Με λάσπη στον ανεμιστήρα, αναμασήματα των ίδιων κατηγοριών, πολιτικές ακροβασίες και παντελή διάθεση να απαντήσουν σε βασικά ερωτήματα που απασχολούν τους πολίτες, προσήλθαν στη Βουλή Αλέξης Τσίπρας και Πάνος Καμμένος.

Σε μια προσπάθεια να αποπροσανατολίσουν τη συζήτηση από τα καυτά ερωτήματα για την οικονομία, από το «Βατερλώ» με τη συμφωνία για το «Μακεδονικό» αλλά και από την εξαιρετικά κακή συμφωνία για το Προσφυγικό, ο πρωθυπουργός επέλεξε να ανεβάσει τους τόνους από την πρωτολογία του.

Εγκαινιάζοντας την προεκλογική περίοδο και επιβεβαιώνοντας όσους εκτιμούν ότι μέχρι να στηθούν οι κάλπες θα χυθεί αίμα στην αρένα, ο Αλέξης Τσίπρας ξεκίνησε με ένα ακατάσχετο υβρεολόγιο που στόχο είχε να προκαλέσει τον Κυριάκο Μητσοτάκη σε μια μονομαχία χωρίς όρους.

Και το κυριότερο: Χωρίς ο ίδιος ή οι εμπλεκόμενοι υπουργοί να απαντήσουν στα κρίσιμα ερωτήματα που απασχολούν την κοινή γνώμη.

Αν θα μπορούσε να βγάλει κάποιο συμπέρασμα από την πολύωρη μάχη στη Βουλή, δεν θα μπορούσε παρά να απογοητευτεί από το γεγονός ότι μια κυβέρνηση που έχει ανοικτά τέτοιας σημασίας θέματα, απέφυγε να απαντήσει επί της ουσίας.

Εκτέθηκε

Είναι χαρακτηριστικό ότι ο πρωθυπουργός εκτέθηκε όταν κατήγγειλε τη ΝΔ ότι θέλει να περικοπούν οι συντάξεις και να είναι η χώρα σε διαρκές μνημόνιο, αλλά δεν αποδέχθηκε την πρόταση να καταργηθεί με νόμο ο μνημονιακός νόμος που προβλέπει το ψαλίδα έως 18% από τις αρχές του 2019.

Αποφεύγοντας να απαντήσει και για την ουσία της συμφωνίας των Πρεσπών, ακολούθησε τη γραμμή του αποπροσανατολισμού. Την ίδια στιγμή που ο Ζόραν Ζάεφ πανηγυρίζει για τη «Μακεδονία», τον «μακεδονικό στρατό», την «μακεδονική ταυτότητα και εθνικότητα», ο πρωθυπουργός επέμεινε ότι δεν ισχύουν όλα αυτά κι ότι είναι μια ιστορική συμφωνία.

Ιδιαίτερη εντύπωση έκανε όμως η παρελκυστική τακτική του κ. Τσίπρα ο οποίος έριξε σε όλες του τις ομιλίες όλα τα «όπλα» στο τραπέζι.

Για ακόμη μια φορά αναφέρθηκε εκτενώς σε υποθέσεις της κυρίας Μαρέβας Μητσοτάκη, αν και ο πρόεδρος της ΝΔ του απαγόρευσε να μιλά γι’ αυτό διότι είναι υποθέσεις που έχουν κλείσει και είναι και άνανδρο.

Επιτέθηκε προσωπικά στον κ. Μητσοτάκη επαναφέροντας τις γνωστές υποθέσεις της Siemens και της Novartis, αλλά χωρίς στοιχεία και μόνο με τις εικασίες και τα δημοσιεύματα συγκεκριμένων εφημερίδων.

Επανέφερε τη γνωστή τακτική της λάσπης στον ανεμιστήρα και του ηθικού πλεονεκτήματος της αριστεράς σε σχέση με τη διαπλοκή των άλλων.

Αφού αναφέρθηκε στα ραντεβού του κ. Μητσοτάκη με τον Φρουζή, στη συνέχεια δεν απάντησε ο ίδιος για τα θεσμικά ραντεβού που είχε με το ίδιο πρόσωπο, ούτε βεβαίως στις σχέσεις με τους κ. Σαββίδη και Λαυρεντιάδη για τους οποίες άφησε υπόνοιες ο πρόεδρος της ΝΔ.

