή της Αδριανούπολης για περισσότερες από 140 ημέρες, μιλούν και δείχνουν την αγωνία που επικρατεί για την τύχη των παιδιών.

Στον Σκάι μίλησε ο πιο στενός φίλος του Κούκλατζη λέγοντας: «Ο Δημητρης είναι καλά, όσο μπορεί να είναι καλά κάποιος που είναι κλεισμένος σε λίγα τετραγωνικά μέτρα. Στις φυλακές τους φέρονται καλά, δεν υπάρχει κανενα παράπονο».

Μιλώντας για τους γονείς του τονίζει ότι ζουν για την κάθε Παρασκευή που πηγαίνουν να δουν τα παιδιά τους.

«Οι γονείς του Δημήτρη αντέχουν. Προσπαθούν να είναι δυνατοί. Δυστυχώς όμως τα σημάδια της κόπωσης γίνονται ολοένα και πιο εμφανή.

Μετά και την τελευταία απόφαση δεν είπαν τίποτε. Αυτό που ζητούν είναι να τους απαγγελθεί κατηγορία».

Ακόμη πιο συγκινητικά είναι τα λόγια του πατέρα του Μητρετώδη ο οποίος τονίζει στο Πρώτο Θέμα:

«Προσπαθούν να βγάλουν μια αρνητική απόφαση. Έτσι το ερμηνεύουμε εμείς», σχολίασε την απόφαση του τουρκικού δικαστηρίου που για πέμπτη φορά επέρριψε το αίτημα αποφυλάκισης.

«Είναι ένα πολιτικό παιχνίδι σε πολύ υψηλό επίπεδο και πρέπει να λειτουργήσουμε με τους κανόνες αυτούς», αναφέρει.

Οπως παραδέχθηκε, παρά τις ενέργειες της ελληνικής πλευράς για δήλωση μόνιμης κατοικίας, η απόρριψη του αιτήματος αποφυλάκισης δεν ήταν έκπληξη για τις οικογένειες των δύο στρατιωτικών.

«Δεν ήταν έκπληξη για εμάς αυτό. Τα περιμένουμε πια όλα. Είναι προσχήματα όλα αυτά που χρησιμοποιούν εναντίον των παιδιών ότι δεν έχουν μόνιμη κατοικία, ότι είναι ύποπτοι για φυγή και όλα τα άλλα . Προσπαθούν να βγάλουν μια αρνητική απόφαση», ανέφερε.

Υπενθυμίζεται ότι ο εισαγγελέας του τουρκικού δικαστηρίου πάγωσε τους πάντες προχθές όταν είπε ότι οι δύο νέοι κινδυνεύουν με τουλάχιστον δύο χρόνια φυλάκισης για παράνομη είσοδο σε στρατιωτική περιοχή ενώ απέρριψε το αίτημα για απελευθέρωσή τους.

Πάντως, η άρση της κατάστασης εκτάκτου ανάγκης στην Τουρκία δε φαίνεται να αλλάζει κάτι στην υπόθεση των Μητρετώδη και Κούκλατζη καθώς οι δικαστές εκτιμούν ότι όσο συνεχίζεται η έρευνα δεν μπορούν να κάνουν κάτι, να τους αποφυλακίσουν ή να άρουν κάποιους περιοριστικούς όρους.

Επικοινωνία με Ακάρ

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο τούρκος υπουργός Αμυνας, ΧΑκάρ τηλεφώνησε όχι μία ούτε δύο αλλά τρεις φορές στην Αθήνα τις τελευταίες ημέρες προκειμένου να ενημερωθεί για την πορεία της υγείας του αρχηγού ΓΕΕΘΑ, Ευ. Αποστολάκη και να του ευχηθεί περαστικά.

Στη σύντομη συνομιλία που είχαν τα τελευταία 24ωρα ο τούρκος αξιωματούχος προϊδέασε για στενή και συνεχή επικοινωνία. «Εχουμε πολλές συζητήσεις να κάνουμε» ανέφερε στον ναύαρχο σύμφωνα με κάποιες πληροφορίες και εμφανίστηκε ικανοποιημένος από τη συνάντηση Τσίπρα – Ερντογάν στις Βρυξέλλες στην οποία παρίστατο. Ως θετική εξέλιξη υποδέχεται την υπουργοποίηση Ακάρ η ελληνική πλευρά καθώς θεωρεί σημαντικό να υπάρχει εμπιστοσύνη και σταθερός συνομιλητής για τα στρατιωτικά θέματα στην άλλη πλευρά του Αιγαίου.