Ηταν Φεβρουάριος του 2015. Ο Αλέξης Τσίπρας είχε μόλις λίγες ημέρες στην πρωθυπουργία μετά την εκλογική νίκη του ΣΥΡΙΖΑ. Στην πρώτη του παρουσία ως Πρωθυπουργός στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ στις Βρυξέλλες, απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου, μιλά ανοικτά και χωρίς ενδοιασμό για «Δημοκρατία της Μακεδονίας». Ηταν η πρώτη φορά ως πρόεδρος της κυβέρνησης που αναφέρεται στη γειτονική χώρα με αυτό το όνομα. Για τους γνωρίζοντες και του μυημένους επί των θεμάτων του ΣΥΡΙΖΑ δεν ήταν έκπληξη.

Εξάλλου, το κυβερνών κόμμα είχε συνεπή στάση σε αυτό το ζήτημα και κατά καιρούς σε προεκλογικές περιόδους έχει ειπωθεί πολλάκις ότι η θέση του ΣΥΡΙΖΑ είναι«σύνθετη ονομασία με γεωγραφικό προσδιορισμό».Είναι ενδεικτικό ένα άρθρο-διακήρυξη που δημοσιεύθηκε προ του βέτο του Κώστα Καραμανλή στο Βουκουρέστι το 2008 και το οποίο υπέγραφαν περισσότερα από 200 στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, ζητώντας η Ελλάδα να αναγνωρίσει την ΠΓΔΜ με τη συνταγματική της ονομασία, δηλαδή ως «Μακεδονία». Μεταξύ των προσώπων που υπέγραφαν ήταν οΕυκλείδης Τσακαλώτος, ηΤασία Χριστοδουλοπούλου, οΚώστας Γαβρόγλου, οΧριστόφορος Παπαδόπουλοςκ.ά., ενώ ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑΣτέλιος Κούλογλουείχε δηλώσει σε ιστοσελίδα των Σκοπίων:«Σας αποκαλώ «Μακεδονία» όπως ο υπόλοιπος κόσμος».

Και εάν για τον Αλ. Τσίπρα ήταν ξεκάθαρο πώς θα κινηθεί, για τον πρόεδρο των ΑΝΕΛ Πάνο Καμμένο ήταν μια ακόμη αλλαγή στάσης ζωτικής πολιτικής σημασίας και ουσίας, ή κυβίστηση κατά την αντιπολίτευση. Και αυτό διότι στις 17 Ιανουαρίου 2015, λίγες ημέρες πριν από τις εκλογές, κατά τη διάρκεια προεκλογικής του ομιλίας στην Κοζάνη, αναφέρεται με έντονο ύφος σε όσους «ξεπούλησαν το όνομα της Μακεδονίας». Μάλιστα, υπόσχεται ότι σε επόμενη κυβέρνηση με ΑΝΕΛ το όνομα των Σκοπίων δεν θα έχει κανένα σύνθετο του όρου Μακεδονία.

«Οπως ρίξαμε την κυβέρνηση Σαμαρά – Βενιζέλου, έτσι θα ρίξω και την επόμενη κυβέρνηση αν πάνε να πουλήσουν σπιθαμή ελληνικής γης» φώναζε στην Κοζάνη, αλλά σήμερα, επιλέγει την εξής παράδοξη στάση: όχι στη συμφωνία, αλλά όχι και στην πρόταση μομφής της ΝΔ κατά της κυβέρνησης. Νωρίτερα, όμως τον Δεκέμβριο του 2014, από τη Θεσσαλονίκη, στην προσπάθειά του να καθησυχάσει τον μητροπολίτη Ανθιμο ξεκαθαρίζει ότι δεν θα αφήσει κανέναν (σ.σ. εννοούσε ακόμα και τον Τσίπρα) να ξεπουλήσει τη Μακεδονία. Ο ίδιος εμφανίστηκε εγγυητής να μη δοθεί το όνομα Μακεδονία στην ΠΓΔΜ και ορκίζεται ενώπιον Θεού και λαού: «Η Μακεδονία είναι ελληνική και δεν δεχόμαστε ούτε γεωγραφικό προσδιορισμό».

