Εξαϋλώνεται η βάση των ΑΝΕΛ καθώς κορυφαία στελέχη του κόμματος συνεχίζουν να αποχωρούν το ένα μετά το άλλο αμφισβητώντας τις πατριωτικές προθέσεις του Πάνου Καμμένου για το Σκοπιανό και καταγγέλλοντας τους χειρισμούς του στο ζήτημα αυτό.

Πριν ακόμα στεγνώσει το μελάνι των υπογραφών στη συμφωνία των Πρεσπών, το κόμμα στη Βόρεια Ελλάδα μοιάζει με καμένο τοπίο, στα κεντρικά γραφεία των ΑΝΕΛ οι επιστολές παραίτησης πέφτουν βροχή. Το επιχείρημα του Πάνου Καμμένου πως «στηρίζει την κυβέρνηση, αλλά δεν στηρίζει τη συμφωνία» όχι μόνο δεν έπεισε το στελεχικό δυναμικό των ΑΝΕΛ, αλλά αντιθέτως πυροδότησε εντάσεις. Ακτιβιστές γέμισαν με σανό την είσοδο στα κεντρικά γραφεία του κόμματος διαμαρτυρόμενοι για τη στάση του. «Οπως εσείς μας ταΐζετε σανό τόσο καιρό, έτσι και εμείς σας φέραμε λίγο…» φώναζαν χθες κατά τη διάρκεια της διαμαρτυρίας τους.

Η ψήφος εμπιστοσύνης που έδωσε ο Πάνος Καμμένος στην κυβέρνηση φαίνεται πως εξελίσσεται σε Βατερλό για τον ίδιο καθώς η βάση του κόμματος υποστηρίζει πως ήταν εντελώς λάθος οι χειρισμοί του. Κοινός τόπος όλων των στελεχών που αποχωρούν είναι η εκτίμηση πως πρόκειται για μια «κατάπτυστη» συμφωνία. Οι μαζικές αποχωρήσεις βορειοελλαδιτών στελεχών, που μέχρι πρότινος ο Πάνος Καμμένος τους θεωρούσε πυρήνες, πλήγωσαν την καρδιά του κόμματος. Το δυναμικό των ΑΝΕΛ αποψιλώνεται σταδιακά.

ΑΝΑΚΟΛΟΥΘΙΕΣ ΧΩΡΙΣ ΤΕΛΟΣ. Δεν είναι άλλωστε η πρώτη φορά που η ηγεσία των ΑΝΕΛ εμφανίζεται ανακόλουθη προς τις διακηρύξεις της. Πριν το Σκοπιανό, για το οποίο ακόμη ορκίζεται ότι δεν θα αποδεχθεί τη συμφωνία εάν φθάσει στη Βουλή, ο Πάνος Καμμένος έχει «καταπιεί» σχεδόν όλα όσα είχε αποκηρύξει:

– «Εάν έρθει Μνημόνιο θα φύγω από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ και την πολιτική», έλεγε το πρώτο εξάμηνο του 2015, ενώ στη σκληρή αντιμνημονιακή φάση του, το 2012, ήταν ο ίδιος που διαβεβαίωνε πως «ούτε νεκρός δεν συνεργάζομαι με όποιον ψήφισε μνημόνια».

– «Ο ΦΠΑ στα νησιά δεν αλλάζει όσο υπάρχω», δήλωνε όταν πλέον είχε αποδεχθεί να συνυπογράψει το τρίτο Μνημόνιο με τον Τσίπρα, αλλά με την ίδια ευκολία υπερψήφισε ένα χρόνο αργότερα και την αύξηση του ΦΠΑ που ξεσηκώνει τους νησιώτες. Κι αυτές είναι μόνον μερικές από τις κυβιστήσεις που έρχονται πλέον να ενισχύσουν τις διαλυτικές καταστάσεις στο κόμμα του.

Ανακοίνωση και άδειασμα. Η οργάνωση Μακεδονίας – Θράκης, στην προσπάθειά της να ανακόψει τις μαζικές αποχωρήσεις με μορφή χιονοστιβάδας τις τελευταίες μέρες, εξέδωσε ανακοίνωση εκφράζοντας την «πίστη της και την αφοσίωσή της στον Πάνο Καμμένο». Ομως πριν περάσουν 24 ώρες ήρθε το άδειασμα. «Η Συντονιστική Επιτροπή Ροδόπης διαψεύδει την ανακοίνωση περί ισχυρής στήριξης του Πάνου Καμμένου στους χειρισμούς του στο θέμα των Σκοπίων» αναφέρουν ρητά στην ανακοίνωση της παραίτησης τους δύο μέλη της Συντονιστικής. «Ποτέ δεν ερωτηθήκαμε για αυτή την δήλωση στήριξης και ποτέ δεν προσυπογράψαμε κάτι τέτοιο. Δεν ήταν δική μας πρωτοβουλία» δηλώνει στα «ΝΕΑ» ο Νίκος Κατσίμπας, μέλος της Συντονιστικής που συνυπογράφει την διάψευση κι αποχώρησε χθες από το κόμμα. Σύμφωνα με πληροφορίες, μάλιστα, από τα τέσσερα μέλη που απαριθμεί το Συντονιστικό της Ροδόπης τα τρία βρίσκονται σε αποδρομή.

ΒΑΡΟΜΕΤΡΙΚΟ ΧΑΜΗΛΟ. Παρόμοια εικόνα παρουσιάζουν οι ΑΝΕΛ και στην Κοζάνη καθώς ο αντιπεριφερειάρχης Παναγιώτης Πλακεντάς και 11 στελέχη αποχώρησαν μαζικά καταγγέλλοντας τη στάση Καμμένου στο Σκοπιανό. Την ίδια στιγμή, μάλιστα, στα κεντρικά γραφεία του κόμματος έφθανε η επιστολή παραίτησης του αναπληρωτή γραμματέα Υγείας Μανώλη Αλιφιεράκη, ο οποίος δηλώνει πως «τα τελευταία γεγονότα ήταν η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι». Στο εσωτερικό του κόμματος επικρατεί αγωνία για το αύριο. Το ερώτημα που απασχολεί τα εναπομείναντα στελέχη είναι «τι θα κάνει τώρα ο Καμμένος» και «αν υπάρχει περίπτωση να μαζέψει το κόμμα». Μάλιστα, το βαρομετρικό χαμηλό που καταγράφεται για τους ΑΝΕΛ σχεδόν σε όλες τις δημοσκοπήσεις εντείνει τα ερωτήματα για τη βιωσιμότητα του κόμματος.