Εικόνα διάλυσης παρουσιάζουν οι ΑΝΕΛ καθιστώντας εξαιρετικά αμφίβολη τη δυνατότητά τους να στηρίζουν και να λειτουργήσουν μέσα σε μια ετερόκλητη κυβερνητική συμμαχία. Η συμφωνία των Πρεσπών συγκλονίζει συθέμελα το κόμμα και απειλεί να το αφανίσει στις επόμενες εκλογές.

Το αφήγημα του Πάνου Καμμένου πως δεν στηρίζει την συμφωνία για το Σκοπιανό αλλά στηρίζει την κυβέρνηση δεν έπεισε σχεδόν κανέναν –ούτε στον δικό του κομματικό μηχανισμό. Αμέσως μετά την πανηγυρική φιέστα Τσίπρα – Ζάεφ στις Πρέσπες η βάση του κόμματος άρχισε να εξαερώνεται. Οι τοπικές οργανώσεις της Βόρειας Ελλάδας έχουν εισέλθει σε φάση συρρίκνωσης και κινούνται σε τροχιά διάλυσης η μία μετά την άλλη. Σημαντικά στελέχη σε τοπικό επίπεδο, με θέσεις και στα κεντρικά πολιτικά όργανα, αποχωρούν μαζικά καταγγέλλοντας τον Καμμένο ότι συνέβαλε στο «ξεπούλημα της Μακεδονίας». Πολιτευτές βρίσκονται σε αποδρομή. Υπουργοί και βουλευτές εισπράττουν τις οργισμένες αντιδράσεις των πολιτών. Την εικόνα αποσυσπείρωσης εντείνει ακόμα περισσότερο το κλίμα γενικής κατάρρευσης που αποτυπώνεται στις δημοσκοπήσεις. Στις τελευταίες μετρήσεις το κόμμα καταγράφει ιστορικό χαμηλό και ειδικότερα στη Βόρεια Ελλάδα μοιάζει σχεδόν εξαφανισμένο από τον πολιτικό χάρτη.

Θεωρίες συνωμοσίας. Μέσα σε αυτό το ασφυκτικό κλίμα, η ηγεσία του κόμματος προσπαθεί με σπασμωδικές κινήσεις να συγκρατήσει τις διαρροές, επαναφέροντας τις θεωρίες συνωμοσίας και δημιουργώντας νέους εχθρούς μέσα από ατεκμηρίωτες καταγγελίες. Με μια κίνηση που δείχνει πανικό ο Καμμένος συγκάλεσε εκτάκτως την Κοινοβουλευτική Ομάδα για να ανακοινώσει στους εναπομείναντες βουλευτές τους πως βρίσκεται σε εξέλιξη οργανωμένο σχέδιο εξαγοράς τους, πως η οργισμένη αντίδραση των πολιτών είναι υποκινούμενη από την αντιπολίτευση και πως οι δημοσκοπήσεις που δείχνουν τους ΑΝΕΛ στα τάρταρα είναι στημένες. Στην κεκλεισμένων των θυρών συνεδρίαση που πραγματοποιήθηκε την περασμένη Τετάρτη το κλίμα ήταν πιο βαρύ από ποτέ. Οι βουλευτές δεν έκρυψαν την αγωνία τους για τις συνέπειες που θα έχει το Σκοπιανό στο κόμμα εκφράζοντας φόβους και για το μέλλον της συγκυβέρνησης –κυρίως εάν έχει πιθανότητες επιβίωσης ως κυβερνητικός εταίρος του Τσίπρα.

Ο πρόεδρος του κόμματος, σε μια απεγνωσμένη προσπάθεια να περιορίσει τον πανικό και τις έντονες ανησυχίες των βουλευτών, επιστράτευσε τα σενάρια περί ανοίκειου πολέμου που δέχονται οι ΑΝΕΛ από τους «νεοφασίστες», περί χρηματισμού βουλευτών και περί υποκινούμενων από τη ΝΔ επεισοδίων. Προσπάθησε να συσπειρώσει την ομάδα του υποστηρίζοντας ότι η ΝΔ βρίσκεται πίσω από την κοινωνική οργή που εισπράττουν οι βουλευτές της συγκυβέρνησης. Τους διαβεβαίωσε δε, πως βρίσκεται σε συνεννόηση με τον Πρωθυπουργό προκειμένου να ζητηθεί αυξημένη πλειοψηφία 180 βουλευτών για την έγκριση της συμφωνίας από την Βουλή, ώστε έτσι να εκτεθεί η αντιπολίτευση. Μόνο που την ώρα που τα έλεγε αυτά το Μέγαρο Μαξίμου τον άδειαζε με σαφή και κατηγορηματικό τρόπο, τονίζοντας πως έχει την απαιτούμενη πλειοψηφία 151 βουλευτών για να κυρώσει τη συμφωνία από τη Βουλή.

Περιμένει τον Ιβανόφ. Και μέσα σε αυτό το αδιέξοδο στο οποίο έχει περιέλθει το κόμμα του, ο Καμμένος αναζητά σανίδα σωτηρίας στον σκοπιανό πρόεδρο Ιβανόφ, ευελπιστώντας να μπλοκάρει εκείνος τη συμφωνία Τσίπρα – Ζάεφ και να μην φθάσει ο συμβιβασμός με την ΠΓΔΜ στην ελληνική Βουλή. Διότι μπορεί τη δεδομένη χρονική στιγμή να καταφέρνει να ακροβατεί πολιτικά μεταξύ του «και καταψηφίζω το Σκοπιανό και μένω στην κυβέρνηση», ωστόσο όταν έρθει η συμφωνία στη Βουλή τότε θα κληθεί να πάρει ξεκάθαρη θέση. Και τότε θα πρέπει είτε να πει «ναι» στη συμφωνία είτε να αποχωρήσει από την κυβέρνηση.

Για αυτό στις κατ’ ιδίαν συζητήσεις τους ορισμένοι βουλευτές έχουν εκφράσει την ανησυχία τους μήπως τελικά ο Καμμένος τους ζητήσει να κάνουν «κωλοτούμπα» την τελευταία στιγμή. Με την αβεβαιότητα που επικρατεί στο εσωτερικό του κόμματος, ορισμένα στελέχη τρομάζουν μπροστά στην ιδέα μήπως κληθούν να ξαναζήσουν στιγμές από το καλοκαίρι του 2015, αλλά με φόντο τα Σκόπια. Δεν είναι άλλωστε η πρώτη φορά που η ηγεσία του κόμματος εμφανίζεται ανακόλουθη με τις δηλώσεις της. Πριν από το Σκοπιανό, άλλωστε, που ο Καμμένος διαβεβαιώνει τώρα πως δεν θα το ψηφίσει, παλαιότερα είχε διαβεβαιώσει πως δεν θα συνεργαστεί με τον Αλέξη Τσίπρα, πως δεν θα ψηφίσει Μνημόνιο, πως δεν θα αυξηθεί με την δική του στήριξη ο ΦΠΑ στα νησιά, πως θα παραιτηθεί από την πολιτική αν δεν γίνει γενναίο κούρεμα του χρέους και πολλά άλλα.

Υπ’ αυτά τα δεδομένα, οι ΑΝΕΛ προσπαθούν να ξαναβρούν τον κοινό βηματισμό τους με τον ΣΥΡΙΖΑ μέσω του προχθεσινού Eurogroup. Η νέα συνταγή Καμμένου είναι να εμφανιστούν ο ίδιος και οι ΑΝΕΛ ως «απελευθερωτές» των πολιτών και της χώρας…