Καμμένος: Ο «αδύναμος κρίκος» της κυβέρνησης

Στο στόχαστρο η αμφιθυμία του υπουργού Εθνικής Αμυνας που δηλώνει ότι καταψηφίζει τη συμφωνία, υπερψηφίζοντας αυτούς που την υπογράφουν

  | ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 14/06/2018 08:00 |
Καμμένος: Ο «αδύναμος κρίκος» της κυβέρνησης
Οταν το Σκοπιανό ήταν αιτία εκλογών...Ενώπιον και Θεού και Λαού οι Ανεξάρτητοι Ελληνες θα είμαστε εγγύηση ώστε κανένας Σαμαράς, κανένας Βενιζέλος αλλά και κανένας Τσίπρας να διαπραγματευτεί το όνομα της Μακεδονίας. Η Μακεδονία είναι ελληνική και δεν δεχόμαστε ούτε γεωγραφικό προσδιορισμό... Είναι σαφές πλέον ότι ο ελληνικός λαός απαιτεί εκλογές. Δεν μπορεί να παραδώσει το όνομα της Μακεδονίας δίνοντας παράταση ζωής σε μια κυβέρνηση που έχει δώσει εντολή στον κύριο Νίμιτς τα Σκόπια να ονομαστούν Βόρεια Μακεδονία. Ο ελληνικός λαός πρέπει σύσσωμος να απαιτήσει εκλογές τώρα. Να φύγει η κυβέρνηση που παραδίδει τα ιερά και τα όσια της πατρίδος χωρίς καν να ρωτήσει τον ελληνικό λαό. Πάνος Καμμένος, Θεσσαλονίκη - Δεκέμβριος 2014

Ο Πρωθυπουργός «έριξε το γάντι» στη ΝΔ όταν την κάλεσε - σε συνέχεια των σχετικών πληροφοριών - να καταθέσει πρόταση μομφής εναντίον της κυβέρνησης αν πραγματικά πιστεύει ότι δεν έχει τη νομιμοποίηση να προχωρήσουν στη συμφωνία. Ο Αλέξης Τσίπρας επί της ουσίας επανέλαβε το επιχείρημα με το οποίο ο κυβερνητικός εταίρος του, Πάνος Καμμένος, ένα 24ωρο πριν, είχε επιχειρήσει κατά τη διάρκεια έκτακτης συνέντευξης Τύπου να βγει από τη δύσκολη θέση στην οποία βρίσκεται επιδιώκοντας να πατήσει σε δύο βάρκες.
Από τη μια, διατρανώνει τη διαφωνία του με ένα ηχηρό «Οχι» σε οποιαδήποτε ονοματολογική εκδοχή με τον όρο Μακεδονία και, από την άλλη, δεν φαίνεται να έχει κανένα πρόβλημα ως υπουργός Αμυνας της κυβέρνησης, να ανοίξει την πόρτα της Συμμαχίας και να κάθεται στο ίδιο τραπέζι με τον «μακεδόνα / βορειομακεδόνα» συνάδελφό του.
Στο Μέγαρο Μαξίμου, γνωρίζοντας τις πραγματικές προθέσεις Καμμένου και τα πολιτικά «παιχνίδια», δεν ανησυχούν για τη στήριξή του.
Εξάλλου η επικύρωση της συμφωνίας από τη Βουλή - αν ο Ζάεφ κερδίσει το δημοψήφισμα στα Σκόπια - δεν θα έρθει και τόσο νωρίς.
Γι' αυτό και εμφανίζονται να μην ανησυχούν ούτε για την πρόταση μομφής, όποτε κατατεθεί από τη ΝΔ. Γνωρίζουν όμως ότι στην κοινοβουλευτική διαδικασία που θα ακολουθήσει ο Πάνος Καμμένος και οι ΑΝΕΛ θα είναι ο αδύναμος κρίκος της συγκυβέρνησης, ακριβώς λόγω της (ακατανόητης στην πολιτική) αμφιθυμίας Καμμένου που δηλώνει ότι καταψηφίζει τη συμφωνία, υπερψηφίζοντας όμως αυτούς που την υπογράφουν.

ΤΟ... βαρυ ΠΑΡΕΛΘΟΝ ΤΟΥ. Εκεί αναμένεται να εστιάσουν την κριτική τους και τα κόμματα της αντιπολίτευσης. Είναι χαρακτηριστικό ότι στο Διαδίκτυο έχουν ήδη αρχίσει να κυκλοφορούν αποσπάσματα από προεκλογικές ομιλίες του Πάνου Καμμένου ο οποίος διαβεβαίωνε ότι δεν θα αφήσει την κυβέρνηση Τσίπρα να διαπραγματευθεί το όνομα της Μακεδονίας και απειλούσε ότι θα ρίξει αυτή την κυβέρνηση.
«Οι ΑΝΕΛ θα είμαστε η εγγύηση ώστε κανένας Σαμαράς, κανένας Βενιζέλος και κανένας Τσίπρας να μην διαπραγματευτεί το όνομα της Μακεδονίας. Η Μακεδονία είναι ελληνική και δεν δεχόμαστε ούτε γεωγραφικό προσδιορισμό» δήλωνε ο Πάνος Καμμένος, ενώ σε ομιλία του στην Κοζάνη το 2015 προχωρούσε ένα βήμα ακόμα, διαβεβαιώνοντας: «Επόμενη κυβέρνηση με  Ανεξάρτητους Ελληνες, δεν θα έχει κανένα σύνθετο του όρου "Μακεδονία" η επόμενη ονομασία των Σκοπίων. Και για να λέμε τα σύκα σύκα και τη σκάφη σκάφη, όπως ρίξαμε την κυβέρνηση του Σαμαρά και του Βενιζέλου, θα ρίξω και την επόμενη κυβέρνηση αν πάνε να πουλήσουν έστω και μια σπιθαμή ελληνικής γης». Στην αναμέτρηση των αρχηγών στη Βουλή, ο Αλέξης Τσίπρας και ο Νίκος Κοτζιάς θα πάρουν στις πλάτες τους το βάρος της συμφωνίας και θα μιλήσουν για ακροδεξιά στροφή της ΝΔ ρίχνοντας όλα τα βέλη στον Αδωνη Γεωργιάδη σε μια προσπάθεια να μεταθέσουν τη συζήτηση από τον Πάνο Καμμένο και τους ΑΝΕΛ στην αξιωματική αντιπολίτευση.

Ο ΦΙΛΗΣ ΚΑΙ ΤΑ «ΔΑΝΕΙΚΑ». Χθες νωρίς το πρωί πάντως ο υπουργός Αμυνας πήρε ένα μήνυμα που επιβεβαιώνει ότι όλα στη ζωή είναι... «δανεικά». Ηταν ο Νίκος Φίλης που βρέθηκε εκτός κυβέρνησης μετά τα δάκρυα του υπουργού Αμυνας ενώπιον του Αρχιεπισκόπου για τα Θρησκευτικά.
Ο πρώην υπουργός Παιδείας, αν και υποστήριξε («Ραδιόφωνο 24/7») ότι δεν αλλάζεις συγκυβερνήτη στο πιλοτήριο (ΑΝΕΛ) κατά τη διάρκεια της πτήσης, συμπλήρωσε ότι η υπερψήφιση των προγραμματικών δηλώσεων δεσμεύει τον Πάνο Καμμένο.
«Η κυβέρνηση έχει μία γραμμή, αυτή που υπάρχει στις προγραμματικές δηλώσεις. Τότε δεσμεύθηκε στην προσπάθεια για λύση του Σκοπιανού στη βάση σύνθετης ονομασίας» ανέφερε ο Φίλης, σημειώνοντας: «Θα σχολιάσω τη θέση του κ. Καμμένου τη μέρα της ψηφοφορίας».

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