Τελικά παραμένουν ή αποχωρούν από το Κίνημα Αλλαγής; Κανείς δεν μπορεί να είναι βέβαιος. Κατά πάσα πιθανότητα την 1η Ιουλίου, στη συνεδρίαση της Μεγάλης Συνάντησης των Αντιπροσώπων (ΜΕΣΥΑ) που προανήγγειλε ο Σταύρος Θεοδωράκης, τα στελέχη του Ποταμιού θα κληθούν να απαντήσουν στο βασικό κεντροαριστερό ερώτημα των ημερών και το κόμμα να αποφασίσει επισήμως τις επόμενες κινήσεις του. Χθες, σε κλειστή σύσκεψη περίπου 50 στελεχών, στην οποία συμμετείχαν συνεργάτες του Θεοδωράκη, στελέχη με οργανωτικές θέσεις μέσα στο Κίνημα Αλλαγής, αλλά και βουλευτές, δεν λήφθηκαν οριστικές αποφάσεις. Η κατάσταση στο εσωτερικό του Ποταμιού παραμένει τεταμένη μετά τη δημόσια διαφωνία του επικεφαλής του κόμματος με τη Φώφη Γεννηματά στο θέμα της ονομασίας της ΠΓΔΜ –υπήρξαν, μάλιστα, και εισηγήσεις για την αποχώρηση του Ποταμιού από τον κεντροαριστερό φορέα. Πολλοί όμως ήταν και εκείνοι που τάχθηκαν υπέρ της παραμονής παρά τα προβλήματα συλλογιζόμενοι την επόμενη μέρα.

Ο Θεοδωράκης συγκάλεσε τη σύσκεψη την επομένη του Πολιτικού Συμβουλίου όπου έγινε ξεκάθαρη η διάσταση απόψεων κυρίως με στόχο να ακούσει την άποψη των στελεχών του. Ανάλογες συζητήσεις θα επαναληφθούν και στο μέλλον. Το θέμα που τίθεται ξεπερνάει αυτή καθαυτήν τη συμφωνία, καθώς στο Ποτάμι κάνουν λόγο για προβλήματα ευρύτερης λειτουργίας, θεωρώντας πως η Γεννηματά αποφασίζει μόνη της, χωρίς να λαμβάνει υπόψη την αντίθετη άποψη των συνιδρυτών του νέου φορέα. «Θα μείνουμε μόνο αν αυτή η ένωση δυνάμεων εγγυάται τη μεγάλη πολιτική αλλαγή που θέλουμε.

Φοβούμαι όμως ότι οι τελευταίες αποφάσεις σε κρίσιμα θέματα αλλά και ο τρόπος που λαμβάνονται κινούνται στον αντίποδα της κοινής μας δέσμευσης –όλων μας, και της Φώφης Γεννηματά –ότι το Κίνημα Αλλαγής δεν θα είναι ένα ΠΑΣΟΚ plus», ανέφερε ο ίδιος σε συνέντευξή του (iefimerida), ξεκαθαρίζοντας πως τον τελικό λόγο θα έχουν τα όργανα.

Στη Χαριλάου Τρικούπη, βέβαια, συνεχίζουν κανονικά τον προγραμματισμό τους, δηλαδή τις εκλογές της Κυριακής για τις τοπικές οργανώσεις και την εκδήλωση της Δευτέρας με θέμα τις επενδύσεις και την οικονομία. Εδώ και μέρες, άλλωστε, έχουν τονίσει πως η Γεννηματά, η οποία εξελέγη επικεφαλής με μεγάλη πλειοψηφία, μπορεί να κάνει χρήση του αρχηγικού της δικαιώματος στη χάραξη της κεντρικής πολιτικής. Σε κάθε περίπτωση, βέβαια, μια ενδεχόμενη αποχώρηση θα προκαλέσει τουλάχιστον επικοινωνιακό πλήγμα στο όλο εγχείρημα, οπότε όλες οι πλευρές εξετάζουν προσεκτικά τις επόμενες κινήσεις τους.

ΜΕ ΕΝΣΤΑΣΕΙΣ ΣΤΙΣ ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ. Την ίδια ώρα, στο ραντεβού της με τον Σεργκέι Στάνισεφ, η Φώφη Γεννηματά ξεκαθάρισε εκ νέου πως «δεν συμμερίζεται την αισιοδοξία» του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος (PES) για τη συμφωνία επί του Ονοματολογικού. Παρότι διαβεβαίωσε τον πρόεδρο του PES ότι στηρίζει την ευρωπαϊκή προοπτική των Δυτικών Βαλκανίων, τόνισε πως το θέμα της εθνικότητας, της γλώσσας και η πρόσκληση στο ΝΑΤΟ πριν τη συνταγματική αναθεώρηση «συντηρούν τα προβλήματα και δεν οδηγούν σε ολοκληρωμένη και βιώσιμη λύση». Εκείνος έδειξε να κατανοεί πλήρως τις ενστάσεις, όμως επισήμανε στη Γεννηματά πως η τωρινή συγκυρία με τον Ζόραν Ζάεφ στο τιμόνι της ΠΓΔΜ είναι ίσως μοναδική ευκαιρία για την επίλυση του ζητήματος. Από την πλευρά της, η Γεννηματά τόνισε πως «υπάρχει κυβερνητικός εταίρος» που οφείλει να στηρίξει τη συμφωνία, αναφέροντας πως δεν είναι υπέρ μιας «συμφωνίας – βιτρίνας». Η συνάντηση κράτησε μιάμιση ώρα σε καλό κλίμα, όμως οι δύο πλευρές συμφώνησαν πως διαφωνούν επί του θέματος. Επί τάπητος τέθηκαν επίσης θέματα που αφορούν την ατζέντα του PES για τις ευρωεκλογές.

Με τον πρόεδρο του PES φαίνεται πως συμφωνεί και η Σοσιαλιστική Διεθνής στην οποία προεδρεύει ο Γιώργος Παπανδρέου. «Καλωσορίζουμε την απόφαση της Αθήνας και των Σκοπίων σε ό,τι αφορά το εκκρεμές ζήτημα της συνταγματικής ονομασίας της ΠΓΔΜ (…) παρά τις δεδομένες δυσκολίες», ανέφερε χαρακτηριστικά η ανακοίνωση .