Το βαρύ κλίμα στις ελληνορωσικές σχέσεις ήταν γνωστό σε όλους τους παροικούντες τη διπλωματική Ιερουσαλήμ εδώ και πολλούς μήνες. Ηδη από τις αρχές του έτους, και ιδιαίτερα μετά τη συνάντηση του Αλέξη Τσίπρα με τον Ζόραν Ζάεφ στο Νταβός, διπλωματικοί και κυβερνητικοί κύκλοι έλεγαν σε ιδιωτικές συνομιλίες τους ότι διέβλεπαν περίεργες κινήσεις προσώπων που σχετίζονταν με τον ρωσικό παράγοντα στην Ελλάδα, διαδραματίζοντας μάλιστα παρασκηνιακό ρόλο στην οργάνωση των συλλαλητηρίων για το Μακεδονικό.

Από την άποψη αυτή, η δημοσιοποίηση των κινήσεων της Αθήνας (από την «Καθημερινή») για απέλαση δύο ρώσων διπλωματών και απαγόρευση εισόδου στην Ελλάδα άλλων δύο, με κατηγορίες περί ανάμειξης σε έκνομες δραστηριότητες, δεν αποτελεί κεραυνό εν αιθρία, αλλά μάλλον επιβεβαίωση των παρασκηνιακών πληροφοριών. Στη σχετική επιβεβαίωση προχώρησε άλλωστε και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος, σημειώνοντας ότι η κυβέρνηση όντως πιστεύει ότι υπήρξαν συμπεριφορές που σκοπό είχαν να εγερθούν εμπόδια στις συνομιλίες για το Μακεδονικό.

«Η εκτίμηση είναι ότι υπάρχουν συμπεριφορές τέτοιες και για αυτό θα ληφθούν τα απαραίτητα μέτρα» τόνισε. Η Μόσχα δεν έκρυψε άλλωστε ποτέ την αντίθεσή της στην ένταξη της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ, καθώς θεωρεί ότι αυτή, μετά την προηγούμενη του Μαυροβουνίου, συμπιέζει ακόμη περισσότερο τη ρωσική παρουσία στα Βαλκάνια, που παραδοσιακά η Μόσχα θεωρούσε ότι ανήκουν στη σφαίρα επιρροής της.

Η ειδοποίηση προς τη ρωσική πρεσβεία στην Αθήνα για την απέλαση των στελεχών της έγινε, όπως σημείωναν διπλωματικές πηγές, την περασμένη Παρασκευή 6 Ιουλίου. Οι κατηγορίες εις βάρος τους για αλίευση και διακίνηση πληροφοριών, καθώς και για απόπειρα χρηματισμού κρατικών λειτουργών (σ.σ.: ορισμένες πληροφορίες μιλούν για προσέγγιση στελεχών της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων) είναι πολύ βαριές. Δεν ήταν επίσης απολύτως σαφές αν και οι δύο ρώσοι διπλωμάτες έχουν απελαθεί, με τις πληροφορίες να αναφέρουν ότι αυτό ισχύει τουλάχιστον για τον έναν εξ αυτών.

Πάντως, μιλώντας σε δημοσιογράφους στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ, ο υπουργός Εθνικής Αμυνας Πάνος Καμμένος δήλωσε ότι δεν γνώριζε για την υπόθεση της απέλασης, ενώ απέρριψε το ενδεχόμενο να έχουν προσεγγιστεί στελέχη των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων από τους Ρώσους.

ΣΚΛΗΡΗ ΑΝΤΙΔΡΑΣΗ. Η αρχική ρωσική αντίδραση υπήρξε σκληρή και αναφερόταν σε ισοδύναμη απάντηση στην απέλαση των ρώσων διπλωματών από την Ελλάδα. Ελληνική διπλωματική πηγή έλεγε την ίδια ώρα στο πρακτορείο ειδήσεων Reuters ότι η Μόσχα είχε ενημερωθεί εδώ και αρκετό καιρό για την υπόθεση.

Ωστόσο, ένα ερώτημα που δεν έχει ακόμη απαντηθεί είναι αν ο έλληνας υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς είχε ενημερώσει σχετικά τον ρώσο ομόλογό του Σεργκέι Λαβρόφ κατά την πρόσφατη επίσκεψή του στη Μόσχα, κατά σύμπτωση την τελευταία εβδομάδα των διαπραγματεύσεων που κατέληξαν στη Συμφωνία των Πρεσπών.

Σημειώνεται ότι ο Λαβρόφ προγραμματίζει να επισκεφθεί την Ελλάδα τον προσεχή Σεπτέμβριο, ενώ στον σχεδιασμό των δύο χωρών βρίσκεται και επίσκεψη του έλληνα Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα στη Μόσχα.