«Ποτέ δεν υπήρξε έγκλημα που να έχει προαναγγελθεί περισσότερο» έγραψε περί το 1981 ο Γκαμπριέλ Γκαρσία Μάρκες. Και παρότι η λέξη έγκλημα είναι μάλλον υπερβολική, όντως, ποτέ μια επικείμενη αποχώρηση δεν έχει προαναγγελθεί περισσότερο. Ο Σταύρος Θεοδωράκης, όπως όλα δείχνουν, σκέφτεται πλέον πολύ σοβαρά το ενδεχόμενο της εξόδου του Ποταμιού από το Κίνημα Αλλαγής –τα όργανα θα έχουν τον τελευταίο λόγο. Και παρότι στην Κεντροαριστερά κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει μια έκπληξη της τελευταίας στιγμής, εκτιμήσεις από όλες τις πλευρές κάνουν λόγο για αποφάσεις που δεν αλλάζουν.

ΕΚΕΙΝΟΣ. Ο ίδιος εκφράζει πλέον δημοσίως τις διαφωνίες του με τα τεκταινόμενα στον κεντροαριστερό φορέα. Από τη μέρα που έγινε γνωστή η συμφωνία για το Σκοπιανό, ο Θεοδωράκης την υποστήριξε και σε αυτήν τη θέση παρέμεινε, παρότι το Κίνημα Αλλαγής κράτησε τελικά διαφορετική στάση. Εθεσε, τότε, θέμα διαδικασιών μέσα στον φορέα, βλέποντας πως το Πολιτικό Συμβούλιο απέκτησε «συμβουλευτικό χαρακτήρα». Ξεκαθάρισε, ωστόσο, πως δεν έχει σκοπό να στηρίξει την κυβέρνηση, υπερψηφίζοντας την πρόταση μομφής. Το κυρίαρχο σενάριο θέλει Το Ποτάμι να υπερψηφίζει τη συμφωνία όταν έρθει στη Βουλή, αλλά να καταψηφίζει σε περίπτωση που η κυβέρνηση θέσει ζήτημα ψήφου εμπιστοσύνης. Η κύρια κριτική όμως που ακούει από τα στελέχη του δεν είναι αυτή, αλλά αφορά την επιλογή της συμμετοχής στον φορέα και το τι μέλλει γενέσθαι για την επόμενη μέρα.

ΕΚΕΙΝΗ. Η Φώφη Γεννηματά αποφάσισε να μην περιμένει τις εξελίξεις. Η διαρκής συζήτηση για το τι θα κάνει Το Ποτάμι έβλαπτε το Κίνημα Αλλαγής. Γιατί, πράγματι, όσον αφορά τη συμφωνία αυτή καθαυτήν, η στάση που κράτησε η ηγεσία συσπείρωσε τη βάση, ενώ στο εσωτερικό μέτωπο ξεκαθάρισε πως ως εκλεγμένη αρχηγός έχει τον τελευταίο λόγο για την κεντρική πολιτική γραμμή. Το πρόβλημα που προκύπτει, δηλαδή, δεν είναι οι διαφορετικές απόψεις, αλλά η παράταση της αβεβαιότητας που πλήττει την παράταξη. Σ’ αυτό το πλαίσιο, ο Νίκος Ανδρουλάκης, ο Γιώργος Παπανδρέου, ο Γιώργος Καμίνης και ο Θανάσης Θεοχαρόπουλος προχώρησαν μαζί της στην τελική διατύπωση της ανακοίνωσης της Πέμπτης υπέρ της ενότητας του χώρου, με τις πιο σκληρές εκφράσεις να υποχωρούν. Γι’ άλλους εκλαμβάνεται ως «δεύτερη ευκαιρία» και γι’ άλλους ως η στάση που θα κρατήσει μέχρι το τέλος το Κίνημα Αλλαγής –όπως επισήμανε ο επίλογος διά χειρός του στενού συνεργάτη τής Γεννηματά, Μανώλη Οθωνα, «το Κίνημα Αλλαγής είναι ένα ποτάμι που δεν γυρίζει πίσω».

Το μέλλον. Τι επιφυλάσσει το μέλλον; Αν όντως Το Ποτάμι αποχωρήσει, φαίνεται πως θα συνεχίσει την αυτόνομη πορεία του, χωρίς να προσδεθεί στο άρμα του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και χωρίς να στραφεί προς τη ΝΔ. Με αυτόν τον τρόπο ο Θεοδωράκης θα κρατήσει τους βουλευτές του, κάποιοι εκ των οποίων έχουν ήδη διαμηνύσει πως δεν θα συμπεριλαμβάνονται στα επόμενα σχέδιά του αν στρίψει αριστερά ή δεξιά. Συνομιλητές του εκτιμούν πως, εφόσον οι εκλογές γίνουν το 2019, ίσως Το Ποτάμι καταφέρει να κάνει επανεκκίνηση. Από την άλλη πλευρά, στο Κίνημα Αλλαγής δεν έχουν σκοπό να σταματήσουν τη διεύρυνση, η οποία ποτέ δεν περιελάμβανε μόνο Το Ποτάμι. Επιστροφή στο ΠΑΣΟΚ plus δεν υπάρχει και αυτό είναι ένα μήνυμα σαφές προς όλους.