Η συζήτηση έχει προκληθεί από τη Φώφη Γεννηματά και έχει ως κύριο θέμα τις εκλογές. Ή μάλλον την επόμενη του Μνημονίου ημέρα. Εξού και οι αρχηγοί των κομμάτων της αντιπολίτευσης προσέρχονται σήμερα στη Βουλή αποφασισμένοι να παρουσιάσουν τη δική τους πρόταση για τη μεταμνημονιακή εποχή. Αυτό, ωστόσο, δεν σημαίνει πως στην αίθουσα της Ολομέλειας δεν θα ακουστεί αντιπολιτευτική κριτική. Το άκρως αντίθετο.

«ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΑΝΤΙ ΛΑΣΠΗΣ». Στην αξιωματική αντιπολίτευση βλέπουν τη συνεδρίαση ως μια πρώτης τάξης ευκαιρία ο Κυριάκος Μητσοτάκης να παρουσιάσει για μια ακόμη φορά το πρόγραμμα της ΝΔ. Και να τονίσει έτσι τις διαφορές της από τον ΣΥΡΙΖΑ. Το γαλάζιο μότο αυτή την περίοδο, εξάλλου, είναι «πρόγραμμα αντί λάσπης» και σε προγραμματικό μήκος κύματος προτίθεται να κινηθεί από βήματος ο αρχηγός της ΝΔ. Οι δείκτες, άλλωστε, φρονούν ότι «αποδεικνύουν από μόνοι τους την κυβερνητική αποτυχία».

Το κύριο αντιπολιτευτικό του επιχείρημα μπορεί να περιγραφεί με μια φράση που ήδη έχει πει δημοσίως αναφερόμενος στη διαπραγμάτευση του Πρωθυπουργού με τον Ζόραν Ζάεφ: «Κάθε φορά που ο κ. Τσίπρας διαπραγματεύεται, ειδικά όταν διαπραγματεύεται νύχτα και μόνος του, είναι επικίνδυνος για τα εθνικά συμφέροντα». Η φράση για τους γαλάζιους, όμως, έχει εφαρμογή και στην οικονομία –η οποία επίσης θα βρεθεί στη σημερινή μητσοτακική ατζέντα –στη λογική πως «σε ό,τι αναλαμβάνει ο ΣΥΡΙΖΑ αποτυγχάνει».

Ο νεοδημοκράτης αρχηγός θα αναφερθεί και στο ολιστικό αναπτυξιακό πρόγραμμα. Κατά τη νεοδημοκρατική προσέγγιση, βέβαια, «δεν μιλάμε για αναπτυξιακό πρόγραμμα αλλά για απλό ευχολόγιο». Ο Μητσοτάκης, λοιπόν, αναμένεται να επαναλάβει αυτό που λέει συχνά σε ξένους και έλληνες συνομιλητές του, ότι δηλαδή δεν τον δεσμεύουν οι δεσμεύσεις του ΣΥΡΙΖΑ επειδή απλά δεν εφαρμόζονται. Οπότε όχι μόνο θα πει πως η ΝΔ δεν αναγνωρίζει το συγκεκριμένο αναπτυξιακό σχέδιο, αλλά θα τονίσει πως το κόμμα του έχει ετοιμάσει το δικό του σχέδιο που θα εστιάζει σε τομείς όπως η ενέργεια και ο τουρισμός. Σύμφωνα με πληροφορίες, πάντως, δεν θα λείψουν από την ομιλία του αναφορές στη βία και στην απόπειρα του κυβερνώντος κόμματος να διχάσει και κυρίως να αποπροσανατολίσει την κοινή γνώμη.

«ΕΚΛΟΓΕΣ ΤΩΡΑ». Η Φώφη Γεννηματά, πάλι, έχει αποφασίσει πως δεν θα παίξει στο γήπεδο της κυβέρνησης, θεωρώντας πως το ολιστικό σχέδιο είναι απλά «έκθεση ιδεών» –πόσω μάλλον από τη στιγμή που αναμένει μια ακόμα επίθεση φιλίας από πλευράς του Αλέξη Τσίπρα. Σκοπός της είναι να αναδείξει την κατάσταση που επικρατεί αυτή τη στιγμή στη χώρα εκθέτοντας την κυβέρνηση, η οποία δεν διαθέτει τη λαϊκή νομιμοποίηση να φέρει εις πέρας τις διαπραγματεύσεις για τη μετάβαση στη μεταμνημονιακή εποχή. Η επικεφαλής του Κινήματος Αλλαγής θα ζητήσει «εκλογές τώρα», πριν από την έξοδο από το πρόγραμμα, κάνοντας λόγο για «βαριά κληρονομιά» των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, η οποία δυσκολεύει την ανάπτυξη και την προσέλκυση επενδύσεων. Την ίδια στιγμή, θα αναδείξει το πρόγραμμα του Κινήματος Αλλαγής, που βασίζεται σε ένα νέο κοινωνικό συμβόλαιο για την ανασυγκρότηση και την οικονομία, το οποίο θα αποτελέσει και τη βάση οποιασδήποτε συζήτησης για μελλοντική μετεκλογική συνεργασία.

Εκτός από σκληρή κριτική στον Αλέξη Τσίπρα, η Γεννηματά θα καταφερθεί και εναντίον του Κυριάκου Μητσοτάκη, επικεντρώνοντας στην «αμήχανη στάση» του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, το οποίο συμβιβάζεται με την όποια συμφωνία επιτύχει ο ΣΥΡΙΖΑ και ετοιμάζεται να την εφαρμόσει, εφόσον εκλεγεί –επαναλαμβάνοντας, σύμφωνα με τη Χαριλάου Τρικούπη, «τα λάθη του παρελθόντος».

Ο Σταύρος Θεοδωράκης, από την άλλη, μπορεί να μη συμφωνεί στο αίτημα για κάλπες, όμως εδώ και καιρό έχει κάνει λόγο για την ανάγκη «πολιτικής αλλαγής» στη χώρα, στο πλαίσιο της εθνικής συνεννόησης –οι κατ’ ιδίαν συζητήσεις του Θεοδωράκη με τη Γεννηματά, άλλωστε, εξασφάλισαν πως οι επικεφαλής της ΔΗΣΥ και του Ποταμιού δεν θα έχουν μεγάλες αποκλίσεις στις ομιλίες τους.