Σκληρή κριτική εναντίον της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ άσκησε ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελος Βενιζέλος, κατηγορώντας την ότι ενδίδει στις απαιτήσεις των δανειστών.

«Από τον Ιούλιο του 2015 η κυβέρνηση Τσίπρα-Καμμένου πήγε στο άλλο άκρο, έγινε η απόλυτα ενδοτική κυβέρνηση, έγινε το delivery boy και της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου. Στην εξωτερική πολιτική, δε, είναι το delivery boy γενικότερα, όπως φαίνεται» ανέφερε σε συνέντευξή του στον ραδιοφωνικό σταθμό ΤΗΕΜΑ,

Ο κ. Βενιζέλος σημείωσε ότι δεν υπάρχει άλλη κυβέρνηση, τα τελευταία δέκα χρόνια, που είναι τα χρόνια της κρίσης, η οποία να έχει συσχετίσει ζητήματα οικονομικής πολιτικής και οικονομικής βοήθειας από τους εταίρους με ζητήματα εξωτερικής πολιτικής.

Όπως τόνισε ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, ο κ. Τσίπρας με τον κ. Καμμένο θα ευτελίσουν τους θεσμούς για να διαμορφώσουν σκηνικό της έντασης, επικαλούμενος ως παράδειγμα τη στάση απέναντι στη δικαιοσύνη. «Αλλά πέρα από αυτό, τώρα θα ασχοληθούν με το Σύνταγμα, θα ευτελίσουν την αναθεώρηση του Συντάγματος και για να δημιουργήσουν τεχνητά μέτωπα και δημοψηφισματικά διλήμματα θα οργανώσουν, όπως έχω πει εδώ και πολλούς μήνες, ένα μη προβλεπόμενο από το Σύνταγμα δημοψήφισμα για την αναθεώρηση» πρόσθεσε.

Ο κ. Βενιζέλος επισήμανε ότι το αφήγημα της καθαρής εξόδου κατέρρευσε «διότι, ανεξαρτήτως του τι λέει ο κύριος Μοσκοβισί, ότι δεν υπάρχει τέταρτο πρόγραμμα, υπάρχει ένα πάρα πολύ σκληρό πλαίσιο εποπτείας, ισχύουν όλα τα κακά της προληπτικής πιστωτικής γραμμής που παρακαλούσαμε την κυβέρνηση να αποδεχθεί ως λύση, ενώ δεν υπάρχουν τα καλά μίας εξόδου με προληπτική πιστωτική γραμμή».

Ειδικότερα, για το μέτρο της περικοπής των συντάξεων υπογράμμισε ότι επιβλήθηκε ταυτόχρονα με το μέτρο του παγώματος κάθε πιθανής αύξησης, που ισχύει μέχρι το 2022.

«Από το πάγωμα των συντάξεων προκύπτει ένα όφελος για το ασφαλιστικό σύστημα, ένα δημοσιονομικό όφελος 2,8% του ΑΕΠ, από την περικοπή των προσωπικών διαφορών, την ονομαστική μείωση των συντάξεων, ένα όφελος της τάξεως του 1,5% του ΑΕΠ. Μπορούμε, διατηρώντας ούτως ή άλλως το πάγωμα, γιατί κανείς δεν μιλά για αύξηση των συντάξεων υπό την παρούσα συγκυρία, να επαναδιαπραγματευθούμε τον εκσυγχρονισμό του συστήματος, σύμφωνα με τις προτάσεις που έχουν διατυπωθεί» κατέληξε ο κ. Βενιζέλος.