«Zoran, do you know the region of Prespes?» ρωτούσε ο Αλέξης Τσίπρας τον σκοπιανό ομόλογό του στο βίντεο που βγήκε στη δημοσιότητα την περασμένη εβδομάδα. Μπορεί το αντίστοιχο του Ζόραν Ζάεφ να μην ήταν το ίδιο ευφάνταστο, αλλά ήταν σίγουρα στο ίδιο πνεύμα. Με εικόνες από τη φιέστα του Σαββάτου, ο Ζάεφ επιχειρεί να δημιουργήσει ευνοϊκό κλίμα στον δρόμο προς το δημοψήφισμα -χρησιμοποιώντας την επικοινωνιακή (και όχι μόνο) στρατηγική του έλληνα Πρωθυπουργού και συνδέοντας πλέον ανοιχτά την επικύρωση της συμφωνίας των Πρεσπών με τη δυτική πορεία της ΠΓΔΜ. «Συνεχίζουμε γενναία και αποφασιστικά! Η Μακεδονία στο ΝΑΤΟ και στην ΕΕ!» είναι το κύριο μήνυμά του στο Τwitter. Φαίνεται, ωστόσο, πως στον σχεδιασμό της σκοπιανής κυβέρνησης περιλαμβάνεται και η προσφυγή στις κάλπες μετά την διεξαγωγή του δημοψηφίσματος, είτε το αποτέλεσμα είναι υπέρ της συμφωνίας είτε κατά.

Ο Ζάεφ συνάντησε χθες τους πολιτικούς αρχηγούς σε μια προσπάθεια να συνδιαμορφώσουν το ερώτημα του δημοψηφίσματος, το οποίο, όπως όλα δείχνουν, θα διεξαχθεί είτε στο τέλος Σεπτεμβρίου είτε στις αρχές Οκτωβρίου. Ηταν η πρώτη φορά που σε μια τέτοια συνάντηση συμμετείχαν οι αρχηγοί όλων των κομμάτων, με τον Ζάεφ να επιδιώκει τη μέγιστη συναίνεση –παρότι το αντιπολιτευτικό VMRO δυσκολεύει κοινοβουλευτικά την επιτάχυνση της απαραίτητης διαδικασίας για το δημοψήφισμα.

Μιλώντας για το ζήτημα στο Al Jazeera Balkans, ο Νίκολα Ντιμιτρόφ ανέφερε πως «στα ιστορικά διλήμματα οι πολίτες γνωρίζουν πώς να διαλέξουν τον σωστό δρόμο. Μπροστά μας έχουμε μια επιλογή ανάμεσα στο παρελθόν και στο μέλλον, τον φόβο και στην ελπίδα. Είμαι σίγουρος ότι θα επιλέξουν το μέλλον» ανέφερε χαρακτηριστικά.