Ούτε απάντησε στις υπόνοιες περί σκανδάλου με πρόσωπο του οικογενειακού του περιβάλλοντος που ελέγχεται.

Σε μια εμφανή προσπάθεια να δημιουργήσει εντυπώσεις ο πρωθυπουργός έστρεψε το ενδιαφέρον στη σκανδαλολογία ή κάνοντας τρικ, πότε με τη «μαύρη» σελίδα με τα οικονομικά στοιχεία και πότε με την αστυνομική ταυτότητα για την ιθαγένεια.

Ο πρωθυπουργός κρατώντας μια ταυτότητα προσπάθησε να εξηγήσει τον όρο ιθαγένεια ως προς τη συμφωνία με την πΓΔΜ, ωστόσο δεν έκανε καμία αναφορά στους πανηγυρισμούς της γειτονικής χώρας και στη χρήση εκ μέρους τους του όρου «μακεδονικός».

Σχετικά με υπόνοιες του κ. Μητσοτάκη για θέματα σχέσεων με επιχειρηματίες, ο κ. Τσίπρας σχολίασε ότι ο ίδιος δεν έριξε λάσπη στον ανεμιστήρα και ότι αναφέρθηκε σε γνωστές υποθέσεις που απασχολούν τη δικαιοσύνη. Τον προκάλεσε, αν υπάρχει οτιδήποτε που αφορά τον ίδιο, την οικογένεια του ή υπουργούς της κυβέρνησης να τα πάει στον εισαγγελέα.

«Για Καλογρίτσα είπε του δώσαμε τα έργα. Ποια έργα του δώσαμε. Δεν έγινε διαγωνισμός; Δεν πλειοδότησε στον διαγωνισμό; Λάσπη πάλι στον ανεμιστήρα έριξε. Εχει στοιχεία; Τον προκαλώ αν υπάρχουν στοιχεία που να αφορούν εμένα, την οικογένειά μου ή κάποιον από τους υπουργούς, να τα πάει στον εισαγγελέα. Μ’ αυτά δεν θα παίζουμε» είπε ο πρωθυπουργός.

Τραγικός Καμμένος

Σε δύσκολη θέση και με εμφανή τη διάθεση να ξεφύγει από την σκληρή πραγματικότητα της διάλυσης των Ανεξαρτήτων Ελλήνων, ο Πάνος Καμμένος επαναλήφθηκε. Σε μια κοπιαρισμένη ομιλία έριξε ξανά στο μίξερ καταγγελίες, σκάνδαλα, σχέσεις με επιχειρηματίες, δικαστικές διώξεις, τον Σόρος, τη Novartis, το ΚΕΕΛΠΝΟ.

Αρνήθηκε να ξεκαθαρίσει τι θα κάνει με την κυβέρνηση και πόσο θα την στηρίζει ενώ διαφωνεί με τη συμφωνία για το Μακεδονικό κι έστρεψε τις κατηγορίες σε άλλους.

Και βεβαίως στο αγαπημένο του σπορ… των καταγγελιών για εκτροπή,

Είδαμε αποστασίες, εξαγορές βουλευτών, φυλλάδες, τρόφιμους του Σόρος που συνασπίστηκαν σε μια πρωτόγνωρη συμμαχία για να πέσει η κυβερνητική πλειοψηφία.

Μάλιστα αναφερόμενος στη στάση που κρατούν στελέχη της Νέας Δημοκρατίας στη συμφωνία των Πρεσπών αλλά και στην πρόταση μομφής που είχε καταθέσει η αξιωματική αντιπολίτευση πριν λίγες μέρες ο κ. Καμμένος μίλησε για ψευδομακεδονομάχους καιπρόθυμες κοινοβουλευτικές καβάτζες του Σόρος εντάσσοντας σε αυτή την κατηγορία και τον Σταύρο Θεοδωράκη και το Ποτάμι.

Όλοι αυτοί βαφτίστηκαν σε μια νύχτα μακεδονομάχοι όμως οι πολιτικοί τους ηγέτες είναι αυτοί που ευθύνονται για την καυτή πατάτα του μακεδονικού που πέταξαν μαζί με άλλα προβλήματα στα χέρια της δικής μας κυβέρνησης».