Αισιόδοξος για τους δύο Ελληνες στρατιωτικούς που κρατούνται στην Αδριανούπολη, εμφανίστηκε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας μετά την μαραθώνια συνάντηση που είχε με τον Τούρκο πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν, στις Βρυξέλλες, στο περιθώριο της Συνόδου του ΝΑΤΟ.

Ειδικότερα, μετά τη συνάντηση αυτή που διήρκεσε επί μία ώρα και 40 λεπτά, και στην οποία συζητήθηκαν όλα τα θέματα που αφορούν τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, με έμφαση σε αυτό των δύο στρατιωτικών, ο Ελληνας πρωθυπουργός, απαντώντας σε σχετική ερώτηση είπε πως βγήκε από την συνάντηση περισσότερο αισιόδοξος απ’ ότι μπήκε.

Σημείωσε ότι κατέστησε σαφές στον τούρκο πρόεδρο ότι το θέμα των δύο Ελλήνων στρατιωτικών είναι μείζον ηθικής και συμβολικής και ουσιαστικής σημασίας που αφορά τις σχέσεις των δύο χωρών.

Ο πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι του έδωσε να καταλάβει ότι δεν μπορεί να συσχετίζεται το ένα θέμα με το άλλο και πως αυτό που ζητά η ελληνική πλευρά δεν είναι κάποια χάρη αλλά να προχωρήσουν οι διαδικασίες και εφόσον δεν έχουν διαπράξει κάποιο αδίκημα, που δεν έχουν διαπράξει, να οριστεί η προβλεπόμενη διαδικασία, να δικαστούν και να επιστρέψουν στις οικογένειες τους.

Η δήλωση αυτή πάντως προκάλεσε προβληματισμό καθώς η μέχρι σήμερα γραμμή της ελληνικής κυβέρνησης ήταν η άμεση απελευθέρωση των Μητρετώδη και Κούκλατζη.

Χαρακτηριστικά αναφέρουμε ότι στις 25 Ιουνίου, μία ημέρα μετά τη νίκη Ερντογάν ο κ. Τσίπρας τηλεφώνησε για να τον συγχαρεί και του έθεσε το ζήτημα των στρατιωτικών.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου του Πρωθυπουργού εκείνη την ημέρα, κατά τη συνομιλία, ο Αλέξης Τσίπρας τόνισε την ανάγκη για άμεση απελευθέρωση των 2 στρατιωτικών που κρατούνται στην Τουρκία χωρίς κατηγορητήριο εδώ και 3,5 μήνες, υπογραμμίζοντας τη σημασία που έχει αυτό το ζήτημα για τις σχέσεις μας.

Επίσης, τον περασμένο Απρίλιο σε δήλωσή του στην εφημερίδα Documento είχε πει: «Άγγελε και Δημήτρη όλοι οι Έλληνες απαιτούμε το τέλος του Γολγοθά σας».

Είχε πει επίσης πως είναι απαίτηση όλων των Ελλήνων η άμεση απελευθέρωσή τους.

Ανοικτή πληγή

Ο πρωθυπουργός είπε πως μιλώντας στη σύνοδο του ΝΑΤΟ, χαρακτήρισε ως «ανοικτή πληγή που πρέπει να κλείσει άμεσα» το θέμα των δύο Ελλήνων στρατιωτικών που βρίσκονται φυλακισμένοι στην Αδριανούπολη.

Εκανε δε λόγο για ένα «πρωτοφανές και ανεπίτρεπτο γεγονός ανάμεσα σε δύο χώρες-συμμάχους στο ΝΑΤΟ».

«Δεν θα έλεγα ότι ήταν από τις πιο εύκολες συναντήσεις. Διήρκεσε περίπου δύο ώρες και θίξαμε όλα τα θέματα. Εθεσα επιτακτικά το αίτημα της απελευθέρωσης των δυο Ελλήνων στρατιωτικών» τόνισε και πρόσθεσε: «Προφανώς ο Τούρκος πρόεδρος αναφέρθηκε στο θέμα των «8» και τον ενημέρωσα για τη δικαστική εξέλιξη του ζητήματος αυτού. Κατέστησα σαφές ότι η ελληνική δικαιοσύνη είναι απολύτως ανεξάρτητη».

Για τη Σύνοδο του ΝΑΤΟ

Είχαμε μια δύσκολη Σύνοδο χτες και σήμερα που ανέδειξε τις διαφορετικές θέσεις των κρατών-μελών σε κρίσιμα ζητήματα», όπως στο θέμα των αμυντικών δαπανών, είπε ο Αλ. Τσίπρας στη συνέντευξη Τύπου στις Βρυξέλλες και λίγη ώρα αφότου είχε τελειώσει η μακρά συνάντησή του με τον Ερντογάν.

Σημείωσε ότι στις παρεμβάσεις του τόνισε ότι η Ελλάδα αποτελεί πυλώνα σταθερότητας, ασφάλειας και συνεργασίας στην ευρύτερη περιοχή. Μια χώρα που διαθέτει ισχυρή αποτρεπτική δύναμη και τηρεί τις υποχρεώσεις της στις δαπάνες. Μια χώρα που τα τελευταία δύο χρόνια με πρωτοβουλίες τις και πολυμερείς συνεργασίες προωθούν την ασφάλεια, τη συνεργασία και την σταθερότητα στην περιοχή.

Ο Αλ. Τσίπρας δήλωσε ότι στις παρεμβάσεις του τις δύο μέρες στις Βρυξέλλες έθεσε με ένταση το ζήτημα της τουρκικής προκλητικότητας στο Αιγαίο ως μια ανοικτή πληγή στο ΝΑΤΟ που πρέπει να κλείσει άμεσα. Τόνισε ότι έθεσε το ζήτημα της κράτησης των δύο Ελλήνων στρατιωτικών, ένα γεγονός απαράδεκτο και ανεπίτρεπτο που πρέπει να λήξει άμεσα.

Μιλώντας ειδικότερα για τη συνάντηση που είχε νωρίτερα με τον τούρκο πρόεδρο, ο κ. Τσίπρας σχολίασε ότι δεν ήταν από τις πιο εύκολες συναντήσεις. Είπε ότι διήρκησε δυο ώρες και ότι έθεσε επιτακτικά και κατ’ ιδίαν στον Τούρκο Πρόεδρο το ζήτημα της κράτησης των δύο Ελλήνων στρατιωτικών.

Ανέφερε ότι ο Τ. Ερντογάν έθεσε το ζήτημα των 8 Τούρκων αξιωματικών και του κατέστησε σαφές για άλλη μια φορά ότι στην Ελλάδα η δικαιοσύνη είναι απολύτως ανεξάρτητη.

Ο πρωθυπουργός του έθεσε υπόψη στοιχεία που δείχνουν την αύξηση της τουρκικής παραβατικότητας στο Αιγαίο και πως συμφώνησαν να δώσουν έμφαση στις προσπάθειες τους για τη μείωση της έντασης στο Αιγαίο.