Μετωπική σύγκρουση μεταξύ κυβέρνησης και ΝΔ είναι σε πλήρη εξέλιξη στον απόηχο της συμφωνίας των Πρεσπών για το Σκοπιανό, ενώ κλιμακώνονται οι αντιδράσεις από ομάδες πολιτών. Η κατάσταση είναι έκρυθμη και η πολιτική ατμόσφαιρα έχει βαρύνει αρκετά για τη συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ που βλέπει τις τελευταίες τρεις ημέρες να καταγράφονται επεισόδια και προπηλακισμοί κατά στελεχών της.

Πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα ήταν προχθές το βράδυ στις Σέρρες, όπου στήθηκαν ακόμη και… ικριώματα και κατά τη διάρκεια μεγάλης πορείας διαμαρτυρίας για τη συμφωνία οι διαδηλωτές φώναζαν συνθήματα για την ελληνικότητα της Μακεδονίας, καθώς και κατά της κυβέρνησης, ενώ έβριζαν τη βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Αφροδίτη Σταμπουλή και την υφυπουργό Μακεδονίας-Θράκης, Μαρία Κόλλια-Τσαρουχά. Στο Μέγαρο Μαξίμου παρακολουθούν με αμηχανία τις κινητοποιήσεις, εκτιμούν ότι θα κοπάσει σύντομα ο θόρυβος και πλέον όλα τα βλέμματα είναι στραμμένα σήμερα στην απόφαση του Eurogroup –με τον Αλέξη Τσίπρα, που πιθανότατα θα κάνει και διάγγελμα, να ευελπιστεί να αλλάξει το κλίμα. Η συγκυβέρνηση, αρκετά στριμωγμένη στο ζήτημα της συμφωνίας των Πρεσπών, όπως αναφέρει σε όλους τους τόνους η αντιπολίτευση, επιρρίπτει ευθύνες στην αξιωματική αντιπολίτευση, η οποία όμως θεωρεί ότι το Μέγαρο Μαξίμου κατασκευάζει εχθρούς για αντιπερισπασμό.

ΘΕΩΡΙΕΣ ΣΥΝΩΜΟΣΙΑΣ. Την ίδια στιγμή, οι ΑΝΕΛ, που δέχονται και ιδιαίτερα μεγάλη πίεση και βρίσκονται σε δημοσκοπική αλλά και ουσιαστική κατάρρευση, καταφεύγουν σε θεωρίες συνωμοσίας και καταγγελίες χωρίς στοιχεία, αφήνοντας υπαινιγμούς ακόμη και για «επιχείρηση εξαγοράς» βουλευτών τους.

Στο Μαξίμου σε σύσκεψη που έγινε υπό τον Πρωθυπουργό αποφασίστηκε να προβάλλεται από εδώ και πέρα με ένταση το επιχείρημα ότι ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης «νομιμοποιεί τη φασιστική ρητορεία και τις φασιστικές πρακτικές» και είναι αποκλειστικά υπεύθυνος για τον «εκφυλισμό του κόμματός του». Με βάση αυτή την απόφαση, κινήθηκε χθες και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος, ο οποίος στοχοποίησε τον Κυριάκο Μητσοτάκη ως «οργανωτή» των επεισοδίων κατά κυβερνητικών στελεχών.

Μάλιστα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ανέφερε ότι τα προχθεσινά περιστατικά στα Γιαννιτσά και στα Χανιά, όπου κατά το Μέγαρο Μαξίμου ομάδες πέντε-έξι μελών της ΝΔ και της Χρυσής Αυγής προσπάθησαν να δημιουργήσουν ένταση, έρχονται σε συνέχεια της επίθεσης στον Γιάννη Μπουτάρη, αλλά και της εθνικιστικής στροφής της αξιωματικής αντιπολίτευσης τις τελευταίες εβδομάδες. «Η σιωπή του κ. Μητσοτάκη συνεπάγεται ότι τα περιθωριακά αυτά περιστατικά οργανώνονται κατ’ εντολήν και με την πλήρη κάλυψη του ιδίου» υποστήριξε.

Η ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΗΣ ΝΔ. «Η ΝΔ καταδικάζει όλες τις εκδηλώσεις της βίας, από οπουδήποτε και αν προέρχονται. Σεβόμαστε τις διαμαρτυρίες των πολιτών, αλλά σε καμία περίπτωση δεν δείχνουμε ανοχή στη βία σε οποιαδήποτε μορφή της» τόνισε από την πλευρά της η εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ Μαρία Σπυράκη. Η κεντρική εκτίμηση της ηγετικής ομάδας της κυβέρνησης είναι ότι η ΝΔ παίζει το χαρτί του διχασμού ανάμεσα σε δήθεν πατριώτες και δήθεν προδότες, ενώ χαρακτηρίζουν «άθλιες φήμες» τις συζητήσεις περί «συναλλαγής» της ελληνικής κυβέρνησης με αντικείμενο το Σκοπιανό για να εξασφαλιστεί λύση στο χρέος, τις οποίες και αποδίδουν στην προσπάθεια διαφόρων κύκλων να απομειώσουν μια διαπραγματευτική επιτυχία.