Με τη λέξη «ένοχοι» σφραγίστηκε η χθεσινή ετυμηγορία του Αυτόφωρου Μονομελούς Πλημμελειοδικείου της Αθήνας και για τους τρεις δράστες της οργανωμένης –όπως και ο ίδιος ο δήμαρχος της πόλης χαρακτήρισε –επίθεσης εις βάρος του Γιάννη Μπουτάρη.

Το δικαστήριο αποτιμώντας τα στοιχεία της πολύωρης αποδεικτικής διαδικασίας και σταθμίζοντας το γεγονός ότι οι φερόμενοι ως δράστες αναγνωρίστηκαν πέραν πάσης αμφιβολίας από τον ίδιο τον Μπουτάρη, ομολογώντας ταυτόχρονα και οι ίδιοι τη συμμετοχή τους στο επεισόδιο, καταδίκασε και τους τρεις κατηγορουμένους.

Η τιμωρία που επέβαλε με βάση την ασκηθείσα ποινική δίωξη, η οποία κατά περίπτωση αφορούσε τα αδικήματα της επικίνδυνης σωματικής βλάβης, της διατάραξης κοινής ειρήνης και της φθοράς ξένης ιδιοκτησίας, ήταν από 14 έως 21 μήνες φυλάκιση. Για δύο από αυτούς το δικαστήριο αποφάσισε η ποινή τους να έχει 3ετή αναστολή, ενώ για τον τρίτο συγκατηγορούμενό τους, που δεν πληρούσε τους όρους, έκρινε ότι για να αφεθεί ελεύθερος θα πρέπει να εξαγοράσει την ποινή του πληρώνοντας 5 ευρώ την ημέρα.

Νωρίτερα, καταπέλτης ήταν στην κατάθεσή του ο δήμαρχος, ο οποίος μίλησε για οργανωμένη επίθεση. «Υπήρχε οργανωτής. Ενιωσα έναν κλοιό να με σφίγγει και με προτροπή των συνοδών μου αρχίσαμε να απομακρυνόμαστε» είπε ο Γιάννης Μπουτάρης. Και πρόσθεσε πως πριν από την έναρξη του επεισοδίου άκουσε τον πρώην περιφερειάρχη Παναγιώτη Ψωμιάδη να τον βρίζει. «Ακουσα μόνο που με έβρισε ο κ. Ψωμιάδης. Μετά πιο κάτω κάποιοι έβριζαν από διάφορα σημεία» κατέθεσε.

Ο δήμαρχος αναγνώρισε και τους τρεις κατηγορουμένους ότι ήταν αυτοί που τον χτυπούσαν, αλλά ειδικά για τον 20χρονο σπουδαστή κομμωτικής είπε ότι «ξέρει πολεμικές τέχνες. Το χτύπημα, μου είπε ένας φίλος μου που ξέρει, ήταν τέτοιο για να μου κάνει ζημιά στην κοιλιά». Ο Μπουτάρης αναγνώρισε τον συγκεκριμένο μεταξύ συγκεντρωμένων σε διαδήλωση ακροδεξιάς οργάνωσης εναντίον του περσινού Gay Pride και επανέλαβε ότι συμμετέχει ενεργά στον αγώνα για διεθνή αναγνώριση της Γενοκτονίας των Ποντίων μαζί με τις ποντιακές οργανώσεις.

Κατά τη διάρκεια της απολογίας τους, και οι τρεις κατηγορούμενοι ζήτησαν συγγνώμη από τον δήμαρχο, ευελπιστώντας και σε ευνοϊκότερη ποινική μεταχείριση, ενώ σε ό,τι αφορά τις πράξεις που τους έφεραν στο εδώλιο ισχυρίστηκαν ότι παρασύρθηκαν από το πλήθος.

ΔΕΝ ΗΞΕΡΑΝ ΤΩΡΑ. Ο 20χρονος σπουδαστής, ο οποίος παράλληλα ασχολείται με πολεμικές τέχνες, ζήτησε κλαίγοντας συγγνώμη από τον δήμαρχο και πρόσθεσε ότι δεν ήξερε (παρότι ασχολείται με το τάε κβον ντο δέκα χρόνια) ότι το χτύπημα που του κατάφερε στο στομάχι θα μπορούσε να προκαλέσει σοβαρό τραυματισμό, με δεδομένο ότι ο Γιάννης Μπουτάρης έχει αντιμετωπίσει καρδιακά προβλήματα.

Ο δεύτερος 20χρονος ισχυρίστηκε ότι δεν χτύπησε τον δήμαρχο, αλλά «πήρε έναν υαλοκαθαριστήρα και προκάλεσε ζημιές στο αυτοκίνητο», «ζητώ συγγνώμη απ’ όλους», ενώ ο 36χρονος ομογενής υποστήριξε ότι δεν ήξερε καν ποιον χτυπούσε. Οπως είπε, άκουσε ότι γινόταν συγκέντρωση των Ποντίων και ότι νωρίτερα είχε γίνει και συγκέντρωση για το Gay Pride και θύμωσε. Στο μεταξύ η Αστυνομία ταυτοποίησε και τον 41χρονο άντρα, ο οποίος προπηλάκισε τον Δήμαρχο κρατώντας ένα παιδάκι στην αγκαλιά.