Τις καταγγελίες του περί ελλήνων επιχειρηματιών που κατέβαλαν σε πολίτες της ΠΓΔΜ χρηματικά ποσά προκειμένου να διαπράξουν «βίαιες ενέργειες» εν όψει του δημοψηφίσματος «μαζεύει» ο Ζάεφ.

Σύμφωνα με τον σκοπιανό πρωθυπουργό, όπως αναφέρει το πρακτορείο ειδήσεων meta.mk, οι ισχυρισμοί αυτοί «δεν έχουν καταγραφεί κάπου, ελήφθησαν μόνο στο πλαίσιο καταθέσεων στην αστυνομία», δείχνοντας με αυτό τον τρόπο ότι δεν υπάρχουν απτά στοιχεία και αποδείξεις για τις καταγγελίες.

Μάλιστα, ο Ζάεφ αρνείται να υποβάλει έγγραφα στις ελληνικές αρχές σε περίπτωση που αυτές διεξάγουν έρευνες για το περιστατικό.

«Πρόκειται για καταθέσεις ατόμων που τις έδωσαν μετά από επιθέσεις εναντίον αστυνομικών μπροστά στο Κοινοβούλιο. Σχολιάζω αυτό για να στείλω μήνυμα ότι πρέπει να οικοδομηθούν φιλίες και να μην δημιουργηθούν λόγοι εχθρότητας. Η ΠΓΔΜ έχει ήδη δείξει παράδειγμα οικοδόμησης καλών σχέσεων και θα συνεχίσουμε να το κάνουμε με όλες τις χώρες, και αυτό περιλαμβάνει και τη Ρωσική Ομοσπονδία» δήλωσε ο Ζάεφ.

Σε συνέντευξή του στο «BuzzFeed News», ο πρωθυπουργός της γείτονος κατήγγειλε ότι «έλληνες επιχειρηματίες που διάκεινται ευνοϊκά προς τις ρωσικές θέσεις» κατέβαλαν σε πολίτες της ΠΓΔΜ ποσά από 13.000 δολάρια έως 21.000 δολάρια για να «διαπράξουν βίαιες ενέργειες» εν όψει του κρίσιμου δημοψηφίσματος για τη συμφωνία των Πρεσπών.

Ο Ζάεφ αρνήθηκε, πάντως, να κατονομάσει ποιος κρύβεται πίσω από τις πληρωμές αυτές, επικαλούμενος την εν εξελίξει έρευνα, καθώς και τις ευαίσθητες διπλωματικές σχέσεις αναφορικά με την προσπάθεια της χώρας του να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ.

Δήλωσε, ωστόσο, ότι η αστυνομία ενημερώθηκε για τις συγκεκριμένες πληρωμές, αφού έθεσε υπό κράτηση αρκετά άτομα που συμμετείχαν στις βίαιες διαδηλώσεις έξω από το Κοινοβούλιο, τον Ιούνιο.

Μόσχα: Πυροδότηση αντι-ρωσικής υστερίας

Μετά την ιδιαίτερα σκληρή απάντηση της ρωσικής πρεσβείας που μιλούσε για αίσθημα ρωσοφοβίας που προκαλεί ο Ζάεφ, η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών νωρίτερα έκανε λόγο για «αβάσιμες» κατηγορίες.

«Eίμαστε μπερδεμένοι από τη δήλωση ότι κάποιοι επιχειρηματίες που συμπαθούν τη Ρωσία υποτίθεται ότι χρηματοδοτούν αντι-κυβερνητικές διαδηλώσεις στη χώρα του. Αυτό είναι ακόμα ένα κομμάτι αβάσιμων κατηγοριών κατά της Μόσχας. Ολα αυτά είναι προφανώς απαραίτητα για έναν στόχο, την πυροδότηση της αντι-ρωσικής υστερίας. Είναι φανερό ότι για ακόμα μία φορά δεν υπάρχουν στοιχεία που να επιβεβαιώνουν τους ισχυρισμούς και τίποτα δεν θα παρουσιαστεί επίσης, αλλιώς θα είχαν ήδη εμφανιστεί» δήλωσε η Μαρία Ζαχάροβα.