«Σήμερα η συζήτηση θα πρέπει να είναι για το πώς περισσότεροι πρόσφυγες θα φύγουν από την Ελλάδα στα πλαίσια ενός νέου προγράμματος μετεγκατάστασης στις άλλες ευρωπαϊκές χώρες κι όχι για το πώς κάποιοι άλλοι θα επιστρέψουν πίσω στην πατρίδα μας». Ετσι, κατέληγε η on camera δήλωση του Κυριάκου Μητσοτάκη κατά την είσοδό του στον χώρο όπου έγινε χθες η σύνοδος των ηγετών του ΕΛΚ που προηγήθηκε της Συνόδου Κορυφής.

Σε πρώτη ανάγνωση θα έλεγε κανείς ότι ο γαλάζιος πρόεδρος τάσσεται κατά της λύσης που προωθεί η ηγέτιδα δύναμη της Ευρώπης, Γερμανία. Γνώστες των όσων διημείφθησαν πίσω από τις κλειστές πόρτες της προσυνόδου των ευρωπαίων κεντροδεξιών, ωστόσο, επιμένουν ότι εκείνος αν και επισήμανε στα μέλη της πολιτικής οικογένειας στην οποία ανήκει η ΝΔ όσα είπε στις κάμερες, δεν κοντραρίστηκε με την Ανγκελα Μέρκελ.

Οπως εξάλλου λένε από το περιβάλλον του, ο πρώτος στόχος της εν λόγω τοποθέτησής του ήταν ο έλληνας Πρωθυπουργός. Στη λογική που ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης τόνισε και μιλώντας δημοσίως. Οτι, δηλαδή, ο Αλέξης Τσίπρας «δεν είναι αξιόπιστος συνομιλητής όταν μιλάει για το προσφυγικό πρόβλημα». Επειδή «δυστυχώς έχει μεγάλες ευθύνες για την πολιτική των ανοιχτών συνόρων την οποία υιοθέτησε το 2015».

Στην ατζέντα της συνόδου του ΕΛΚ τρία ήταν θέματα: οικονομία, Brexit και Προσφυγικό. Στο περιθώριο της χθεσινής προσυνόδου ο Μητσοτάκης είχε μια ολιγόλεπτη συνάντηση με τον αυστριακό καγκελάριο Σεμπάστιαν Κουρτς, ο οποίος τον προσκάλεσε στη Βιέννη, στις 15 Ιουλίου, σε συνάντηση ηγετών του ΕΛΚ.