Στις εξελίξεις στο θέμα των Σκοπίων, αναφέρθηκε ο Πρόεδρος της Βουλής κατά τη διάρκειας επίσημης επίσκεψης που πραγματοποιεί στην Κίνα. Λίγες ώρες μετά την υπογραφή της Συμφωνίας στις Πρέσπες ο Νίκος Βούτσης σχολίασε πως «παγιώνουμε τη σχέση μας με τη γειτονική ΠΓΔΜ μέσω συμφωνίας με προοπτική, η οποία βοηθά επίσης να διανοιχτεί η οδός για την Πρωτοβουλία Belt and Road και για το εμπόριο. Οι κινήσεις αυτές δεν είναι συμπτωματικές».

Παράλληλα, εξέφρασε την αισιοδοξία του λέγοντας πως «ολόκληρη η Ευρώπη, ειδικά τα Βαλκάνια και η χώρα μας θα ήταν ανοιχτά απέναντι στο μεγάλο αυτό στρατηγικό σχέδιο, το οποίο αφορά και άλλες ηπείρους, και θα το στήριζαν, ούτως ώστε να υπάρξει συμφωνία ως προς τους όρους του εμπορίου, αλλά και σχετικά με τα πολιτιστικά προϊόντα και τις ανταλλαγές σε επίπεδο λαών».

«Προσπαθώ να διατηρώ την αισιοδοξία αυτή, όχι επειδή υπάρχουν σύννεφα από την ελληνική ή την κινεζική πλευρά, αλλά λόγω των όσων συμβαίνουν στον ευρύτερο χάρτη, όπως οι επαπειλούμενοι εμπορικοί πόλεμοι. Ποιος φανταζόταν πως θα μπορούσε να συμβεί κάτι τέτοιο, αλλά τέτοια θέματα προκύπτουν ανάμεσα στους μεγάλους πόλους, στις ΗΠΑ της κυβέρνησης Trump, στους G7, στη Ρωσία και στην Ευρωπαϊκή Ένωση» ανέφερε χαρακτηριστικά.