Η ΕΞΟΥΣΙΑ ΑΛΛΑΞΕ ΠΟΛΛΑ. Από τότε όμως κύλησε πολύ νερό στο αυλάκι και η εξουσία άλλαξε πολλά, ενώ αγαστή είναι η συνεργασία Τσίπρα και Καμμένου σε σημείο που ο Πρωθυπουργός στην προ ημερών συνέντευξή του στη δημόσια τηλεόραση είπε ότι το Σκοπιανό δεν ήταν θέμα προγραμματικής συνεννόησης με τους ΑΝΕΛ. «Δεν ζητώ να αλλάξει θέση ο Καμμένος… Θα κρατήσει στάση αρχών και δεν θα ψηφίσει» τόνισε και συμπλήρωσε πως «δεν είναι έμπορος πατριωτισμού και δεν θα ρίξει την κυβέρνηση όπως έκανε ο Αντώνης Σαμαράς το 1993».

Αυτή η στενή συνεργασία Τσίπρα και Καμμένου αποτελεί αντικείμενο σφοδρής κριτικής από τη ΝΔ και κεντρικά της στελέχη αναφέρουν ότι η καρέκλα της εξουσίας είναι η συγκολλητική ουσία ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ. Και όπως τονίζουν, η διαδικασία συζήτησης στη Βουλή για την πρόταση μομφής που κατέθεσε η ΝΔ αποδεικνύει το «γελοίον του πράγματος», δηλ. να εμφανίζονται οι βουλευτές των ΑΝΕΛ να δηλώνουν ότι είναι κατά της συμφωνίας Ελλάδας και ΠΓΔΜ και την ίδια στιγμή να επιβεβαιώνουν την πλήρη στήριξή τους στην κυβέρνηση. Και αυτό αναμένεται να επιβεβαιωθεί και με τη σημερινή ψηφοφορία στη Βουλή όπου η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ προεξοφλείται ότι θα ξεπεράσει την πρόταση μομφής, αλλά με βαρύ πολιτικό κόστος και πολλαπλά πολιτικά πλήγματα.

Το θέμα της ονομασίας και το ενδεχόμενο στη σύνθετη ονομασία να υπάρχει ο όρος Μακεδονία το είχαν συζητήσει Τσίπρας και Καμμένος εδώ και πάρα πολλούς μήνες. Εξάλλου, ο ίδιος ο Πρωθυπουργός ήταν αυτός που από τον περασμένο Δεκέμβριο έδειχνε ότι έρχεται συμφωνία εάν αλλάξει στάση η ΠΓΔΜ και στη συνέχεια, πριν εκκινήσει η διαδικασία της διαπραγμάτευσης μέσω του ΟΗΕ, επισκέφθηκε την Πρωτοχρονιά στα πλαίσια ταξιδιού αναψυχής τη Θεσσαλονίκη ο Ζάεφ.

«ΜΥΣΤΙΚΗ ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΑ». Για την αντιπολίτευση, τα όσα έγιναν τους προηγούμενους μήνες ενισχύουν την κριτικής τους περί «μυστικής διπλωματίας» και μάλιστα επικαλούνται μια σειρά από αντιφάσεις, όπως π.χ. τα όσα είπε ο Πρωθυπουργός στο διάγγελμά του, τα όσα ανέφερε το Μέγαρο Μαξίμου στο non paper και στα όσα είπε στη συνέντευξή του στην ΕΡΤ, όπου σύμφωνα με κεντρικά στελέχη της ΝΔ παραδέχθηκε ότι το όνομα δεν θα είναι αμετάφραστο, ενώ όπως λένε, κάπου «χάθηκε» και το Severna Macedonija.

Αντιδράσεις παντού. Μπροστά στις αντιδράσεις που κλιμακώνονται, πρωτίστως στην Βόρεια Ελλάδα, από το Μέγαρο Μαξίμου αρνούνται την κριτική της αντιπολίτευσης και μεταδίδουν ότι η λύση είναι ταυτόσημη με την εθνική θέση, αποκηρύσσει τον αλυτρωτισμό και κατοχυρώνει την πολιτιστική κληρονομιά και την Ιστορία μας.