«Επί 25 χρόνια χάνουμε ευκαιρίες, σπαταλάμε εθνικό κεφάλαιο και χαραμίζουμε τη φωνή της Ελλάδας χωρίς αποτέλεσμα», είπε, μεταξύ άλλων, ο επικεφαλής του Ποταμιού Στ. Θεοδωράκης στην ομιλία του στη Βουλή.

«Η γλώσσα θα ήταν καλύτερο και πιο κοντά στην πραγματικότητα να καταγραφεί ως «makedonski». Και το σημαντικότερο: στην εθνικότητα θα έπρεπε να επιμείνουμε στο «Πολίτες της Βόρειας Μακεδονίας» σκέτο. Αυτό είναι το τρωτό σημείο της συμφωνία», τόνισε.

Είναι σημαντικό ότι για πρώτη φορά πέρασε το erga omnes, επεσήμανε ο Στ. Θεοδωράκης τονίζοντας ότι οπως φαίνεται απ’ όλες τις μαρτυρίες και τα στοιχεία που έχουν δει το φως της δημοσιότητας, η βάση της συζήτησης όλα αυτά τα χρόνια ήταν πάντα η διπλή ονομασία. Διεκδικούσαμε αλλαγή του ονόματος μόνο για διεθνή χρήση.

Κάλεσε τον κ.Κοτζιά να μην προβαίνει σε επιλεκτική χρήση απόρρητων εγγράφων, αλλά να δώσει πρόσβαση στους αρχηγούς των κομμάτων να δουν όλα τα επίμαχα έγγραφα της τελευταίας 25ετίας.

Επεσήμανε ότι ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης έγκαιρα τόλμησε να πει την αλήθεια, τονίζοντας χαρακτηριστικά ότι «πολιτικά δεν ήμουν ποτέ με τον Μητσοτάκη. Αλλά, τότε, ως δημοσιογράφος στήριξα την προσπάθειά του να πει την αλήθεια».

Ανέφερε ότι βρέθηκε απέναντι στον Αντώνη Σαμαρά, που τορπίλισε οποιαδήποτε λύση και τελικά έριξε την κυβέρνηση Μητσοτάκη. Και αναρωτήθηκε «όλα αυτά δεν τα θυμάται κανείς στη ΝΔ; Μόνο εγώ τα θυμάμαι; Άτιμο πράγμα η πολιτική».

«Δεν πρέπει να σπρώχνουμε συνεχώς τα προβλήματα κάτω από το χαλί. Δεν με ενδιαφέρουν οι πολιτικοί σχεδιασμοί του κ.Τσίπρα. Είμαστε αντίπαλοι. Η βοήθεια όμως στην πατρίδα δεν σημαίνει στήριξη των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ», είπε χααρακτηριστικά και πρόσθεσε «εχει νόημα η αντιπολίτευση να διευκολύνει την εξωτερική πολιτική μιας κυβέρνησης; Mιας κυβέρνησης με την οποία διαφωνεί; Ναι, έχει λόγο! Η εξωτερική πολιτική της Ελλάδας δεν τελειώνει με τους ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ».

Υποστήριξε ότι οι ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ αποδέχθηκαν όλες τις θεωρίες των ψεκασμένων όπως κάποιοι σήμερα από τη ΝΔ αποδέχονται τις θεωρίες των εθνικιστών. Όσα κέρδισε η αριστερά από τα μνημόνια, προσδοκά να κερδίσει η δεξιά από τα «εθνικά

Καταδίκασε τις αθλιότητες Μπαρμπαρούση λέγοντας ότι αυτοί που ανέχονται τη συνύπαρξή τους με τους φασίστες που φωνάζουν στα συλλαλητήρια «ήρθε η ώρα του στρατού», αυτοί πρέπει να απολογηθούν.

Είμαι σχεδόν σίγουρος ότι αν ο κ.Μητσοτάκης της ΝΔ έφερνε τη συγκεκριμένη συμφωνία, η αντιπολίτευση του ΣΥΡΙΖΑ θα ήταν στα κάγκελα

Για πολλούς κεντρώους φιλελεύθερους πολίτες είναι ανεξήγητη η στάση που τηρεί η ΝΔ στο θέμα (η ΝΔ του κ.Μητσοτάκη). Είχαν πιστέψει ότι ο κ.Μητσοτάκης είχε όλες τις προϋποθέσεις και κυρίως την οικογενειακή παράδοση για να υπερασπιστεί μια λύση

Οι παραχωρήσεις στα άκρα δεν ανακόπτουν ποτέ την επέλαση των άκρων. Τα δυναμώνουν! Γιατί, εκτός των άλλων, διαπαιδαγωγούν τους πολίτες στα όνειρα των ακραίων, δηλαδή στους εφιάλτες μας.

Κατέληξε λέγοντας ότι θα ήταν άτοπο και πράξη λειτουργικής πολιτικής αγραμματοσύνης να καταψηφίσουμε την πρόταση δυσπιστίας