Στο προσκήνιο επανέρχεται μια ακόμη υπόθεση που αφορά την οικογένεια Τσίπρα και την τεχνική εταιρεία Δίοδος. Μετά τις αποκαλύψεις για τις ευνοϊκές ρυθμίσεις του δανείου της εταιρείας και τα ερωτήματα που προέκυψαν και στα οποία το Μαξίμου ουδέποτε απάντησε, τώρα ο Αλέξης Τσίπρας καλείται να απαντήσει και για την υπόθεση της πλαστής ασφαλιστικής ενημερότητας με την οποία η τεχνική εταιρεία των αδερφών Τσίπρα φέρεται να ήθελε να πάρει δημόσιο έργο ύψους 1,1 εκατ. ευρώ στην Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου.

Καλείται να δώσει απαντήσεις που δεν είχε δώσει και όταν το θέμα αυτό βγήκε για πρώτη φορά στο φως της επικαιρότητας.

Η ΝΔ κατήγγειλε ότι υπήρξαν μεθοδεύσεις έτσι ώστε ο αδερφός του Αλέξη Τσίπρα,Γεώργιος Τσίπρας,αν και δικάστηκε, να αφεθεί ελεύθερος κάνοντας χρήση του διαβόητουνόμου Παρασκευόπουλου. Όπως ανέφερε σε ανοικοίνωσή ηΝΔ,«οι συνεργάτες του πρωθυπουργού, αντί να εκτίθενται συντάσσοντας ανακοινώσεις λάσπης, ας πείσουν τον κ. Τσίπρα να εξηγήσει στους πολίτεςγιατί ο αδελφός του Δημήτρης Τσίπρας δικάστηκε για υποβολή πλαστής ασφαλιστικής ενημερότηταςκαι δεν εξέτισε την ποινή του λόγω του νόμου Παρασκευόπουλου.

Ας τον ενημερώσουν επίσης πώς σε οποιαδήποτε πολιτισμένη χώραείναι αδιανόητο μια ιδιωτική εταιρεία που ανήκει στα αδέλφια του πρωθυπουργού να συναλλάσσεται με το Δημόσιο.Πόσο μάλλον να κάνει χρήση πλαστών εγγράφων και να διασφαλίζει προνομιακές ρυθμίσεις για τραπεζικό δάνειο που έχει πάρει. Θα επανέλθουμε».

Απάντηση αλλά… μισή

Η απάντηση ήρθε σήμερα με ανακοίνωση του δικηγόρου Γιάννη Ματζουράνη αλλά αφορούσε μόνο το δικαστικό κομμάτι κι όχι το διαδικαστικό, αν δηλαδή κατατέθηκε πλαστή ενημερότητα ή όχι.

Στην περίπτωση του Δημήτρη Τσίπρα δεν επιβλήθηκε καμία ποινή από το δικαστήριο, «άρα ουδέποτε επεβλήθη ποινή, η οποία δεν εκτίθηκε χάρη στο νόμο Παρασκευόπουλου, ο οποίος ισχύει από το 2016 και αφορά ανεξαιρέτως όλους τους Έλληνες πολίτες», αναφέρει ο δικηγόρος του, Ιώαννης Μαντζουράνης.

«Συνεπώς δεν πρόκειται για φωτογραφική διάταξη όπως αναληθώς ισχυρίζεται το γραφείο Τύπου της Νέας Δημοκρατίας», τονίζει ο δικηγόρος σε δήλωση που εξέδωσε «προς αποκατάσταση της αλήθειας και απόκρουση προφανώς σκοπίμων διαστρεβλώσεων».

Αναλυτικά η δήλωση του δικηγόρου Ιωάννη Μαντζουράνη:

«Προς αποκατάσταση της αλήθειας και απόκρουση προφανώς σκοπίμων διαστρεβλώσεων της πραγματικότητας επισημαίνεται ότι για να επιβληθεί ποινή και να μην εκτιθεί, προϋποτίθεται η κήρυξη της ενοχής του κατηγορουμένου. Στη συγκεκριμένη περίπτωση του κ. Δημητρίου Τσίπρα το δικαστήριο δεν ερεύνησε την ουσία της υπόθεσης, δεν έλαβε απόφαση επί της ενοχής και συνεπώς δεν επιβλήθηκε καμία ποινή, αφού εδέχθη ότι έχει εξαλειφθεί το αξιόποινο και δεν προχώρησεσε κρίση ούτε για την ενοχή ούτε για την ποινή. Άρα ουδέποτε επεβλήθη ποινή, η οποία δεν εκτίθηκε χάρη στο νόμο Παρασκευόπουλου, ο οποίος ισχύει από το 2016 και αφορά ανεξαιρέτως όλους τους Έλληνες πολίτες και συνεπώς δεν πρόκειται για φωτογραφική διάταξη όπως αναληθώς ισχυρίζεται το γραφείο Τύπου της Νέας Δημοκρατίας. Ιωάννης Μαντζουράνης δικηγόρος».

Ωστόσο, επί της ουσίας ο δικηγόρος επιβεβαιώνει ή στην καλύτερη περίπτωση δεν διαψεύδει την υπόθεση της πλαστής ασφαλιστικής ενημερότητας για την οποία στην ανακοίνωση δεν κάνει καμιά αναφορά.

Υπενθυμίζεται ότι και ο αντιπρόεδρος της ΝΔ, Αδωνις Γεωργιάδης είπε ότι «ο αδερφός του πρωθυπουργού καταδικάστηκε για πλαστή ασφαλιστική ενημερότητα για διαγωνισμό στη Μυτιλήνη. Καταδικάστηκε σε 2 έτη φυλάκιση αλλά δεν είχε καμία επίπτωση στο μητρώο του γιατί όταν βγήκε η ποινή ήρθε μια τροπολογία από τον τότε υπ. Δικαιοσύνης Νίκο Παρασκευόπουλο όπου όλες οι ποινές έως 2 ετών παραγράφονται και δεν υπάρχει καμία δίωξη. Σας το λέω ότι ο νόμος ήταν φωτογραφικός».

