Η ΑΟΖ, η «Τσαμουριά» και το εμπόλεμο: σ’ αυτά τα τρία σημεία έγκειται, όπως όλα δείχνουν, η συμφωνία για την επίλυση των διμερών διαφορών μεταξύ Ελλάδας και Αλβανίας. Οι διαπραγματεύσεις βρίσκονται πλέον στην τελική ευθεία, ενώ την περασμένη Παρασκευή ολοκληρώθηκε ο τρίτος γύρος συζήτησης σχετικά με την οριοθέτηση των θαλάσσιων ζωνών, ανάμεσα στους δύο ΥΠΕΞ, Νίκο Κοτζιά και Ντίτμιρ Μπουσάτι, στο περιθώριο της διαβαλκανικής συνδιάσκεψης στη Ρόδο. Εφόσον οι δύο πλευρές καταλήξουν σε συμφωνία, η Αλβανία προεξοφλείται ότι θα κερδίσει έναν ακόμα σύμμαχο στην προσπάθειά της για ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ενωση –αν και επιφυλάξεις για τη αυτή τη σπουδή διατυπώνουν χώρες όπως η Γαλλία και η Ολλανδία. Παρά την αισιοδοξία της ελληνικής πλευράς, ωστόσο, φαίνεται πως το ζήτημα συνεχίζει να είναι περίπλοκο.

«Νέα συμφωνία». Ο αλβανός υπουργός Εξωτερικών Ντίτμιρ Μπουσάτι, μιλώντας στο «Βήμα της Κυριακής» έκανε λόγο για μια «νέα συμφωνία» για τις θαλάσσιες ζώνες, τονίζοντας πως «σκοπός είναι να φτάσουμε σε μια αμοιβαία επωφελή συμφωνία που πληροί τις ανησυχίες κάθε πλευράς». Ο Μπουσάτι, δε, επισήμανε πως η Αλβανία έχει δηλώσει πως «δεν θεωρεί το Τσάμικο εδαφική διαφορά με την Ελλάδα», ωστόσο υπάρχουν διαφορετικές απόψεις ως προς το σκεπτικό –η αλβανική πλευρά θεωρεί το ζήτημα «υπόθεση θεμελιωδών δικαιωμάτων», το οποίο σχετίζεται με «τα δικαιώματα ελεύθερης μετακίνησης, ιδιοκτησίας και μνήμης».

Στην Ελλάδα, η ΝΔ ζήτησε και επισήμως ενημέρωση σχετικά με την πορεία των διαπραγματεύσεων, «προκειμένου να αποφευχθεί οποιαδήποτε εξέλιξη που θα μπορούσε να προκαλέσει αρνητικά τετελεσμένα για τα εθνικά συμφέροντα».