Μπορεί να μοιάζουν ξένοι στο ίδιο κόμμα, όμως κανείς δεν θέλει να πάρει την ευθύνη του διαζυγίου. Με μια έκκληση για την ενότητα του χώρου και σαφή αποδέκτη το Ποτάμι, το Κίνημα Αλλαγής απάντησε στην κατά πολλούς επικείμενη αποχώρηση του κόμματος από τον κεντροαριστερό φορέα. «Συζητήσεις για «αποχωρήσεις εν αναμονή» δεν βοηθούν και σε κάθε περίπτωση προχωράμε δυναμικά μπροστά για την ισχυρή Κεντροαριστερά», αναφερόταν στην ανακοίνωση που κατέληγε με την χαρακτηριστική φράση «το Κίνημα Αλλαγής είναι ένα ποτάμι που δεν γυρίζει πίσω». Η αντίδραση ήρθε έπειτα από συνεχείς διαβουλεύσεις με όλες τις συνιστώσες του φορέα.

ΤΟ ΡΑΝΤΕΒΟΥ ΤΟΥ ΙΟΥΛΙΟΥ. Η σιωπή της Σεβαστουπόλεως είναι χαρακτηριστική των πολικών θερμοκρασιών που επικρατούν ανάμεσα στις δύο πλευρές. Επισήμως η αποχώρηση παραπέμπεται στη συνεδρίαση της Μεγάλης Συνέλευσης των Αντιπροσώπων (ΜΕΣΥΑ), την 1η Ιουλίου, όμως όλα δείχνουν πως το γυαλί δύσκολα ξανακολλάει. «Αποτύχαμε στον μεγάλο ρόλο που είχαμε να παίξουμε και ήταν η ανανέωση του ίδιου μας του εαυτού», τόνισε χθες το πρωί ο Σταύρος Θεοδωράκης (Αθήνα 9,84), εξηγώντας πως θεωρεί το Κίνημα Αλλαγής «πιο συντηρητικό απ’ όσο θα θέλαμε» και λόγω της στάσης που κράτησε η ηγεσία στο εθνικό ζήτημα του Σκοπιανού, αλλά και των απαντήσεων στα οικονομικά ζητήματα, για τα οποία «επαναλαμβάνουμε πράγματα που λέγαμε πριν πολλά χρόνια». «Οι περισσότεροι είναι οχυρωμένοι στις παλιές τους απόψεις», ανέφερε ο επικεφαλής του Ποταμιού. Την αποχώρηση από το Κίνημα Αλλαγής προανήγγειλε εμμέσως και ο Σπύρος Δανέλλης: «Η παρουσία μας στο ΚΙΝΑΛ, παρόλο που και το πονάμε και το παλεύουμε, δεν έχει νόημα αν η προίκα μας δεν είναι αποδεκτή εκεί. Δεν είχαμε διάθεση να συμμετάσχουμε σε κλωνοποίηση ή αναγέννηση του ΠΑΣΟΚ», επεσήμανε ο βουλευτής.

ΣΤΑ ΒΗΜΑΤΑ ΤΟΥ ΜΑΚΡΟΝ. Ωστόσο, ο Θεοδωράκης απάντησε και στα σενάρια που τον θέλουν να καταλήγει στον ΣΥΡΙΖΑ, μιλώντας για κατηγορίες που «θα καταρρεύσουν». Παράλληλα, διαβεβαίωσε πως, με τον έναν ή τον άλλο τρόπο, το Ποτάμι θα υπάρχει «τουλάχιστον μέχρι την επόμενη εκλογική αναμέτρηση». «Θα είμαστε εδώ και θα δούμε την απήχηση που έχουμε, για να συνεχίσουμε να κάνουμε τη δουλειά μας. Αν δεν έχουμε απήχηση στον κόσμο προφανώς δεν θα μπορέσουμε να συνεχίσουμε τη δουλειά μας. Αυτό δεν αφορά αυτή την εβδομάδα ή αυτόν τον μήνα, αλλά τουλάχιστον την εξάντληση της κοινοβουλευτικής περιόδου», σχολίασε ο επικεφαλής του Ποταμιού. Με τι είδους πολιτική κατεύθυνση; Παρόμοια με εκείνη του Εμανουέλ Μακρόν, με την έννοια ενός αμιγώς κεντρώου στίγματος.

ΣΥΜΦΩΝΕΣ ΟΛΕΣ ΟΙ ΤΑΣΕΙΣ. Από τη Χαριλάου Τρικούπη δεν επιχειρούν να ρίξουν λάδι στην φωτιά και επισήμως παραπέμπουν στην ανακοίνωση που εκδόθηκε, η οποία, όπως επισημαίνουν, είχε τη σύμφωνη γνώμη όλων των τάσεων που συμμετέχουν στο εγχείρημα. Η Φώφη Γεννηματά όχι μόνο ενημέρωσε, αλλά και συνδιαμόρφωσε το περιεχόμενό της με τους Γιώργο Παπανδρέου, Θανάση Θεοχαρόπουλο, Γιώργο Καμίνη και Νίκο Ανδρουλάκη. Με δεδομένο πως η ίδια έχει συσπειρώσει τη βάση του κόμματος, η Γεννηματά φαίνεται πως θέλει να ανοίξει την πόρτα της εξόδου, χωρίς ωστόσο να κρατάει στάση αναμονής. Τα δρώμενα στο Κίνημα Αλλαγής συνεχίζονται κανονικά, με τον φορέα να ανακοινώνει τα εκλογικά κέντρα για τις εσωτερικές εκλογές της Κυριακής, αλλά και τα ονόματα για την εκδήλωση της Δευτέρας με θέμα «Βιώσιμη Οικονομία και Ανάπτυξη» που θα ανοίξει με ομιλία της Γεννηματά.