Ικανοποιημένος με τη συμφωνία στην οποία πιστεύει πολύ, εμφανίστηκε ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ, Ζόραν Ζάεφ, σε τηλεοπτική συνέντευξη αναφερόμενος στην υπογραφή της συμφωνίας με την Ελλάδα για το όνομα «Βόρεια Μακεδονία».

Όπως υπογράμμισε ο κ. Ζάεφ: «με τη συμφωνία έχουμε επιτέλους μια χώρα που θα αναγνωρίζεται από όλους, από ολόκληρο τον κόσμο. Έχουμε επιτέλους μια χώρα όπου ζει ένα αναγνωρισμένο “μακεδονικό” έθνος με μια αναγνωρισμένη “μακεδονική” γλώσσα».

Ωστόσο, κατέστησε σαφές πως εκείνος σύναψε τη συμφωνία, αλλά ο λαός θα είναι εκείνος που θα την επικυρώσει μέσω της διαδικασίας δημοψηφίσματος, εκφράζοντας την πίστη του σε αυτόν πως θα κάνει τη σωστή επιλογή.

Ο Ζάεφ εξέφρασε την επιθυμία του η Βουλή σήμερα, Τετάρτη, – στις 11 το πρωί τοπική ώρα- να εγκρίνει με μεγάλη πλειοψηφία τη συμφωνία.

Όσον αφορά το δημοψήφισμα κατέληξε πως αυτό «θα είναι δεσμευτικό, που σημαίνει ότι αν η πλειοψηφία πει ότι η συμφωνία πρέπει να ισχύσει τότε η συμφωνία θα ισχύσει αλλά αν η πλειοψηφία εκφραστεί διαφορετικά τότε η συμφωνία δεν θα εφαρμοστεί» είπε ο Σκοπιανός πρωθυπουργός.

Όσον αφορά την κόντρα του με τον πρόεδρο Ιβάνοφ, ο Ζάεφ εξέφρασε την ελπίδα ότι αυτή τη φορά δεν θα αποτελέσει εμπόδιο στις διαδικασίες που πρέπει να ακολουθηθούν.

Όσον αφορά το περιεχόμενο της συμφωνίας ο Ζάεφ το χαρακτήρισε «μεγάλο κέρδος» για τη χώρα του καλώντας τους Σκοπιανούς να τη διαβάσουν προσεκτικά ώστε να κατανοήσουν ότι πρόκειται για μια σοφή και δίκαιη λύση, πριν μεταβούν στις κάλπες για το δημοψήφισμα.