Η ιστορία

Όπως είχε αποκαλυφθεί προ μηνών, η εταιρεία των αδελφών του πρωθυπουργού «Δ. Τσίπρας – Ζ. Τσίπρα Ο.Ε.»με διακριτικό τίτλο«ΔΙΟΔΟΣ Ο.Ε.»διεκδίκησε το 2011 το έργο:«Κατασκευή Δικτύου Σταθμών Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων Νήσου Λέσβου». Ο διαγωνισμός διενεργήθηκε στις 29 Νοεμβρίου 2011 από τη Διεύθυνση Τεχνικών Έργων της περιφερειακής ενότητας Λέσβου.

Στον διαγωνισμόαναδείχθηκε προσωρινός μειοδότης η εταιρεία των αδελφών του πρωθυπουργού δίνοντας έκπτωση επί του έργου 37,29%. Σύμφωνα με την παρ.2 του άρθρου 24 του ν3669/18-6-2008 οι προσφορές που υποβάλλονται στους διαγωνισμούς αυτού του είδους δεσμεύουν τους προσφέροντες για χρονικό διάστημα 6 μηνών μέσα στο οποίο πρέπει να συναφθεί η σύμβαση.

Στο πλαίσιο αυτό ηΔιεύθυνση Τεχνικών Έργων της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίουμε την υπ’ αριθμ. Πρωτοκόλλου 7994/ΤΔ589/13-3-2012 απευθύνειεντός της προθεσμίας του εξαμήνου πρόσκληση στη «ΔΙΟΔΟ Ο.Ε.» – η οποία και αναδείχθηκε προσωρινή μειοδότρια –να υποβάλει επικαιροποιημένα τα δικαιολογητικά για την υπογραφή της σύμβασης.

Σε διαφορετική περίπτωση, αν δεν υποβάλλονταν δηλαδή, θα κατέπιπτε η εγγυητική επιστολή σύμφωνα με την παράγραφο 2 του άρθρου 26 του ν.3669/2008.

Η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου συντάσσει αργότερα διαπιστωτική πράξη την οποία απευθύνει προς την «ΔΙΟΔΟΣ Ο.Ε.» και αιτιολογεί τους λόγους για τους οποίους δεν της αναθέτει το έργο, προβαίνοντας και σε κατάπτωση της εγγυητικής επιστολής της.

Παράλληλα, με αριθμ. Πρωτοκόλλου 11617/ΤΔ 826/6-4-2012 η Γενική Διεύθυνση Υποδομών της ίδιας περιφέρειας εισηγείται την κατάπτωση της εγγυητικής επιστολής αλλά και την πειθαρχική δίωξη της εταιρείας κατά τις διατάξεις του άρθρου 82 του ν.3669/2008. Το ανωτέρω θέμα εξέτασε η Οικονομική Επιτροπή που συνεδρίασε στις 24-4-2012 με την υπ’ αριθμό 213/2012 απόφαση κάνοντας δεκτή την εισήγηση για δίωξη.

Κι αυτή γιατί μεταξύ των υποβληθέντων δικαιολογητικών εκ μέρους του κ. Δημήτρη Τσίπρα και της «ΔΙΟΔΟΣ Ο.Ε.» για την υπογραφή της σύμβασης του έργου της Περιφέρειας Λέσβου,υπεβλήθη φωτοτυπία καιόχι πρωτότυπη βεβαίωσηασφαλιστικής ενημερότητας του κ.Γεωργίου Τσίπρα.

Πρόκειται για τον εξάδερφο του Αλέξη Τσίπρα, στέλεχος του υπουργείου Εξωτερικών που είχε το απαραίτητο πτυχίο.

Η Διεύθυνση Τεχνικών Έργων της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου θα απαιτήσει στη συνέχεια την πρωτότυπη ενημερότητα του κ. Γεωργίου Τσίπρα, με την εταιρεία «ΔΙΟΔΟΣ Ο.Ε.».

Τα στελέχη της Διεύθυνσης της Περιφέρειας υποψιάζονται ότι οι προσκομισθείσες ασφαλιστικές ενημερότητες έχουν πρόβλημα γνησιότητας και ζητούν με το υ’ αριθμ. 10995/ΤΔ777/16-4-2012 έγγραφο από το ΕΤΑΑ ΤΣΜΕΔΕ την ασφαλιστική ενημερότητα του Γιώργου Τσίπρα.

Το ΤΣΜΕΔΕ δεν απαντά εγγράφως, αλλά προφορικώς βεβαιώνει ο αρμόδιος υπάλληλος ότι δεν υπάρχει πρόβλημα με την ασφαλιστική ενημερότητα, κατόπιν η Διεύθυνση Τεχνικών Έργων της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου επιμένει και επανέρχεται με το υπ’ αριθμ. 13731/24-4-2012 έγγραφο προς το ΤΣΜΕΔΕ.

Η Διευθύντρια Εισφορών του ΤΣΜΕΔΕ κ. Κλεοπάτρα Καραγεωργίου απαντά ότι δεν εκδόθηκε από το ΤΣΜΕΔΕ ασφαλιστική ενημερότητα καιη ενημερότητα που παρουσιάστηκε για να πάρει η «ΔΙΟΔΟΣ Ο.Ε» το έργο έχει εκδοθεί στις 28-2-2010.