«Η τεχνική συμφωνία τελείωσε πριν από λίγες ημέρες, έχουμε έναν μήνα για τα προαπαιτούμενα, η συζήτηση για το χρέος συνεχίζεται, σχεδόν έχει καταλήξει και ξέρουμε πως θα είναι ποιοτικά η μεταμνημονιακή παρακολούθηση με το άρθρο 472», τόνισε ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος κατά την έναρξη της τοποθέτησής του στην Ολομέλεια κατά τη συζήτηση Προ Ημερησίας Διατάξεως.

Ο υπουργός Οικονομικών κατηγόρησε ταυτοχρόνως τόσο την ΝΔ όσο και το Κίνημα Αλλαγής, ότι δεν επικεντρώθηκαν στο ζήτημα ουσίας της σημερινής συζήτησης, που δεν είναι άλλη από το να μάθει ο ελληνικός λαός για το μέλλον: Ποιος δηλαδή έχει καλύτερη στρατηγική, ποιες είναι οι προτεραιότητες, αν υπάρχουν συνθέσεις και τι μπορούμε να κάνουμε.

Ο Ε. Τσακαλώτος εξαπέλυσε φραστική επίθεση τόσο στη ΝΔ, όσο και στο ΠΑΣΟΚ, κατηγορώντας τα δύο κόμματα ότι δεν μπορούν να μιλούν για εκλογές και να υποστηρίζουν ότι δεν έχει νομιμοποίηση η σημερινή κυβέρνηση για να βγάλει τη χώρα από τα μνημόνια, «τα κόμματα που δημιούργησαν το χρέος και υπέγραφαν μνημόνια χωρίς να ρωτήσουν κανένα», όπως είπε.

«Τσακώνεστε για τις εκλογές. Να είναι τώρα οι εκλογές. Δηλαδή το ΠΑΣΟΚ και η ΝΔ που δε ρώτησαν κανέναν, όταν δημιούργησαν το χρέος. Το ΠΑΣΟΚ δεν ρώτησε κανέναν, όταν έφερε το πρώτο μνημόνιο. Το ΠΑΣΟΚ και η ΝΔ δε ρώτησαν κανέναν, όταν έφεραν το δεύτερο μνημόνιο. Το ΠΑΣΟΚ δε ρώτησε κανέναν, όταν συμφώνησε πλεονάσματα 6,5% μέχρι το 2014. Και τώρα μας λένε το ΠΑΣΟΚ και η ΝΔ ότι δεν έχουμε νομιμοποίηση να βγάλουμε τη χώρα από το μνημόνιο που εσείς τη βάλατε;» αναρωτήθηκε ο κ. Τσακαλώτος.