Νέο γύρο έντασης στις ελληνοτουρκικές σχέσεις προκάλεσε η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας με την οποία επιτρέπεται τελικώς η χορήγηση ασύλου στους οκτώ τούρκους αξιωματικούς. Η εξέλιξη αυτή, όπως αναμενόταν άλλωστε, δεν άρεσε καθόλου στην Αγκυρα και χθες το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών με ανακοίνωσή του κατηγόρησε την Ελλάδα ότι «προστατεύει πραξικοπηματίες» και επιτέθηκε στην ελληνική Δικαιοσύνη.

«Το ελληνικό Συμβούλιο της Επικρατείας, παραβιάζοντας τους κανόνες του διεθνούς δικαίου, χορήγησε άσυλο στον πραξικοπηματία Süleyman Özkaynakçi. Ως εκ τούτου, επιβεβαιώνεται εκ νέου από τη διεθνή κοινότητα ότι η Ελλάδα είναι μια χώρα που προστατεύει τους πραξικοπηματίες και τούς προσφέρει καταφύγιο» ανέφερε το ΥΠΕΞ της Τουρκίας.

Στην ίδια ανακοίνωση όμως η Aγκυρα επιτίθεται και στην ελληνική Δικαιοσύνη επισημαίνοντας πως η απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου «προσβάλλει βαθιά τη συνείδηση του τουρκικού έθνους». Ταυτόχρονα δε επιχειρεί να… νουθετήσει τους έλληνες δικαστές εκφράζοντας την ελπίδα πως «η ελληνική Δικαιοσύνη θα αποφύγει να επαναλάβει τα ίδια λάθη λαμβάνοντας παρόμοιες μεροληπτικές αποφάσεις στο μέλλον».

Με παρόμοιο τρόπο όμως υποδέχθηκε την απόφαση του ΣτΕ για τους Οκτώ και ο τουρκικός Τύπος. Τα μέσα ενημέρωσης της γείτονος ανέφεραν στα ρεπορτάζ τους πως «η Τουρκία αντιδρά στην απόφαση – σκάνδαλο της Ελλάδας».

Υπενθυμίζεται ότι η υπόθεση των Οκτώ από τον Ιούλιο του 2016 έχει αποτελέσει εστία έντονης αντιπαράθεσης Ελλάδας – Τουρκίας, καθώς από την πρώτη στιγμή η Αγκυρα έχει ζητήσει την έκδοσή τους. Μάλιστα, ο τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν με προκλητικό τρόπο είχε ζητήσει ευθέως πριν από έναν μήνα σε συνέντευξή του την ανταλλαγή των δύο ελλήνων στρατιωτικών που κρατούνται στην Αδριανούπολη με τους Οκτώ. «Από εμάς ζήτησαν να δώσουμε τους δύο έλληνες στρατιωτικούς. Κι εμείς τους είπαμε πως υπάρχουν οκτώ στρατιωτικοί που προσπάθησαν να κάνουν πραξικόπημα. Πρώτα αυτούς πρέπει να μας δώσετε. Αν μας δώσετε αυτούς, τότε μπορούμε να βάλουμε στο τραπέζι τούς άλλους» είχε πει χαρακτηριστικά.

Η ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΣτΕ. Οι ανώτατοι δικαστικοί σε συνεδρίαση της Ολομέλειας του ΣτΕ προχθές το απόγευμα τάχθηκαν υπέρ της χορήγησης ασύλου στον συγκυβερνήτη του τουρκικού ελικοπτέρου που είχε περάσει στην Αλεξανδρούπολη τον Ιούλιο του 2016 μετά το αποτυχημένο τουρκικό πραξικόπημα. Υπενθυμίζεται πως για τον συγκεκριμένο αξιωματικό το ελληνικό Δημόσιο είχε ζητήσει ακύρωση της απόφασης που του χορηγούσε άσυλο. Ετσι, η απόφαση του ΣτΕ αποκτάει ιδιαίτερη βαρύτητα καθώς επηρεάζει και τους οκτώ τούρκους αξιωματικούς που είχαν έρθει στη χώρα μας ζητώντας άσυλο.

Υστερα από αυτή τη δικαστική εξέλιξη οι αρμόδιες Αρχές είναι πλέον υποχρεωμένες να παραδώσουν τα απαραίτητα έγγραφα στον έναν από τους Οκτώ και έπειτα και στους υπόλοιπους. Ετσι οι τούρκοι αξιωματικοί, έχοντας πλέον ταξιδιωτικά έγγραφα, θα μπορέσουν να μεταβούν σε άλλη ευρωπαϊκή χώρα, πράγμα που αποτελεί και την επιθυμία τους.

«Δεν ξέρουμε πότε θα απελευθερωθούν»

«Αγνωστο είναι το πότε θα απελευθερωθούν οι δύο έλληνες στρατιωτικοί που κρατούνται στην Αδριανούπολη» παραδέχθηκε ο Φώτης Κουβέλης μιλώντας σε επιτροπή της Βουλής, υποστηρίζοντας πως η κράτησή τους εμπίπτει στην εθνικιστική πολιτική που αποφάσισε να ακολουθήσει ο Ερντογάν ενόψει εκλογών. Τόνισε επίσης πως η τουρκική προκλητικότητα δεν θα σταματήσει το επόμενο διάστημα, διότι στόχος της γείτονος χώρας είναι η παρουσία της στην ευρύτερη περιοχή της κυπριακής ΑΟΖ, επισημαίνοντας όμως πως τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας είναι αδιαπραγμάτευτα και σαφώς καθορισμένα από τις διεθνής συνθήκες.