Στα πολιτικά χαρακώματα βρίσκονται Μέγαρο Μαξίμου και ΝΔ και η ένταση κυριαρχεί μεταξύ τους για τον τραπεζικό δανεισμό της τεχνικής εταιρείας ΔΙΟΔΟΣ ΟΕ των αδελφών του Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα και τη ρύθμισή του.

Ο πόλεμος έχει ξεφύγει από κάθε όριο τις τελευταίες δυο ημέρες στη σκιά του δημοσιεύματος της εφημερίδας «Παραπολιτικά» για τη ρύθμιση το 2016 ενός δάνειου ύψους 243.544 ευρώ με μηνιαίες δόσεις 300 ευρώ, με τη σύγκρουση μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ να κλιμακώνεται. Η αξιωματική αντιπολίτευση σήκωσε αμέσως το θέμα και ζητά απαντήσεις για τα δάνεια των αδελφών του Πρωθυπουργού, Δημήτρη και Ζανέτ, μιλώντας για ευνοϊκή ρύθμιση που προκαλεί το περί δικαίου αίσθημα και δίνει ένα ηχηρό πλήγμα στο λεγόμενο ηθικό πλεονέκτημα της κυβέρνησης και του ΣΥΡΙΖΑ. Η ηγεσία της ΝΔ, που εγκαλείται από τον ΣΥΡΙΖΑ για «λάσπη με παραγγελία Κυριάκου Μητσοτάκη», εστιάζει και προβάλλει το επιχείρημα ότι τα μέλη της οικογένειας του Πρωθυπουργού είχαν τη δυνατότητα να διατηρήσουν άμεση και διαρκή σχέση με το τραπεζικό σύστημα και να καταφέρουν να ρυθμίσουν εταιρικά δάνεια με ευνοϊκούς όρους.

Στο θέμα της ρύθμισης δανεισμού της εταιρείας το έτος 2016 παρενέβη η Τράπεζα Πειραιώς υπενθυμίζοντας ότι το υφιστάμενο νομικό πλαίσιο δεν της επιτρέπει να σχολιάσει στοιχεία των πιστούχων της. Η Πειραιώς υποστηρίζει ότι ρυθμίζει ετησίως πάνω από 7 δισ. ευρώ σε επιχειρηματικές και προσωπικές οφειλές χρησιμοποιώντας μια πλειάδα λύσεων εγκεκριμένων σύμφωνα με την τυπολογία της Τραπέζης της Ελλάδος και τις εσωτερικές διαδικασίες της, με όρους υποστηρίξιμους από τους δανειολήπτες, οι οποίες αποσκοπούν στην προσωρινή ή μακροπρόθεσμη βιώσιμη εξυπηρέτηση της οφειλής και την παράλληλη ενίσχυση της ελληνικής οικονομίας.

Η αξιωματική αντιπολίτευση, που θα σηκώσει και άλλο το συγκεκριμένο ζήτημα και θα το αναδεικνύει συνεχώς, υποστηρίζει ότι αντί συγκεκριμένων απαντήσεων οι συνεργάτες του Πρωθυπουργού επιχειρούν από την πρώτη στιγμή να συσκοτίσουν την υπόθεση που αφορά τα αδέλφια του Αλέξη Τσίπρα, πετώντας, κατά την προσφιλή τακτική τους λάσπη.

ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ. Μάλιστα, η ΝΔ με ανακοίνωσή της επικαλέστηκε την παρέμβαση χθες το πρωί στον Σκάι του δικηγόρου του Δημήτρη Τσίπρα, Γιάννη Μαντζουράνη, και υποστήριξε ότι ο δεύτερος παραδέχθηκε σήμερα ότι ο πελάτης του όχι μόνον δικάστηκε επειδή η εταιρεία του υπέβαλε πλαστή ασφαλιστική ενημερότητα για να λάβει ένα δημόσιο έργο ύψους 1,1 εκατ. ευρώ, αλλά και ότι δεν εξέτισε την ποινή του χάριν και μόνον του φωτογραφικού νόμου Παρασκευόπουλου που παρέγραψε το αδίκημά του.

Στην περίπτωση του Δ. Τσίπρα δεν επιβλήθηκε καμία ποινή από το δικαστήριο, «άρα ουδέποτε επεβλήθη ποινή η οποία δεν εκτίθηκε χάρη στον νόμο Παρασκευόπουλου, ο οποίος ισχύει από το 2016 και αφορά ανεξαιρέτως όλους τους έλληνες πολίτες» ανέφερε σε ανακοίνωσή του ο Ι. Μαντζουράνης και «συνεπώς δεν πρόκειται για φωτογραφική διάταξη όπως αναληθώς ισχυρίζεται το γραφείο Τύπου της ΝΔ».

ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ

Στο κόκκινο η πολιτική αντιπαράθεση

Aπό την πρώτη στιγμή των αποκαλύψεων των «Παραπολιτικών» οι αντιδράσεις υπήρξαν πολλές και πυροδότησαν μεγάλη πολιτική αντιπαράθεση. «Οι συνεργάτες του Πρωθυπουργού, αντί να εκτίθενται συντάσσοντας ανακοινώσεις λάσπης, ας πείσουν τον κ. Τσίπρα να εξηγήσει στους πολίτες γιατί ο αδελφός του Δημήτρης Τσίπρας δικάστηκε για υποβολή πλαστής ασφαλιστικής ενημερότητας και δεν εξέτισε την ποινή του λόγω του νόμου Παρασκευόπουλου» ήταν η πρώτη πολεμική ανακοίνωση από τη Νέα Δημοκρατία ενώ το Μοσχάτο συμπλήρωνε: «Ας τον ενημερώσουν επίσης πως σε οποιαδήποτε πολιτισμένη χώρα είναι αδιανόητο μια ιδιωτική εταιρεία που ανήκει στα αδέλφια του πρωθυπουργού να συναλλάσσεται με το Δημόσιο. Πόσω μάλλον να κάνει χρήση πλαστών εγγράφων και να διασφαλίζει προνομιακές ρυθμίσεις για τραπεζικό δάνειο που έχει πάρει» προσέθετε η ΝΔ καταλήγοντας: «Θα επανέλθουμε». Μάλιστα εξέδωσε και δεύτερη ανακοίνωση ρωτώντας με νόημα: «Σε ποια ευρωπαϊκή χώρα θα επιχειρούσε ο αδερφός του πρωθυπουργού να διεκδικήσει δημόσιο έργο με πλαστή ασφαλιστική ενημερότητα, θα δικαζόταν και θα αθωωνόταν με φωτογραφική διάταξη και η κυβέρνηση θα είχε και το θράσος να εγκαλεί τα ΜΜΕ και την αξιωματική αντιπολίτευση επειδή αποκαλύπτουν το σκάνδαλο;».

H ΧΑΡΙΣΤΙΚΗ ΡΥΘΜΙΣΗ. Κεντρικά στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης όπως o Αδωνις Γεωργιάδης αναρωτήθηκαν για το τι απέγινε το ηθικό πλεονέκτημα της Αριστεράς. “Δεν ξέρω κανέναν στην αγορά να έχει πάρει τέτοια χαριστική ρύθμιση”, είπε ο αντιπρόεδρος της ΝΔ σε συνέντευξη του στον Σκάι, υπενθυμίζοντας ότι και ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας ήταν μέτοχος στην ίδια εταιρεία. Την ίδια ώρα και ο γραμματέας του κόμματος Λευτέρης Αυγενάκης υπογράμμισε ότι είναι αδιανόητο συγγενής του Πρωθυπουργού να συναλλάσσεται με το Δημόσιο. “Πόσω μάλλον να κάνει χρήση πλαστών εγγράφων και να διασφαλίζει προνομιακές ρυθμίσεις για τραπεζικό δάνειο..!” συμπλήρωσε. Από την άλλη, ο Θεόδωρος Παπαθεοδώρου του ΚΙΝΑΛ έγραψε ότι κάποιοι επέστρεψαν στην «κανονικότητα» και τους ρυθμίζουν τα δάνεια, ενώ ο Γρηγόρης Ψαριανός καυτηρίασε το ηθικό πλεονέκτημα της κυβέρνησης. “Ο,τι φάμε, ό,τι πιούμε, κι ό,τι άλλο θέλουμε” ήταν το γεμάτο πικρή ειρωνεία ποστάρισμα του βουλευτή του Ποταμιού στον προσωπικό του λογαριασμό στο Facebook.

Η απάντηση ήρθε από τον υπουργό Επικρατείας και προσωπικό φίλο της οικογένειας Τσίπρα Αλέκο Φλαμπουράρη, ο οποίος τόνισε (με συνέντευξή του χθες στον Σκάι) ότι δεν αναδείχθηκε το γεγονός ότι τα αδέλφια του Πρωθυπουργού πληρώνουν κανονικά τις δόσεις. «Να μας πουν τα αδέρφια ποιων άλλων πρωθυπουργών πληρώνουν τα δάνειά τους» αναρωτήθηκε και συνέχισε χωρίς να εξηγήσει πως μπορεί κάποιος να πληρώνει δόση 300 ευρώ τον μήνα – «το ίδιο κάνουν και άλλες εταιρείες».