Μια δημόσια αντιπαράθεση δεν έρχεται ποτέ χωρίς απώλειες. Οπως έγινε σαφές και από τις δημοσκοπήσεις της εβδομάδας που πέρασε, η εικόνα του Κινήματος Αλλαγής επλήγη μετά τον καβγά της Φώφης Γεννηματά και του Σταύρου Θεοδωράκη. Οι δυο τους μπορεί μεν να αποφάσισαν να ξεπεράσουν, τουλάχιστον δημοσίως, τις διαφωνίες τους όσον αφορά το αίτημα των εκλογών, όμως η ζημιά είχε γίνει. Η ανησυχία, πάντως, δεν είναι ακόμα μεγάλη, καθώς σύμφωνα με τις πληροφορίες που έχουν στη Χαριλάου Τρικούπη, το ποσοστό εκείνων που μετακινήθηκαν δεν πήγε απευθείας σε άλλο κόμμα αλλά παρέμεινε στην δεξαμενή των αναποφάσιστων.

«Να μη μετατραπεί η πολυφωνία σε όπλο των αντιπάλων μας», είπε στην παρέμβασή της η Φώφη Γεννηματά, και πράγματι αυτό που αναζητείται πλέον είναι μια φόρμουλα έτσι ώστε ο καθένας να μπορεί να εκφράζει ελεύθερα την άποψή του, χωρίς να σπάει η ενιαία γραμμή της παράταξης. Η αρχή έγινε με την πρόταση εκλογικού νόμου και όλα δείχνουν πως θα συνεχίσει την Τετάρτη όταν η Φώφη Γεννηματά στη συζήτηση που εκείνη ζήτησε θα επαναλάβει το αίτημα για εκλογές πριν την λήξη του Μνημονίου, ενώ ο Σταύρος Θεοδωράκης, χωρίς να κάνει αναφορά επί του προκειμένου, θα μιλήσει για μια κυβέρνηση σε αποδρομή. Κάπως έτσι, κι ενώ η Τετάρτη τις προηγούμενες μέρες φάνταζε καθοριστικής σημασίας για το Κίνημα Αλλαγής, πλέον θυμίζει φυσιολογική κοινοβουλευτική διαδικασία. Στο εσωτερικό μέτωπο, την Πέμπτη αναμένεται και η συνεδρίαση της Εκτελεστικής Γραμματείας, ενώ δεν αποκλείεται και συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου, το οποίο όμως ακόμα δεν έχει κλειδώσει –εκεί θα συζητηθούν τόσο τα όσα συνέβησαν τις προηγούμενες μέρες όσο και το πώς θα προχωρήσουν στο μέλλον.

Στόχος από εδώ και πέρα, από τη στιγμή που η Γεννηματά ξεκαθάρισε την προσήλωσή της στην αυτόνομη πορεία του Κινήματος Αλλαγής, είναι να κάνουν σαφή την ίδια πρόθεση στην ευρύτερη εκλογική βάση. Με το τέλος των οργανωτικών εκκρεμοτήτων, τα κεντροαριστερά στελέχη μαζί με την ηγεσία θα ξεκινήσουν τις περιοδείες με βάση τα σημεία του προγράμματος που υπερψηφίστηκε στο Συνέδριο –την εξειδίκευσή τους έχει αναλάβει ειδική 20μελής επιτροπή με συμμετέχοντες όλων των πλευρών.

ΤΟ ΣΚΟΠΙΑΝΟ. Το σημείο, ωστόσο, που ενδέχεται να προκαλέσει νέες εσωτερικές αναταράξεις είναι το ονοματολογικό της ΠΓΔΜ. Τις προηγούμενες ημέρες, με ανακοίνωσή του το Κίνημα Αλλαγής ξεκαθάρισε πως για να υπερψηφίσει μια συμφωνία, αυτή θα πρέπει να είναι «ολοκληρωμένη και να περιλαμβάνει σύνθετη ονομασία erga omnes, την αλλαγή του Συντάγματος και όλες τις δεσμευτικές ρυθμίσεις που θα ακυρώνουν τον αλυτρωτισμό και την παραχάραξη της Ιστορίας». Μέσα στον νέο φορέα, όμως, υπάρχουν δυνάμεις, όπως το Ποτάμι και το ΚΙΔΗΣΟ, που μέσω των επικεφαλής τους έχουν ξεκαθαρίσει πως έχουν πρόθεση να υπερψηφίσουν μια λύση, ειδικά αν αυτή έχει «ευρωπαϊκή σφραγίδα». Από την άλλη, η απουσία της Φώφης Γεννηματά από την προσύνοδο των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών στη Σόφια, όπου συμμετείχαν Αλέξης Τσίπρας και Ζόραν Ζάεφ, δείχνει πως η επικεφαλής θέλησε να πάρει απόσταση από τις διαπραγματεύσεις ώστε να μπορέσει να δει με ψυχραιμία ένα θέμα που απαιτεί «εθνική υπευθυνότητα». Από την αρχή, εξάλλου, η Γεννηματά έχει διατηρήσει διακριτική ουδετερότητα επαναλαμβάνοντας ότι θα τοποθετηθεί δημοσίως μόνο εφόσον μια ολοκληρωμένη πρόταση έρθει προς ψήφιση στη Βουλή.