Πολιτικό ταμείο αναμένεται να κάνουν αύριο το βράδυ κυβέρνηση και ΝΔ που αναμένουν το κλίμα των συλλαλητηρίων σε αρκετές πόλεις κυρίως της Βόρειας Ελλάδας για το ζήτημα της ονομασίας της ΠΓΔΜ. Τα επιτελεία σε Μαξίμου και Πειραιώς είναι σε κατάσταση συναγερμού και οξεία αναμένεται η αντιπαράθεσή τους στον απόηχο των συγκεντρώσεων.

Από το Μέγαρο Μαξίμου διαμηνύουν ότι η ελληνική κυβέρνηση αναμένει από τον Ζόραν Ζάεφ να κάνει το αποφασιστικό βήμα που θα οδηγήσει σε κατάληξη τη διαπραγμάτευση. Παράλληλα, εκπέμπεται το μήνυμα ότι δεν υπάρχει περίπτωση να εισέλθουμε σε νέο κύκλο διαπραγμάτευσης, καθώς βρισκόμαστε στην τελική ευθεία, και άρα απομένει στην πλευρά της ΠΓΔΜ να κάνει την τελική κίνηση.

Ως προς το εσωτερικό μέτωπο, από το πρωθυπουργικό επιτελείο δεν δαιμονοποιούν τα συλλαλητήρια, αλλά αναγνωρίζουν το δικαίωμα οποιουδήποτε να διαδηλώνει, να εκφράζει την αντίθεσή του, την επιφύλαξή του στην κυβερνητική πολιτική ή σε οποιαδήποτε άλλη πολιτική. «Από εκεί και πέρα, υπάρχει μια εθνική γραμμή, την οποία υπηρετούμε, με τη διαπραγμάτευση που έχουμε κάνει τους τελευταίους τέσσερις μήνες. Αυτή η εθνική γραμμή είναι διαμορφωμένη ήδη από το 2008» τόνισε («news 247») ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος που έδωσε και πάλι το στίγμα της στρατηγικής που βασίζεται σε δύο κεντρικές προϋποθέσεις για την ύπαρξη συμφωνίας: δηλαδή, τη σύνθετη ονομασία και το erga omnes, που συνδυάζεται με συνταγματική αναθεώρηση.

Με το βλέμμα στα συλλαλητήρια, αν και δεν αναμένεται να δώσουν ιδιαίτερη βαρύτητα από το Μέγαρο Μαξίμου στο σημείο που έχει φθάσει η διαπραγμάτευση, ανώτερα κυβερνητικά στελέχη υπογραμμίζουν ότι αν κάποιος θεωρεί ότι δεν πρέπει να λυθεί το θέμα, διότι αυτό σημαίνει να απορρίπτεις τη σύνθετη ονομασία, προφανώς έχει δικαίωμα στην κινητοποίηση, στην έκφραση της απορριπτικής του γνώμης. Η απάντηση όμως που δίνεται από το πρωθυπουργικό περιβάλλον είναι ότι την ίδια στιγμή που οι πολίτες έχουν δικαίωμα να διαδηλώνουν, η κυβέρνηση έχει την υποχρέωση να δράσει και σε αυτό το ζήτημα με ευθύνη και αποφασιστικότητα για να μπορέσουμε να δώσουμε μια λύση που θα απελευθερώσει διπλωματικές και πολιτικές, αλλά και οικονομικές.

ΣΚΛΗΡΑΙΝΕΙ ΤΗ ΣΤΑΣΗ ΤΗΣ Η ΝΔ. «Η κυβέρνηση δεν νομιμοποιείται να διαπραγματεύεται για το Σκοπιανό, επειδή για το θέμα αυτό δεν υπάρχει η απαιτούμενη κυβερνητική πλειοψηφία» διαμηνύουν από τη ΝΔ και ουσιαστικά προαναγγέλλουν και αρνητική στάση στη Βουλή, εφόσον υπάρξει τελικώς συμφωνία, θέλοντας με αυτόν τον τρόπο να πιέσουν και άλλο τον Πάνο Καμμένο και τους ΑΝΕΛ.

«Οταν έρθει η συμφωνία, οι πολιτικές δυνάμεις του Κοινοβουλίου θα έχουν πολύ μεγάλη δυσκολία να βρουν επιχείρημα για να μην τη στηρίξουν» είναι η απάντηση της κυβέρνησης, και στη σκιά των σεναρίων ότι η ΝΔ ετοιμάζεται για την κατάθεση πρόταση μομφής, η γραμμή είναι «ας την καταθέσει και θα δούμε στη Βουλή αν και κατά πόσο θα ευοδωθεί η πρωτοβουλία» ενώ θέτουν την αξιωματική αντιπολίτευση προ των ευθυνών της με την πρόκληση: «Η ΝΔ αντί να σκέφτεται προτάσεις μομφής και τρόπους για να δημιουργήσει εντυπώσεις, θα έπρεπε να τοποθετηθεί αν αποδέχεται μια συμφωνία που θα στηρίζεται ακριβώς στις δύο θέσεις που έχει προβάλει η ελληνική κυβέρνηση: τη σύνθετη ονομασία και το erga omnes με συνταγματική αναθεώρηση. Ολα τα υπόλοιπα είναι προφάσεις εν αμαρτίαις».

ΤΟ ΜΠΑΛΑΚΙ ΣΤΑ ΣΚΟΠΙΑ. Ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς, μιλώντας χθες το βράδυ στην ΕΡΤ, εξέφρασε την αισιοδοξία του ότι τις επόμενες ημέρες θα οριστικοποιηθεί η συμφωνία ανάμεσα στις δύο κυβερνήσεις κι απέδωσε την καθυστέρηση που καταγράφεται σε έναν «αναστοχασμό» του Ζόραν Ζάεφ λόγω των δυσκολιών που αντιμετωπίζει στο εσωτερικό της χώρας του. «Ηρθε η στιγμή για να πει η ηγεσία των Σκοπίων το μεγάλο ναι ή το μεγάλο όχι» ανέφερε χαρακτηριστικά. Παράλληλα, με αφορμή την αντιπαράθεση με την αντιπολίτευση, κυρίως με τη ΝΔ, για την πορεία των διαπραγματεύσεων με τους Σκοπιανούς, απείλησε με τη δημοσιοποίηση στη Βουλή των αρχείων από τις διαπραγματεύσεις που είχαν προηγηθεί, λέγοντας ότι οι προγενέστερες κυβερνήσεις είχαν αποδεχθεί την ονομασία «Μακεδονία – Σκόπια», όπως και τη διπλή ονομασία για την γειτονική χώρα.