Ενα πολύ σκληρό πολιτικό πόκερ βρίσκεται τις τελευταίες ώρες σε εξέλιξη, ένα παιχνίδι που μπορεί να κρίνει ακόμη και το μέλλον της κυβέρνησης. Αν δηλαδή θα χάσει τη δεδηλωμένη ή θα βρεθούν «χρυσές εφεδρείες» από τους… πάγκους άλλων κοινοβουλευτικών ομάδων για να στηρίξουν την κυβέρνηση.

Η ανεξαρτητοποίηση του βουλευτή των ΑΝΕΛ, Γιώργου Λαζαρίδη, άφησε την κυβερνητική πλειοψηφία της συμμαχίας του ΣΥΡΙΖΑ με τους Ανεξάρτητους Ελληνες με 152 βουλευτές. Όμως, στο Μαξίμου έχει προκληθεί πανικός από το ενδεχόμενο να φύγουν από τους ΑΝΕΛ κι άλλοι βουλευτές με αποτέλεσμα να χαθεί η δεδηλωμένη. Για το λόγο αυτό έχουν μπει σε εφαρμογή σχέδια στήριξης της κυβέρνησης από άλλους βουλευτές, ακόμη και με διάλυση της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ και τη δημιουργία μιας νέας κυβερνητικής πλειοψηφίας.

Κι ενδεχομένως αυτά να συζητούσαν σε συνάντηση που είχε το μεσημέρι ο Δημήτρης Τζανακόπουλος με τον Πάνο Καμμένο.

Δεν ήταν καθόλου τυχαία τα σενάρια που διακινούσε από το πρωί της Δευτέρας κορυφαίο κυβερνητικό στέλεχος το οποίο έλεγε ότι κάποιοι ετοιμάζουν σχέδιο αποστασίας.

Γνωρίζοντας προφανώς τις προθέσεις του Γ. Λαζαρίδη των ΑΝΕΛ θέλησαν να αποτρέψουν αυτό το σενάριο, ενώ όταν δεν το κατάφεραν κι αυτό διέρρευσαν το μεσημέρι της Τρίτης ένα άλλο σενάριο συνωμοσίας.

Ο εν λόγω κυβερνητικός αξιωματούχος έλεγε ότι με εντολή Μητσοτάκη συγκεκριμένα επιχειρηματικά συμφέροντα απεργάζονται σχέδιο νέας αποστασίας. Καλούσαν δε τον κ. Λαζαρίδη να παραδώσει την έδρα του ώστε να αποδείξει αν αποτελεί μέρος του παραπάνω σχεδιασμού. Βεβαίως, μόλις πριν από μία εβδομάδα ευχαριστούσαν τον κ. Λαζαρίδη γιατί ήταν ένας από τους βουλευτές που καταψήφισε την πρόταση δυσπιστίας που είχε καταθέσει η Νέα Δημοκρατία…

Τότε δεν ήταν αποστασία;

Ξεχνούσαν, βεβαίως στο Μαξίμου ότι μόλις πριν από μερικές εβδομάδες αποχώρησε από την Ενωση Κεντρώων η βουλευτής Θ. Μεγαλοοικονόμου, η οποία δεν παρέδωσε την έδρα της, προσχώρησε στον ΣΥΡΙΖΑ, ενίσχυσε την κοινοβουλευτική του ομάδα και συναντήθηκε με τον πρωθυπουργό για να επιβεβαιώσει τους «όρκους πίστης».

Ούτε βεβαίως πρόκειται για αποστασία όταν ήδη συγκεκριμένοι βουλευτές των ΑΝΕΛ και του Ποταμιού ετοιμάζουν την προσχώρησή τους στην κοινοβουλευτική πλειοψηφία… αντικαθιστώντας τους Ανεξάρτητους Ελληνες.

Οι πληροφορίες που ακούγονται στο παρασκήνιο κάνουν λόγο για προσπάθεια της κυβέρνησης να «σπρώξουν» τους ΑΝΕΛ στην έξοδο, αφού πρώτα έχουν εξασφαλίσει έναν ικανό αριθμό βουλευτών προκειμένου να μην πέσουν κάτω από τους 151 και οδηγηθεί η χώρα σε εκλογές το ταχύτερο.

Εκκλησία και Μακεδονικό

Η ανάσυρση από τα συρτάρια του διαχωρισμού Εκκλησίας – Κράτους, μπορεί να προκάλεσε μια σχετική έκπληξη για το γεγονός ότι θεωρείται άκαιρο, ωστόσο, τα σενάρια φούντωσαν.

Μετά την υπόθεση του Μακεδονικού και την αλλοπρόσαλλη στάση του Πάνου Καμμένου (δεν ψηφίζω αλλά στηρίζω) οι Ανεξάρτητοι Ελληνες δεν θα μπορούσαν να αντέξουν ένα ακόμη χτύπημα στο μαλακό τους υπογάστριο. Η δημιουργία του κόμματος και η διατήρησή του στη Βουλή όλα αυτά τα χρόνια έγινε με τη χρήση πατριωτικών και θρησκευτικών όρκων.

Χάνοντας το πατριωτικό τμήμα των ψηφοφόρων τους, μετά τη συμφωνία των Πρεσπών και τη μαζική αποχώρηση στελεχών της Βόρειας Ελλάδας, δεν θα άντεχαν να χάσουν και το θρησκευτικό προκάλυμμα της πολιτικής τους ύπαρξης.

Τα σενάρια που ακούγονται είναι ότι ο ΣΥΡΙΖΑ σκόπιμα άνοιξε το θέμα για να εξωθήσει τους ΑΝΕΛ σε αποχώρηση από την κυβέρνηση.

Την ίδια στιγμή τον κυβερνητικό σχέδιο… αποστασίας προβλέπει την πρόσθεση στο κύκλο των χαμένων βουλευτών άλλων συναδέλφων τους, εκτός ΑΝΕΛ αλλά και εντός αυτών. Αυτή την ώρα ο ΣΥΡΙΖΑ διαθέτει 145 βουλευτές και οι Ανεξάρτητοι Ελληνες που στηρίζουν είναι άλλοι 7, σύνολο 152.

Ποιοι το σκέφτονται

Στην αντίπερα όχθη, η εξαέρωση των ΑΝΕΛ δεν μπορεί να γίνει μόνο με προσχωρήσεις αλλά και με ανεξαρτητοποιήσεις.

Για παράδειγμα ακούγεται ότι ο Κ. Ζουράρις που εκλέγεται στη Θεσσαλονίκη και η Μ. Κόλλια – Τσαρουχά από τις Σέρρες πιέζονται να αποχωρήσουν με αφορμή το Μακεδονικό. Οργισμένος φέρεται να είναι και ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Β. Κόκκαλης ενώ άγνωστη είναι η στάση που θα κρατήσει ο Κ. Κατσίκης, αν οι ΑΝΕΛ γίνουν κομμάτια και θρύψαλα.

Σε κάθε περίπτωση, γίνονται εξαιρετικά έντονες παρασκηνιακές διαβουλεύσεις και διαρροές για το πώς θα μπορούσε η κυβέρνηση να κρατήσει την κοινοβουλευτική της πλειοψηφία με την παρούσα ή με άλλη μορφή. Και περισσότερη βάση δείχνουν να έχουν τα κυβερνητικά σχέδια αποστασίας παρά οι συνωμοσιολογίες που διακινεί.