Στις αρχές του περασμένου Φεβρουαρίου, από την Πάτρα, κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στο περιφερειακό αναπτυξιακό συνέδριο, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος είχε πει: «Στόχος μου, ώς τον Αύγουστο να είμαι ο πιο ασήμαντος υπουργός». Η απουσία του υπουργού Οικονομικών από τη φιέστα του Ζαππείου, το βράδυ της περασμένης Παρασκευής, όπου ο Αλέξης Τσίπρας εμφανίστηκε με γραβάτα, πανηγυρίζοντας ουσιαστικά για τη συμφωνία του Eurogroup και μιλώντας για το τέλος των Μνημονίων, συνεχίζει να προκαλεί ποικίλες ερμηνείες σε πολιτικούς και οικονομικούς κύκλους.

Αντιλαμβανόμενος τα ζητήματα που ανέκυπταν από τη μεγάλη απουσία, ο Πρωθυπουργός, παρουσία του κυβερνητικού του εταίρου Πάνου Καμμένου, τον δικαιολόγησε, λέγοντας ότι ο Τσακαλώτος «πήρε μια μικρή τιμητική άδεια». «Ο Ευκλείδης με παρακάλεσε, μόλις πριν από λίγο που προσγειώθηκε άυπνος και κουρασμένος, να βρει λίγο χρόνο να πάει στην οικογένειά του να ξεκουραστεί», ήταν η επίσημη εξήγηση.

Η παρουσία όμως σύσσωμου του Υπουργικού Συμβουλίου και σχεδόν του συνόλου των Κοινοβουλευτικών Ομάδων του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ και η απουσία Τσακαλώτου από την κυβερνητική φιέστα, ήταν αρκετή για να τροφοδοτήσει εκ νέου την πολιτική συζήτηση για τις σχέσεις Τσίπρα και Τσακαλώτου. Η συνέντευξη του υπουργού τον περασμένο Απρίλιο στους «Φαϊνάσιαλ Τάιμς» με την παραδοχή για το αυστηρό πρόγραμμα μεταμνημονιακής εποπτείας, είχε προκαλέσει ρωγμές, την ώρα που ο Τσίπρας υποδεχόταν τον Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ στο Μαξίμου και υπεραμυνόταν της «καθαρής εξόδου». Στο σκηνικό του Ζαππείου, πολλοί ανέτρεξαν σε αυτό το ψυχροπολεμικό κλίμα: «Είναι δυνατόν να απουσίαζε ο υπουργός Οικονομικών;», «Μήπως δεν ήθελε να νομιμοποιήσει πολιτικά για άλλη μια φορά τη συμπόρευση με τους ΑΝΕΛ και τον Καμμένο;», ήταν μερικές από τις φράσεις κεντρικών κομματικών στελεχών. Μάλιστα ορισμένοι εξ αυτών σημείωναν ότι ο Πρωθυπουργός για δεύτερη φορά μέσα σε λίγες ημέρες ευχαρίστησε τον υπουργό Οικονομικών και διερωτήθηκαν εάν αυτό ήταν ένα τυχαίο γεγονός ή σημαίνει κάτι για τα μελλούμενα.

Εξάλλου, η αρχική αίσθηση που υπήρχε σε βουλευτές, στελέχη και ΜΜΕ, ήταν, με βάση και ενημέρωση που υπήρχε από κυβερνητικό κλιμάκιο, ότι οι Τσακαλώτος και Χουλιαράκης θα πήγαιναν απευθείας από το αεροδρόμιο (σ.σ.: προσγειώθηκαν περίπου δύο ώρες πριν από την εκδήλωση) στο Ζάππειο για την εκδήλωση.

Τελικά, αυτό δεν έγινε κι έτσι κανείς τους δεν περιελήφθη στη φωτογραφία με Τσίπρα και Καμμένο και ο υπουργός Οικονομικών ξεκουράστηκε στο σπίτι του παρακολουθώντας τον βραδινό ποδοσφαιρικό αγώνα του Παγκοσμίου Κυπέλλου.

Αν και υπήρξε από διάφορους κύκλους –οικονομικούς και πολιτικούς –η επιχειρηματολογία ότι ο υπουργός Οικονομικών είχε ενστάσεις με σημεία της συμφωνίας του Eurogroup, αυτό καταρρίπτεται, σύμφωνα με υποστηρικτές του Τσακαλώτου από όσα είπε ο επικεφαλής του οικονομικού επιτελείου στις 3 π.μ. της περασμένης Παρασκευής στο Λουξεμβούργο. «Η ελληνική κυβέρνηση είναι ευχαριστημένη από αυτή τη συμφωνία, θεωρούμε πως το χρέος είναι βιώσιμο και ότι μπορούμε να βγούμε στις αγορές… Είμαι ευτυχής, πιστεύω ότι είναι το τέλος της ελληνικής κρίσης. (…) Είναι μια ιστορική στιγμή και μια ιστορική μέρα» τόνισε ο υπουργός Οικονομικών εμφανώς καταπονημένος.

Η απάντηση αυτή είχε πολλούς αποδέκτες, όπως λένε συνομιλητές του, και ειδικά όσους προωθούν σενάρια για την απουσία του σε μια τόσο σημαντική εκδήλωση. Ταυτόχρονα μεταδίδεται ως απάντηση, ότι εξήγησε ο ίδιος ο Πρωθυπουργός γιατί απουσίαζε ο υπουργός Οικονομικών, αλλά παρ’ όλα αυτά η απουσία τροφοδοτεί ένα αρνητικό κλίμα κι εντός των τειχών του ΣΥΡΙΖΑ.

Υπάρχουν βεβαιότητες με τον Τσακαλώτο; Μπορεί κανείς να είναι βέβαιος ότι θα είναι υπουργός Οικονομικών μετά τον Αύγουστο του 2018 και το τέλος του τρίτου Μνημονίου, καθώς ήδη υπάρχει στο πρωθυπουργικό πλάνο ο ανασχηματισμός στην τελική ευθεία για τις βουλευτικές εκλογές του 2019;

Οι συμπτώσεις της Ιστορίας: Ηταν και πάλι Αύγουστος, ο μήνας που βγαίνει η χώρα από τα Μνημόνια, αλλά του 2015, όταν ο Τσακαλώτος είχε πει στην περιφερειακή συνδιάσκεψη του ΣΥΡΙΖΑ, ανακοινώνοντας την απόφασή του να είναι υποψήφιος: «Δεν σας έχω συνηθίσει σε βεβαιότητες και στη σημερινή μου ομιλία δεν θα υπάρχουν πολλές βεβαιότητες».

Και με τον Τσακαλώτο δεν μπορεί να είναι κανείς βέβαιος για τις επόμενες κινήσεις του, καθώς ο ίδιος έχει πολλάκις αποστασιοποιηθεί από τις επιλογές και τις βεβαιότητες της κυβέρνησης, προκαλώντας πονοκεφάλους στο Μέγαρο Μαξίμου. Και μαζί του η ο ομάδα των 53 της οποίας ηγείται που διαφοροποιείται, όπως και ο υπουργός, πολιτικά και με ιδεολογική απόχρωση και αριστερό πρόσημο. Και αυτό δεν θα σταματήσει, μετά τον Αύγουστο, αλλά αναμένεται να ενταθεί, χωρίς όμως να έχει στόχο να δημιουργήσει μείζον πολιτικό ζήτημα στον Τσίπρα.