Την ένταση ανάμεσα στην Ελλάδα και την Τουρκία συνεχίζει να πυροδοτεί η πολιτική και στρατιωτική ηγεσία της Αγκυρας με αλλεπάλληλες προκλητικές δηλώσεις. Για δεύτερη φορά μέσα σε δέκα ημέρες ο αρχηγός των τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων Χουλουσί Ακάρ εκτόξευσε απειλές κατά της χώρας μας προειδοποιώντας πως η Τουρκία θα πράξει το καθήκον της στο Αιγαίο και τη Μεσόγειο αν χρειαστεί. Προκλητικός εμφανίστηκε όμως και ο τούρκος πρωθυπουργός Μπιναλί Γιλντιρίμ υποστηρίζοντας σε συνέντευξή του στο «Βήμα της Κυριακής» πως η ένταση θα κοπάσει μόνο αν η Ελλάδα σταματήσει να θεωρεί όλο το Αιγαίο δικό της.

Οι νέες εμπρηστικές δηλώσεις του Ακάρ έγιναν κατά τη διάρκεια επίσκεψής του σε φρεγάτα στο πλαίσιο της τουρκικής άσκησης «Λευκή καταιγίδα» (Βeyaz Firtina). «Αν χρειαστεί θα εκτελέσουμε το καθήκον μας στο Αιγαίο και τη Μεσόγειο χωρίς να διστάσουμε» ανέφερε, ενώ προειδοποίησε την Ελλάδα –μολονότι δεν την κατονόμασε –«γι’ αυτόν τον λόγο, ας μην κάνουν κάποιοι λάθος υπολογισμούς». Σημειώνεται ότι αρκετά μέσα ενημέρωσης της Τουρκίας, όπως οι εφημερίδες «Σαμπάχ» και «Μιλιέτ», μετέδιδαν χθες την είδηση κάνοντας λόγο για «σκληρό μήνυμα του τούρκου αρχηγού Ακάρ προς την Ελλάδα».

Ολα αυτά, δε, συνέβησαν μόλις τέσσερις ημέρες μετά τη συνάντηση του αρχηγού ΓΕΕΘΑ ναυάρχου Ευάγγελου Αποστολάκη με τον τούρκο ομόλογό του στις Βρυξέλλες στο πλαίσιο της Συνόδου της Στρατιωτικής Επιτροπής του ΝΑΤΟ. Φαίνεται όμως πως παρά τις αυστηρές συστάσεις του έλληνα αρχηγού προς τον Τούρκο να σταματήσει η Τουρκία τη συνεχή παραβατική της συμπεριφορά στο Αιγαίο, ο Ακάρ συνεχίζει τον…χαβά του.

Υπενθυμίζεται πως πριν από 10 ημέρες ο Χουλουσί Ακάρ, και πάλι κατά τη διάρκεια τουρκικής άσκησης («Εφές 2018»), είχε απειλήσει πως η Τουρκία δεν θα επιτρέψει τη δημιουργία τετελεσμένων και πως οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις παίρνουν «όλα τα μέτρα τόσο στο Αιγαίο όσο και στην Ανατολική Μεσόγειο για να προστατεύουν τα δικαιώματα της Τουρκίας».

Ο ΓΙΛΝΤΙΡΙΜ ΣΤΟ «ΒΗΜΑ». Την ίδια προκλητική ρητορική χρησιμοποίησε και ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Μπιναλί Γιλντιρίμ στη συνέντευξη που παραχώρησε στο «Βήμα της Κυριακής». Ο Γιλντιρίμ ούτε λίγο ούτε πολύ κατηγόρησε την Ελλάδα ως υπεύθυνη της έντασης μεταξύ των δύο χωρών και πως αυτή είναι που δεν σέβεται τα δικαιώματα της Τουρκίας στο Αιγαίο. «Η θεμελιώδης πηγή της έντασης μεταξύ Τουρκίας – Ελλάδας είναι η ελληνική αντίληψη που θεωρεί ολόκληρο το Αιγαίο συνολικά ελληνική θάλασσα, παραγνωρίζοντας τα νομικά δικαιώματα και τα νόμιμα συμφέροντα της Τουρκίας ως παράκτιου κράτους» ισχυρίστηκε.

Αλλά και στο θέμα των δύο ελλήνων αξιωματικών ο τούρκος πρωθυπουργός κατέστησε σαφές πως η Ελλάδα δεν πρέπει να αναμένει προνομιακή μεταχείριση εφόσον παραβίασαν την τουρκική νομοθεσία.

ΚΑΤΑΔΙΚΑΖΟΥΝ. Τις νέες προκλητικές δηλώσεις τόσο του αρχηγού των Ενόπλων Δυνάμεων της Τουρκίας όσο και του πρωθυπουργού καταδίκασε με ανακοίνωσή της η ΝΔ χαρακτηρίζοντάς τες «απαράδεκτες» και επισημαίνοντας πως επιβεβαιώνουν για μια ακόμη φορά ότι η Αγκυρα δεν σέβεται το διεθνές δίκαιο.Στην ίδια κατεύθυνση ήταν και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Ανδρέας Λοβέρδος, ο οποίος στηλίτευσε τους ισχυρισμούς του Γιλντιρίμ σημειώνοντας πως «η Ελλάδα ουδέποτε πρόβαλε στο Αιγαίο αξίωση πέραν των όσων θεσπίζονται από το διεθνές δίκαιο. Αντιθέτως η Τουρκία κάνει και στο Αιγαίο ό,τι ακριβώς και με όλους τους γείτονές της: διεκδικεί κυριαρχία παρανόμως και με επιθετικό τρόπο».

Πάντως, η προκλητική φρασεολογία των αξιωματούχων της Τουρκίας δεν προξενεί έκπληξη στους επιτελείς του Πενταγώνου και του υπουργείου Εθνικής Αμυνας. Εδώ και καιρό προεξοφλούσαν πως έως τη διενέργεια των διπλών εκλογών στην Τουρκία η Αγκυρα θα συντηρεί τουλάχιστον σε επίπεδο ρητορικής την ένταση.