Ο αφέτης εκκίνησε τον προεκλογικό αγώνα με τη χθεσινή συζήτηση στη Βουλή, αλλά ακόμα ουδείς δύναται να προσδιορίσει με ακρίβεια την απόσταση που θα διανύσουν τα πολιτικά κόμματα έως τον τερματισμό, δηλαδή τον χρόνο που θα στηθούν οι κάλπες.

Ανεξαρτήτως του χρόνου των εκλογών, η χθεσινή σφοδρή σύγκρουση των πολιτικών αρχηγών με τους ιδιαίτερα υψηλούς τόνους, σε συνδυασμό με την οξύτητα της μετωπικής αντιπαράθεσης ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ την τελευταία περίοδο, ενισχύουν την εικόνα ότι οι επόμενες εκλογές θα είναι σε άκρως πολωτικό κλίμα.

Η πολύωρη προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση, κατόπιν αιτήματος της Φώφης Γεννηματά, φώτισε βασικές πτυχές της στρατηγικής του ΣΥΡΙΖΑ και της ΝΔ στον δρόμο προς τις κάλπες. Η ατμόσφαιρα στο Κοινοβούλιο είχε προεκλογικό άρωμα και αυτό επέδρασε και στις ομιλίες των αρχηγών που έδειξαν ότι πλέον κινούνται με το βλέμμα στις εκλογές.

Μέσα από τη σύγκρουση αναδείχθηκαν τα διλήμματα των εκλογών, όπως επιβεβαιώθηκε και το σκηνικό ακραίας πόλωσης καθ’ οδόν προς τις κάλπες. Οσο και αν επισήμως το Μέγαρο Μαξίμου διαμηνύει ότι οι εκλογές θα γίνουν το φθινόπωρο του 2019 και στον πυρήνα της επιχειρηματολογίας του είναι η βελτίωση των οικονομικών δεικτών και μέτρα αλλαγής του κλίματος, όπως π.χ. η αύξηση του κατώτατου μισθού, η επαναφορά των συλλογικών συμβάσεων κ.ά., εντούτοις κυρίαρχο σημείο στις κατ’ ιδίαν συζητήσεις πολλών βουλευτών ήταν ο χρόνος των εκλογών.

ΤΡΕΙΣ ΠΑΡΑΛΕΙΨΕΙΣ. Στην εξέλιξη της κοινοβουλευτικής σύγκρουσης ήταν σαφές για τα περισσότερα κεντρικά στελέχη της αντιπολίτευσης, αλλά και για κυβερνητικούς βουλευτές, ότι η χώρα έχει εισέλθει σε προεκλογική τροχιά. Δεν πέρασε απαρατήρητο, μάλιστα, ότι ο Αλέξης Τσίπρας απέφυγε να δεσμευτεί αυτή τη φορά για εκλογές το 2019, ενώ και οι αναφορές του για τις εξελίξεις στο οικονομικό πεδίο και τα ανοικτά εθνικά θέματα τροφοδότησαν τελικώς την εκλογική συζήτηση.

Η πρωθυπουργική παραδοχή ότι η χώρα θα περάσει από τις αρχές του φθινοπώρου σε καθεστώς μεταμνημονιακής εποπτείας, χωρίς μάλιστα να συνοδεύεται αυτή η αναφορά και από την κατηγορηματική απόρριψη των σεναρίων για την προληπτική γραμμή στήριξης, ενίσχυσε την εκτίμηση ότι ο εκλογικός σχεδιασμός του Μαξίμου δεν έχει μακρινό ορίζοντα.

Αίσθηση προκλήθηκε, μάλιστα, όταν ο Τσίπρας, απευθυνόμενος σε ΝΔ και Κίνημα Αλλαγής, σχολίασε ότι «αυτό που για εσάς ήταν το ταβάνι για εμάς είναι το πάτωμα». Ακόμα και βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ διερωτήθηκαν εάν αυτό ήταν προαναγγελία για αποδοχή προληπτικής γραμμής στήριξης. Τα πράγματα επιχείρησε να βάλει λίγο αργότερα στη θέση τους ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, κάνοντας λόγο για «ενισχυμένη παρακολούθηση και όχι πιστοληπτική γραμμή».

