Βαθαίνει η πολιτική σύγκρουση μεταξύ κυβέρνησης και αξιωματικής αντιπολίτευσης και, όπως δείχνουν όλες οι κινήσεις των δύο βασικών πολιτικών μονομάχων ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ, οδηγούμαστε σε συνθήκες ακραίας πόλωσης. Τα δύο περιστατικά που καταγράφηκαν σε μόλις 48 ώρες, η επίθεση ακροδεξιών στον Γιάννη Μπουτάρη και η εισβολή του Ρουβίκωνα στο ΣτΕ, αποτέλεσαν την αφορμή για μετωπική αντιπαράθεση μεταξύ του Μεγάρου Μαξίμου και της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Αν και ασύνδετες μεταξύ τους οι δύο ενέργειες, η τραμπούκικη επίθεση στον δήμαρχο Θεσσαλονίκης και η επίδειξη δύναμης της αναρχικής ομάδας Ρουβίκωνας με φθορές στο κτίριο του ανωτάτου ακυρωτικού δικαστηρίου, εντούτοις αποτελούν «πολιτικά όπλα». Και αυτό διότι αξιοποιούνται είτε από την κυβερνητική είτε από την αντιπολιτευτική πλευρά για να συντηρηθεί μια πολεμική ατμόσφαιρα.

Υπό την παραδοχή ότι το πολιτικό σύστημα ξεφεύγει από το κλασικό πεδίο πολιτικής αντιπαράθεσης και επιστρέφει δεκαετίες πίσω, το Μέγαρο Μαξίμου επενδύει στη θέση ότι ένα τμήμα της ΝΔ, το οποίο έχει και έκφραση στα κομματικά όργανα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, στρώνει τον δρόμο στην Ακροδεξιά (σ.σ. λένε πως την ξεπλένει).

ΑΝΤΕΠΙΘΕΣΗ. Στη σκιά αυτής της κυβερνητικής επιχείρησης, ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης πέρασε χθες στην αντεπίθεση με δημόσια δήλωση για την εισβολή του Ρουβίκωνα στο ΣτΕ: «Ούτε η χώρα, ούτε η Δικαιοσύνη, ούτε βέβαια οι πολίτες επιτρέπεται να γίνονται έρμαιο του κάθε Ρουβίκωνα ή άλλων ομάδων», υπογράμμισε. Εκανε λόγο για πρωτοφανή απόπειρα τρομοκράτησης της Δικαιοσύνης και κάλεσε τον Πρωθυπουργό να «υπερβεί τον εαυτό του», να συνειδητοποιήσει ότι «ο διχαστικός του λόγος μόνο ζημία προκαλεί στον τόπο» και να διασφαλίσει «τον νόμο, την τάξη, την ασφάλεια, τη συνοχή της κοινωνίας και την ομαλή λειτουργία των θεσμών».

Αντιδρώντας στις ευθείες βολές Μητσοτάκη, το πρωθυπουργικό γραφείο σχολίασε πως ο πρόεδρος της ΝΔ «καταδικάζει τη βία από όπου και αν προέρχεται, αρκεί να μην προέρχεται από την Ακροδεξιά».

Το εξίσου ενδιαφέρον είναι ότι το πρωθυπουργικό γραφείο σχολιάζει ότι ο Ρουβίκωνας προβαίνει σε παραβατικές και προφανώς καταδικαστέες ενέργειες. Την ίδια στιγμή εγκαλείται από την αντιπολίτευση ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη Νίκος Τόσκας ότι ναι μεν καταδικάζει την επίθεση στον Μπουτάρη αλλά «χαϊδεύει» τον Ρουβίκωνα και αρκέστηκε, όπου του καταλογίζουν, να χαρακτηρίσει τις πράξεις του Ρουβίκωνα «γραφικές» και καταδικαστέες, ενώ έκανε λόγο για πρωτόγονη πολιτική σκέψη των μελών της συγκεκριμένης συλλογικότητας, με την υποσημείωση ότι «πολιτικά κινούνται με τα τέσσερα σαν τα μωρά».

Αντίθετα, σε άλλη γραμμή κινείται ο υπουργός Δικαιοσύνης Σταύρος Κοντονής που, σε μια σκληρή δήλωσή του, χαρακτήρισε «αγελαίες πρακτικές βίας» τις επιθέσεις κατά του ΣτΕ αλλά και συμβολαιογράφων, ενώ ανέφερε πως αυτές οι πρακτικές αποτελούν «κήρυκες της ακροδεξιάς προπαγάνδας», άποψη με την οποία αρκετοί συμφωνούν στο Υπουργικό Συμβούλιο και στην ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ.