Ο Γενικός Γραμματέας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών Αντόνιο Γκουτέρες «χαιρέτισε» την Τρίτη – με ανακοίνωση που έδωσαν στη δημοσιότητα οι υπηρεσίες του – τη συμφωνία των κυβερνήσεων της Ελλάδας και της ΠΓΔΜ με την οποία διευθετείται το ζήτημα της ονομασίας και «συνεχάρη» τις δύο πλευρές για την «αποφασιστικότητά τους να τερματίσουν αυτή τη μακρόχρονη διένεξη», τονίζοντας πως οι δύο κυβερνήσεις επέδειξαν «ηγετικό ρόλο» στην περιοχή των Βαλκανίων «και πέραν αυτής».

«Σε ό,τι αφορά τις συνομιλίες ανάμεσα στην Ελλάδα και την πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας, ο Γενικός Γραμματέας χαιρετίζει τη συμφωνία η οποία διευθετεί τη διένεξη ανάμεσα στα μέρη, όπως αυτή περιγράφεται στις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών 817 (1993) και 845 (1993).

»Εγκωμιάζει τα μέρη για την αποφασιστικότητά τους να φέρουν αυτή τη μακρόχρονη διένεξη σ’ ένα τέλος, επιδεικνύοντας ηγετικό ρόλο στην ευρύτερη περιοχή και πέραν αυτής. Συγχαίρει όλους όσοι συμμετείχαν εποικοδομητικά στις προσπάθειες που οδήγησαν σε αυτή τη συμφωνία.

«Φόρο τιμής στον Νίμιτς»

Επιθυμεί να αποτίσει φόρο τιμής στον προσωπικό απεσταλμένο του κ. Μάθιου Νίμιτς, ο οποίος ενσαρκώνει τις αξίες της επιμονής, της υπομονής και της διπλωματίας χαμηλών τόνων, διότι διευκόλυνε την επίτευξη αυτής της ιστορικής συμφωνίας για πολλά χρόνια», αναφέρει η ανακοίνωση που έδωσαν στη δημοσιότητα οι υπηρεσίες του ΓΓ του ΟΗΕ.

«Ο Γενικός Γραμματέας προτρέπει όλους τους πολίτες και στις δύο χώρες να ενωθούν για να προχωρήσει η διαδικασία αυτή μπροστά. Επαναλαμβάνει τη δέσμευση των Ηνωμένων Εθνών να προσφέρουν κάθε απαραίτητη υποστήριξη, τόσο μέσω του προσωπικού του απεσταλμένου, όσο και μέσω των αρμόδιων υπηρεσιών, ταμείων και προγραμμάτων του ΟΗΕ», προστίθεται στο κείμενο.

«Ο Γενικός Γραμματέας είναι πεπεισμένος ότι η επίλυση αυτής της μακρόχρονης διένεξης θα έχει θετικές επιπτώσεις στην Ευρώπη και πέραν αυτής και ελπίζει ότι τα μέρη και σε άλλες παρατεταμένες διενέξεις θ’ αντλήσουν έμπνευση από αυτή την εξέλιξη και θα εργαστούν προς τη διευθέτησή τους μέσω διαπραγματεύσεων χωρίς περαιτέρω καθυστέρηση», καταλήγει η ανακοίνωση.