Η αυριανή ημέρα είναι «μια ιστορική στιγμή όχι μόνο για τις δύο χώρες, αλλά για ολόκληρη την περιοχή των Βαλκανίων, αλλά και για την Ευρώπη», σημειώνει ο κυβερνητικός εκπρόσωπος της πΓΔΜ Μίλε Μποζνιακόφσκι (Mile Boshnjakovski), σε δηλώσεις του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, στο περιθώριο των προετοιμασιών στο παραλίμνιο χωριό Ψαράδες, των Πρεσπών, της τελετής υπογραφής της συμφωνίας για το ονοματολογικό της πΓΔΜ.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος της ΠΓΔΜ υπογραμμίζει ότι επιλύεται ένα πρόβλημα που κρατούσε πίσω όλη την περιοχή για 25 χρόνια και δηλώνει αισιόδοξος ότι όλα θα προχωρήσουν ομαλά στην υλοποίηση των βημάτων που προβλέπονται στη συμφωνία μεταξύ των δύο χωρών. «Οι νέες μέρες είναι ήδη εδώ», ξεκίνησαν μαζί με τις διαπραγματεύσεις, όταν πολύ λίγοι άνθρωποι, όπως οι πρωθυπουργοί Τσίπρας και Ζάεφ, ήταν αισιόδοξοι ότι θα υπάρξει λύση. Σημειώνει ότι η συμφωνία μπορεί να μην είναι αποδεκτή από όλους στις δύο χώρες, ωστόσο «είναι απόλυτα αποδεκτή από τις προοδευτικές δυνάμεις που αυτή τη στιγμή οδηγούν την περιοχή των Βαλκανίων προς την οικονομική πρόοδο».

Αναλυτικά οι δηλώσεις του Μίλε Μποζνιακόφσκι στον Νίκο Λιονάκη για το Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων:

Οι συμβολισμοί είναι μεγάλοι για τις δύο χώρες, είναι μια ιστορική στιγμή για τις δύο χώρες;

«Θα έλεγα ακόμα περισσότερο. Είναι μια ιστορική στιγμή όχι μόνο για τις δύο χώρες, είναι ιστορική στιγμή για όλη την περιοχή, για τα Βαλκάνια, για τα Δυτικά Βαλκάνια, αλλά και για την Ευρώπη. Είναι σημαντικό να βλέπουμε ότι οι προοδευτικές πολιτικές δυνάμεις στις δυο χώρες λύνουν το ζήτημα που κρατούσε πίσω όλη την περιοχή για 25 χρόνια. Είμαστε στα πρόθυρα να το λύσουμε και πιστεύουμε ότι όλα θα προχωρήσουν ομαλά στην υλοποίηση όσων έχουν συμφωνηθεί έως το τέλος του Δεκεμβρίου.

Είστε αισιόδοξος λοιπόν ότι αύριο ξεκινά μια νέα ημέρα για την περιοχή;

«Οι νέες μέρες είναι ήδη εδώ. Ξεκίνησαν όταν ξεκίνησαν οι διαπραγματεύσεις. Πολύ λίγοι άνθρωποι πίστευαν στις διαπραγματεύσεις, όπως ο πρωθυπουργός Τσίπρας και ο πρωθυπουργός Ζάεφ. Έδειξαν ισχυρή θέληση και προσήλωση στην πρόοδο των διαπραγματεύσεων, όταν πολύ λίγοι άνθρωποι και στις δύο χώρες ήταν αισιόδοξοι ότι θα υπάρξει μια λύση. Τώρα έχουμε μια συμφωνία που είναι φυσικά συμβιβασμός, που πιθανότατα δεν είναι αποδεκτή από όλους στις δύο χώρες, αλλά που είναι απόλυτα αποδεκτή από τις προοδευτικές δημοκρατικές δυνάμεις που αυτή τη στιγμή οδηγούν την περιοχή των Βαλκανίων προς την οικονομική πρόοδο.