ΤΟ ΣΚΟΠΙΑΝΟ. Το προεκλογικό σκηνικό ενίσχυσαν και οι αναφορές Τσίπρα στο Σκοπιανό, κυρίως η απροθυμία του Πρωθυπουργού να απορρίψει με κατηγορηματικό τρόπο την πρόταση Ζάεφ για το «Ιλιντεν» –και μάλιστα, παρά τη σχετική πρόκληση που δέχθηκε από τον Κυριάκο Μητσοτάκη να δεσμευθεί ότι η πρόταση αυτή δεν βρίσκεται πλέον στο τραπέζι.

«Οσο κι αν προσπαθήσετε να γυρίσετε τη χώρα πίσω, αυτή η μαύρη περίοδος τελειώνει για τη χώρα» ήταν μία από τις χαρακτηριστικές φράσεις τού Πρωθυπουργού, που άκουσε τον πρόεδρο της ΝΔ να τον καλεί να μην υπονομεύει τις δημοκρατικές κατακτήσεις, «σε μια απέλπιδα προσπάθεια να περιορίσετε», όπως σημείωσε, «τη συντριβή σας». Και ενώ ο Τσίπρας εστίαζε ουσιαστικά στην εξάντληση της τετραετίας με φόντο την επόμενη, η Γεννηματά έδειχνε κάλπες, με τη φράση «έχουμε υποχρέωση να βάλουμε φρένο στον κατήφορο». Μάλιστα τόνισε «γι’ αυτό ζητάω εκλογές τώρα», κερδίζοντας τη στήριξη του Μητσοτάκη που ανέφερε ότι οι εκλογές είναι κάθαρση και συμφώνησε να γίνουν άμεσα, με την επισήμανση ότι «εκλογές, λοιπόν εκλογές, δεν θα διαφωνήσουμε εάν θα γίνουν σε έναν, δύο ή τρεις μήνες».

Ο Πρωθυπουργός επέμεινε –αυτό θα είναι και το επίκεντρο της καμπάνιας τού ΣΥΡΙΖΑ από εδώ και πέρα –ότι τον Αύγουστο τελειώνουν τα Μνημόνια οριστικά και στο σημείο αυτό, όπως εντόπισε και η αντιπολίτευση, υπογράμμισε ότι μπαίνουμε σε καθεστώς μεταμνημονιακής εποπτείας, όπως συνέβη και σε άλλες χώρες που είχαν Μνημόνιο.

«Τον Αύγουστο δεν τελειώνει το Μνημόνιο, αλλά μεταλλάσσεται» ήταν η κεντρική γραμμή Μητσοτάκη, ο οποίος για πρώτη φορά τάχθηκε κατά της πιστοληπτικής γραμμής στήριξης, στάση που επικρότησε ο Τσίπρας, χαρακτηρίζοντάς την καλοδεχούμενη, ενώ τόσο ο ίδιος όσο και ο αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης διερωτήθηκαν τελικά ποια είναι η θέση της ΝΔ.

«ΒΑΡΥΣ ΧΕΙΜΩΝΑΣ». Ιδιαίτερα επικριτική για την κυβέρνηση εμφανίστηκε η Γεννηματά που, εκτός από το αίτημα για εκλογές, ανέφερε ότι «τα δικά σας πανηγύρια του Αυγούστου θα οδηγήσουν σε βαρύ χειμώνα». Ο Σταύρος Θεοδωράκης τόνισε την ανάγκη να αλλάξει πορεία η χώρα, προκρίνοντας εμμέσως εκλογές και μιλώντας για πολιτική αλλαγή. Αρκετά σκληρή, εξ αριστερών, ήταν η κριτική του γενικού γραμματέα της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρη Κουτσούμπα που έδειξε ότι ο Περισσός θα εντείνει την ιδεολογική του επίθεση έναντι του ΣΥΡΙΖΑ.