«Πιστεύω ότι όσοι έχουν μελετήσει τη συμφωνία και γνωρίζουν το ζήτημα έχουν αυτήν την άποψη ότι είναι μία καλή συμφωνία», δηλώνει ο υφυπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, Γιάννης Μπαλάφας, προσθέτοντας ότι «περνάμε σε μία άλλη εποχή. Κλείνουμε ζητήματα του χθες και προχωράμε μπροστά».

«Η συμφωνία είναι πατριωτική και επωφελής και για τις δύο πλευρές, αυτό λένε όλοι οι σοβαροί παράγοντες στο εξωτερικό, αλλά και στο εσωτερικό. Υπάρχουν βέβαια και οι επαγγελματίες της εθνικοφροσύνης. Άνθρωποι που πιστεύουν ότι με τον διχασμό μπορούν να κάνουν πολιτική» πρόσθεσε σε συνέντευξη του «Στο Κόκκινο», ο Γ. Μπαλάφας ενώ αναφερόμενος στη στάση της ΝΔ υποστήριξε: «Θα έλεγα ότι ο τρόπος με τον οποίο αντιμετώπισε η ΝΔ το θέμα τής πρότασης δυσπιστίας, τι υπέθετε και τι ήλπιζε από αυτήν τη συζήτηση, ήταν ότι ήθελαν να ρίξουν την κυβέρνηση πριν την 21η Ιουνίου, ημέρα που θα γίνει το Eurogroup, όπου θα συζητηθούν τα ζητήματα του χρέους, του τέλους της αξιολόγησης και της πορείας της χώρας μεταμνημονιακά. Είναι προφανές ότι στη ΝΔ κάνουν εξωτερική πολιτική με βάση το κομματικό τους συμφέρον. Ο υπουργός Εξωτερικών τούς απέδειξε στη Βουλή ότι οι προηγούμενοι δικοί τους υπουργοί Εξωτερικών συζητούσαν διάφορες εκδοχές για την ονομασία, αλλά ποτέ δεν προχωρούσαν σε λύση γιατί φοβόταν το πολιτικό κόστος ή δεν τους ενδιέφερε ή ό,τι άλλο. Είναι «μνημείο» υποκρισίας η στάση τους. Γιατί δέχτηκαν την ενδιάμεση συμφωνία που μιλάει για Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας; Τόσα χρόνια στα σύνορα μας υπήρχε μία ταμπέλα που έλεγε ότι «Εισέρχεσθε στην Ομόσπονδη Δημοκρατία της Μακεδονίας». Γιατί ουδείς δεν διαμαρτυρήθηκε για αυτό;».

Σύμφωνα με τον υφυπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής, «το δίλημμα σήμερα είναι απλό. Το δίλημμα δεν είναι αν θα ονομαστεί η χώρα «Βαρδαρία» ή «Μακεδονία». Το δίλημμα είναι είτε όλες οι χώρες του κόσμου θα την αποκαλούν «Μακεδονία», είτε θα υπάρχει μία σύνθετη ονομασία (όπως το «Βόρεια Μακεδονία») για όλες τις χρήσεις, στο εσωτερικό της χώρας και στο εξωτερικό».

«Είναι θλιβερή η στάση τους, διότι με τον τρόπο που αντιμετωπίζουν το θέμα βοηθούν τις πιο ακραίες και ρατσιστικές φωνές, όπως αυτή του χρυσαυγίτη, νεοναζί, πρώην βουλευτή Μπαρμπαρούση, που καλούσε σε πραξικόπημα μέσα στη Βουλή» κατέληξε ο κ. Μπαλάφας.