Μετά τον Γιώργο Κατσιαντώνη ποιος θα είναι ο επόμενος; Αυτό το ερώτημα απασχολεί όλο και περισσότερο τα στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης τις τελευταίες ημέρες. Η ένταξη ενός ακόμη ανεξάρτητου βουλευτή στο δυναμικό της ΝΔ, του τρίτου μέσα σε ενάμιση χρόνο, έχει ανοίξει την όρεξη στην Πειραιώς.

Στην αξιωματική αντιπολίτευση αξιολογούν την προσχώρηση του πρώην βουλευτή της Ενωσης Κεντρώων ως ένα ακόμη απτό δείγμα ότι πολίτες αλλά και πολιτικοί στρέφονται προς τη ΝΔ, καθώς τους πείθουν όλο και πιο πολύ οι θέσεις και ο λόγος του Κυριάκου Μητσοτάκη. Και η διεύρυνση της κοινοβουλευτικής δύναμης του κόμματος, λένε, παρατηρείται την ώρα που η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ καταρρέει δημοσκοπικά ενώ από τους ΑΝΕΛ αποχωρούν συνεχώς στελέχη και βουλευτές.

Κυρίαρχη πεποίθηση στην Πειραιώς είναι πως η ενίσχυση του κόμματος μπορεί να συνεχιστεί με προσχωρήσεις στη ΝΔ είτε βουλευτών είτε και στελεχών από όλους του πολιτικούς χώρους. Αλλωστε, ο Κυριάκος Μητσοτάκης ουκ ολίγες φορές έχει επισημάνει σε ομιλίες του ότι θα συνεχίσει «τη διεύρυνση του κόμματος με ανθρώπους από διαφορετικές αφετηρίες και διαδρομές». Μάλιστα στην περσινή ΔΕΘ είχε ξεκαθαρίσει πως το άνοιγμά του «σπάει τα όρια και τα τείχη της κεντροδεξιάς παράταξης».

Ο πρώτος που άνοιξε τον χορό των προσχωρήσεων στη ΝΔ ήταν τον Οκτώβριο του 2016 το στέλεχος και εκπρόσωπος Τύπου της Ενωσης Κεντρώων Γιάννης Καλλιάνος. Ακολούθησε η ένταξη στην αξιωματική αντιπολίτευση του ανεξάρτητου βουλευτή, προερχόμενου από Το Ποτάμι, Ιάσονα Φωτήλα τον Ιανουάριο του 2017, ενώ τον περασμένο Φεβρουάριο τις πύλες της Πειραιώς πέρασε και η ανεξάρτητη βουλευτής Κατερίνα Μάρκου που είχε περάσει και αυτή από Το Ποτάμι.

Υποψήφιοι για μεταγραφή. Η… αλίευση στελεχών και βουλευτών από το κόμμα του Σταύρου Θεοδωράκη δεν πρέπει να θεωρείται τυχαία. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης κάνοντας από νωρίς σαφές άνοιγμα στο Ποτάμι, είχε πει στο συνέδριο της ΝΔ ότι οι διαφορές των δύο κομμάτων είναι πολλές φορές δυσδιάκριτες. Αρκετοί είναι αυτοί που θεωρούν στην Πειραιώς ότι ο βουλευτής του Ποταμιού Γιώργος Αμυράς διατυπώνει συχνά θέσεις που συγκλίνουν με τις θέσεις της ΝΔ. Εξάλλου, ο Αμυράς στις ευρωεκλογές του 2014 ήταν υποψήφιος με τη ΝΔ. Αλλά και οι απόψεις του βουλευτή Αττικής του Ποταμιού, Γιώργου Μαυρωτά, εκτιμάται ότι είναι πολύ κοντά πολιτικά σε αυτά που πρεσβεύει η αξιωματική αντιπολίτευση.

Στο δυναμικό της ΝΔ εκτιμάται ότι θα μπορούσε να ενταχθεί και ο ανεξάρτητος βουλευτής Χάρης Θεοχάρης, μολονότι στο παρελθόν είχε διαψεύσει ότι θα ενταχθεί σ’ αυτήν. Εχει διατελέσει και γενικός γραμματέας Δημοσίων Εσόδων στην κυβέρνηση Σαμαρά, ενώ από τον Ιανουάριο έως τον Απρίλιο του 2016 ήταν βουλευτής του Ποταμιού.

Στην Πειραιώς θεωρούν πάντως ότι η ΝΔ μπορεί να διευρύνει τις δυνάμεις της και με στελέχη από τον χώρο της Κεντροαριστεράς. Είναι γνωστό ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης εκτιμά την πρώην υπουργό Παιδείας Αννα Διαμαντοπούλου και αρκετές φορές έχουν βρεθεί μαζί σε πολιτικές εκδηλώσεις. Στο παρελθόν εξάλλου έχουν ακουστεί και τα ονόματα του Μιχάλη Χρυσοχοΐδη και του Γιώργου Φλωρίδη ως δύο στελεχών που θα μπορούσαν να ενταχθούν σε ψηφοδέλτια της ΝΔ, χωρίς όμως να έχουν γίνει κινήσεις προς μια συμπόρευση.