«Επιδιώκουμε σχέσεις φιλίας και καλής γειτονίας με την πΓΔΜ και ευνοούμε τη ΝΑΤΟϊκή και ευρωπαϊκή της προοπτική. Τούτο, όμως, προϋποθέτει επίλυση του ζητήματος του ονόματός της, κατά τρόπο συμβατό με την ιστορία, το Διεθνές Δίκαιο και το ευρωπαϊκό κεκτημένο, ήτοι κατά τρόπο που εξαλείφει τον αλυτρωτισμό» δήλωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος, κατά τη συνάντησή του, με τον Πρόεδρο της Ινδίας Ραμ Ναθ Κοβίντ, στο Προεδρικό Μέγαρο.

Όπως σημείωσε ο κ. Παυλόπουλος, η πρόσκληση προς ένταξη της πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας στο ΝΑΤΟ και η έναρξη κάθε ουσιαστικής ενταξιακής προετοιμασίας για την ΕΕ προϋποθέτουν προηγούμενη κατάλληλη αναθεώρηση του Συντάγματος της πΓΔΜ προς αυτή την κατεύθυνση – όπως άλλωστε δεσμεύθηκε το κράτος αυτό με τη χθεσινή μεταξύ μας συμφωνία – δοθέντος ότι ουδένα δημοκρατικό κράτος νομιμοποιείται να υπογράφει δεσμευτικές γι αυτό Διεθνείς Συνθήκες, οι οποίες παραβιάζουν ευθέως το Σύνταγμά του.

Σημειώνεται ότι τοπρόγραμμα του Ινδού Προέδρου ξεκίνησε στις 10 το πρωί με την τελετή κατάθεσης στεφάνου στο μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη. Το μεσημέρι θα έχει συνάντηση με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, στο Μέγαρο Μαξίμου.

Στη μία μετά το μεσημέρι ο κ. Ραμ Ναθ Κοβίντ θα συναντηθεί με τον αρχηγό της ΝΔ Κυριάκο Μητσοτάκη, ενώ στις 8 το βράδυ ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα παραθέσει επίσημο δείπνο προς τιμήν του Ινδού Προέδρου στο Προεδρικό Μέγαρο.

Αύριο, Τρίτη 19 Ιουνίου 2018 στις 10:30, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας της Ινδίας θα απευθύνει ομιλία στο πλαίσιο ημερίδας που διοργανώνεται στο Ζάππειο.